K.Ś.
Użytkownik
Reputacja: 0
Licencja: CC-NC-BY-SA
Still Alive.
|
 |
« : 09.04.2009, 11:58:34 » |
|
Widziałem w jakimś portalu możliwość wystawienia oceny obrazu/pliku dopiero po wystawieniu komentarza przez osobę komentującą. Tutaj wiele osób narzeka, że dostał/a "1" a nikt nie zostawił komentarza. To jest frustrujące. I tu wynikają moje 2 propozycje: 1. Możliwość zobaczenia ocen obrazu przez osobę umieszczającą obraz w Galerii. 2. Wymuszenie napisania komentarza przed oceną obrazka.
Jak każdy mój pomysł i tak pewnie nie przejdzie, ale nic mi nie szkodzi spróbować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Qba_
Emeryt
Reputacja: 20
JID: qba_@jid.pl
Licencja: Copyright
jogurt rlz!
|
 |
« Odpowiedz #1 : 09.04.2009, 12:00:00 » |
|
Tak. I tak samo z ankietą w temacie, bo wkurza mnie to, jak ktoś mi w galerii głosuje na nie, a nie wystawi komentarza. Pomysł jest bardzo dobry i mam nadzieję, że wejdzie w życie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdybek
Emeryt
Reputacja: 14
|
 |
« Odpowiedz #2 : 09.04.2009, 12:01:27 » |
|
1. Możliwość zobaczenia ocen obrazu przez osobę umieszczającą obraz w Galerii.
Taka możliwość istnieje, ale dostępna jest tylko dla moderatorów itp. 2. Wymuszenie napisania komentarza przed oceną obrazka. Coś jak na xcfmani, w sumie to nawet nie jest taki głupi pomysł.
|
|
|
|
|
|
| <+Bizzar> będę na v lansił laski <+Bizzar> *eeej laska mam v na IRCu 8)* |
|
|
|
K.Ś.
Użytkownik
Reputacja: 0
Still Alive.
|
 |
« Odpowiedz #3 : 09.04.2009, 12:20:30 » |
|
Taka możliwość istnieje, ale dostępna jest tylko dla moderatorów itp. To wiem, ale co mi z tego, że dla modków etc.? Nie każdy nim jest. Coś jak na xcfmani, w sumie to nawet nie jest taki głupi pomysł. O, właśnie. Można jeszcze zrobić coś jak na http;//fpsbanana.com./ tylko nie wiem jak to tam dokładnie jest. Komentarz dzieli się na 3 części: 1. Zalety 2. Wady. 3. Całokształt. i każdą trzeba wypełnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joten8
Użytkownik
Reputacja: 1
Nie ma mnie... Przerzucam się na PS'a.
|
 |
« Odpowiedz #4 : 09.04.2009, 12:42:22 » |
|
Zamiast całokształt to opis, tak jak na skąpiec.pl xD. I ocena byłaby "elementem" komentarza. Czyli wypełniasz te 3 rubryki i wybierasz ocenę.
|
|
|
|
|
|
Nie ma mnie... Przerzucam się na PS'a.
|
|
|
Ewe
Użytkownik
Reputacja: -5
GIMP: 2.4 + GAP
|
 |
« Odpowiedz #5 : 09.04.2009, 18:26:06 » |
|
Świetny pomysł , ale czy wie kto jak prosto wstawić to na forum?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lion.
√ ι ק
Reputacja: 11
strach pomyśleć że lion. się tak leni!
|
 |
« Odpowiedz #6 : 09.04.2009, 21:52:42 » |
|
Niby dobry pomysł ale czy to nie zniechęci ludzi do oceniania? Szukajmy też wad w swoich pomysłach. Kto będzie miał czas to zrobić (o Domaxim myślę  ). Ja jestem oczywiście na tak ale jak to wejdzie w życie i kiedy to jest pytanie bo nie wszystko odrazu powstaje tak jakbyśmy tego chcieli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Reputacja: 27
JID: INSEKT@jabster.pl
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #7 : 10.04.2009, 10:47:18 » |
|
1. Możliwość zobaczenia ocen obrazu przez osobę umieszczającą obraz w Galerii.
Taka możliwość istnieje, ale dostępna jest tylko dla moderatorów itp. To wiem, ale co mi z tego, że dla modków etc.? Nie każdy nim jest. W takim wypadku raportujesz na PW podejrzenie złośliwości w Twojej galerii, a wtedy moderator wpadnie, sprawdzi i, obiecuję, odpowiednio zajmie się osobą, która tak lubuje się w jedynkowaniu 
|
|
|
|
|
|
Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)". Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
|
|
|
Ziomioslaw
Administrator
Reputacja: 46
JID: ziomioslaw@jabber.org
Cyklista Apokalipsy
|
 |
« Odpowiedz #8 : 10.04.2009, 13:24:54 » |
|
A czy na takich forach, na których jest to ograniczenie, to nie przypadkiem masy komentarzy w stylu "10/10"? Choć w sumie pomysł nawet ciekawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewe
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : 10.04.2009, 13:42:04 » |
|
Minimum 10 znaków z wykluczeniem liczb i kropek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziomioslaw
Administrator
Reputacja: 46
JID: ziomioslaw@jabber.org
Cyklista Apokalipsy
|
 |
« Odpowiedz #10 : 10.04.2009, 13:55:15 » |
|
Nie głupi pomysł  Ale zawsze można napisać: "Praca suuuuuuppppppppppper, 10/10"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdybek
Emeryt
|
 |
« Odpowiedz #11 : 10.04.2009, 14:00:05 » |
|
Ziomioslaw, trudno znaleźć jakieś dobre rozwiązanie, niestety. Jednak chyba konieczność napisania komentarza i wybrania oceny, przy czym komentarz musi zawierać min. 10 liter to chyba najlepsze wyjście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EN
√ ι ק
Reputacja: 4
800mm f/8 iso400 t125
|
 |
« Odpowiedz #12 : 10.04.2009, 14:03:40 » |
|
Ja tu bym sie raczej skupil na tym o czym wiktor wspomnial - kto bedzie mial na to czas? Inna sprawa - ankiety z takim przymusem sie nie sprawdza wogole - takze Qba_ daj na looz z takim kierunkiem tego pomyslu. Wracajac do tematu - malo kto bedzie mial czas na wystawianie szczegolowych komentarzy przed ocena? Spojrzcie nawet na przyklad szkol - czy nauczyciel przed wystawieniem oceny udziela uczniwi wypowiedzi na temat pełnej specyfikacji? Oczywiscie ze nie. Co to oznacza? Tyle ze skupia sie na wadach? Eliminowanie wad jest podstawowym zadaniem krytyki - zatem mam pewien pomysl aczkolwiek sadze ze nierealny. Otoz: Każdy kto by zauwazyl jakas wade, blad, etc. wpisywalby tą wade do listy, ktora jednoczesnie bylaby ankieta - zaś nastepni wpisujacy mogliby po prostu zaznaczyc ta wade przy komentowaniu i dodawaniu wlasnej. Ewentualnie wylacznie zaznaczaliby tylko podajac w komentarzu najpowazniejsza wade. Wiem pomysl jest dziki i sie nie sprawdzi - aczkolwiek przyznacie chyba sami ze jesli by rzeczywiscie ludziom sie bardziej chcialo to taki system mialby jak najbardziej szanse i sens bytu  Przymus wystawienia komentarza przed ocena doprowadzilby do sytuacji juz powszechnie znanych - "10 za 10 wpadnij do mnie" etc. a wtedy jaki to ma sens? Zaden?  Ewe nawet jak bedzie pewne minimum znakow to nawpisywac glupot wg powyzszego przykladu mozna? Mozna bez problemu - wiec to nas nie uchroni przed dennymi komentarzami. Z innej zas strony - jesli wstawiony zostanie taki skrypt wymuszajacy komentarz przed ocena - sadze ze spadnie ilosc rzeczowych krytyk zas wzrosnie liczba bezsensownego spamu. Insza rzecz ze w samych galleriach krytyka nie egzystuje na takiej zasadzie. Raczej kazdy cos od siebie dodaje do oceny pracy nie oceniajac jej od dolu do gory. Tworzac rozwiazanie w takim kierunku trzeba sie takze nad tym aspektem chyba zastanowic - w jaki sposob obecnie egzystuje krytyka na forum i wziac to takze pod uwage. Sorry ze tak duzo i za ewentualne literowki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewe
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : 10.04.2009, 15:07:20 » |
|
Opcja wybierania (przy dodawaniu obrazu) kryteriów (napis , kolory , treść itd.) poprzez które użytkownicy oceniają wydaje mi się dobry. Ot , taka zmodyfikowana wersja EN. No i nikt nie bierze możliwości zostawienia starego systemu.. Czemu mamy go zmieniać? Może wystarczy dodać podgląd na oceny , z ukryciem nicków ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #14 : 10.04.2009, 15:44:40 » |
|
Może wystarczy dodać podgląd na oceny , z ukryciem nicków ?
Co za różnica, czy zobaczysz kolejne oceny i policzysz sobie średnią, czy dostaniesz ją od razu?
|
|
|
|
|
|
Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)". Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
|
|
|
Ewe
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : 10.04.2009, 18:28:55 » |
|
Ta , że będę mógł wskazać niewłaściwą ocenę administratorowi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #16 : 11.04.2009, 08:20:08 » |
|
niewłaściwą ocenę
Czyli? Każda jedynka jest niewłaściwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adarn
√ ι ק
Reputacja: 3
Parówkowym skrytożercą mówimy NIE!
|
 |
« Odpowiedz #17 : 11.04.2009, 08:23:04 » |
|
Jeśli 4 os. dadzą 5 a jedna 1 to chyba jest nie właściwa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EN
√ ι ק
Reputacja: 4
800mm f/8 iso400 t125
|
 |
« Odpowiedz #18 : 11.04.2009, 08:39:24 » |
|
A moze sie zdarzyc ze 4 osoby sie myla a ta jedna jest pro i co wtedy? Mi sie wydaje ze temat sie zapetli i stanie w martwym punkcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdybek
Emeryt
|
 |
« Odpowiedz #19 : 11.04.2009, 08:45:27 » |
|
A moze sie zdarzyc ze 4 osoby sie myla a ta jedna jest pro i co wtedy?
No właśnie co wtedy? A może ta jedna osoba dała 1, bo np. jej się nie podoba i nie ocenia pod względem wykonania tylko jak mu się podoba. A te 4 np. oceniły od strony technicznej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ubivbehwbcvjh
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : 11.04.2009, 09:31:11 » |
|
A moze sie zdarzyc ze 4 osoby sie myla a ta jedna jest pro i co wtedy?
A może a może nie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adarn
√ ι ק
Reputacja: 3
Parówkowym skrytożercą mówimy NIE!
|
 |
« Odpowiedz #21 : 11.04.2009, 11:52:15 » |
|
Czyli pomysł chyba odpada... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasage
Użytkownik
Reputacja: 2
I want your blood
|
 |
« Odpowiedz #22 : 20.04.2009, 17:11:09 » |
|
Jak dla mnie pomysł jest dobry... Ale ten początkowy... Nie te jakieś rubryki "Wady, zalety" i Bóg wie co jeszcze... Ja, np. często wchodzę w szkole i gdy wejdę do galerii i zobaczę fajną pracę... Nie będzie mi sie chciało (patrz: brak czasu) pisać wad, zalet itp. Poza tym, może ktoś nie widzi wad w pracy... A komenta nie ma bez wypełnienia rubryki... I wałek :| Czyli pomysł "Nie ma komentarza - nie ma ocenki" jest dobry... Ja osobiście chciałbym, aby wprowadzono go w życie... Aczkolwiek niestety nikt nie sprawdzi "sensowności" komentarza, więc jacyś dziwni ludzie (bez urazy dla nikogo) będą pisać dziwne komentarze np. "Suuupperr... 1000/10" Jedyne co mozna mieć to nadzieję, że na forum będą wchodzic sami cywilizowani ludzie.... PS. Każde zdanie = Enter - po to by łatwiej było czytać... A nie sunąc oczami po całym monitorze...  PS2. A wielokropek, bo lubie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K-ja
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : 25.04.2009, 14:38:08 » |
|
Ja mam inny pomysł, a mianowicie żeby użytkownik mógł zobaczyć kto jaką ocenę wystawił, i możliwość zgłoszenia delikwenta jedynkowicza do usunięcia/wystawienia jakiejś kary. Ale chyba najlepiej by było wprowadzić obowiązek wystawiania komentarzy przy dawaniu oceny- byłby spokój, a takich co napiszą "praca suuuuuuuuper" łatwo będzie można skasować czy cóś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #24 : 25.04.2009, 17:38:08 » |
|
Ja mam inny pomysł, a mianowicie żeby użytkownik mógł zobaczyć kto jaką ocenę wystawił, i możliwość zgłoszenia delikwenta jedynkowicza do usunięcia/wystawienia jakiejś kary.
Już pisałem, co w takich przypadkach należy robić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmiicc
√ ι ק
Licencja: CC-BY-SA
|
 |
« Odpowiedz #25 : 25.04.2009, 18:34:12 » |
|
...możliwość zgłoszenia delikwenta jedynkowicza do usunięcia/wystawienia jakiejś kary...
To może znieść możliwość złego oceniania a pozostawić do wyboru tylko 4 i 5 gwiazdek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K-ja
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : 25.04.2009, 19:14:26 » |
|
Nie. Chodzi o przypadki gdy np. ktoś nabija wszystkim jedynki albo nie chce uzasadnić swojego głosu  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmiicc
√ ι ק
Licencja: CC-BY-SA
|
 |
« Odpowiedz #27 : 25.04.2009, 19:57:13 » |
|
To może mu się wszystko nie podoba. Czy każdy kto daje piątki uzasadnia swój głos? Nie widzę sensu w karaniu kogokolwiek za taką a nie inną ocenę pracy. To jego czy jej prywatny osąd, a że czasem ktoś robi to złośliwie - trudno, nie ma powodu aby się tym przejmować. Jak dla mnie możliwość oceniania mogłaby zostać całkowicie zniesiona, a zostawione jedynie dodawanie komentarzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Qba_
Emeryt
Reputacja: 20
JID: qba_@jid.pl
jogurt rlz!
|
 |
« Odpowiedz #28 : 25.04.2009, 20:09:15 » |
|
W pełni się z Tobą zgadzam mmiicc  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K-ja
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : 15.05.2009, 13:03:39 » |
|
E, to ktoś robi coś z tym? Bo znów mi ktoś 1 walnął w galerii dla pracki bez komentarza  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nose4s
√ ι ק
Reputacja: 6
JID: moses@jabster.pl
Troll magister dyplomowany ;)
|
 |
« Odpowiedz #30 : 15.05.2009, 13:40:39 » |
|
mi też nie dawno  dlatego co jak co popieram mmiicc'a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lion.
√ ι ק
Reputacja: 11
strach pomyśleć że lion. się tak leni!
|
 |
« Odpowiedz #31 : 15.05.2009, 13:45:56 » |
|
Odczuwamy brak osób i administracji która była by gotów tego się podjąć... Wie ktoś w jakim języku piszemy skrypty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domaxi
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : 15.05.2009, 13:56:55 » |
|
Odczuwamy brak osób i administracji która była by gotów tego się podjąć... Wie ktoś w jakim języku piszemy skrypty?
W PHP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|