Ja tu bym sie raczej skupil na tym o czym wiktor wspomnial - kto bedzie mial na to czas?
Inna sprawa - ankiety z takim przymusem sie nie sprawdza wogole - takze Qba_ daj na looz z takim kierunkiem tego pomyslu.
Wracajac do tematu - malo kto bedzie mial czas na wystawianie szczegolowych komentarzy przed ocena? Spojrzcie nawet na przyklad szkol - czy nauczyciel przed wystawieniem oceny udziela uczniwi wypowiedzi na temat pełnej specyfikacji? Oczywiscie ze nie. Co to oznacza? Tyle ze skupia sie na wadach? Eliminowanie wad jest podstawowym zadaniem krytyki - zatem mam pewien pomysl aczkolwiek sadze ze nierealny.
Otoz:
Każdy kto by zauwazyl jakas wade, blad, etc. wpisywalby tą wade do listy, ktora jednoczesnie bylaby ankieta - zaś nastepni wpisujacy mogliby po prostu zaznaczyc ta wade przy komentowaniu i dodawaniu wlasnej. Ewentualnie wylacznie zaznaczaliby tylko podajac w komentarzu najpowazniejsza wade.
Wiem pomysl jest dziki i sie nie sprawdzi - aczkolwiek przyznacie chyba sami ze jesli by rzeczywiscie ludziom sie bardziej chcialo to taki system mialby jak najbardziej szanse i sens bytu

Przymus wystawienia komentarza przed ocena doprowadzilby do sytuacji juz powszechnie znanych - "10 za 10 wpadnij do mnie" etc. a wtedy jaki to ma sens? Zaden?

Ewe nawet jak bedzie pewne minimum znakow to nawpisywac glupot wg powyzszego przykladu mozna? Mozna bez problemu - wiec to nas nie uchroni przed dennymi komentarzami.
Z innej zas strony - jesli wstawiony zostanie taki skrypt wymuszajacy komentarz przed ocena - sadze ze spadnie ilosc rzeczowych krytyk zas wzrosnie liczba bezsensownego spamu. Insza rzecz ze w samych galleriach krytyka nie egzystuje na takiej zasadzie. Raczej kazdy cos od siebie dodaje do oceny pracy nie oceniajac jej od dolu do gory.
Tworzac rozwiazanie w takim kierunku trzeba sie takze nad tym aspektem chyba zastanowic - w jaki sposob obecnie egzystuje krytyka na forum i wziac to takze pod uwage.
Sorry ze tak duzo i za ewentualne literowki