PODSTAWOWE OPERACJE W GIMP-IE.
1. Dopiero zainstalowałem GIMP-a i nie orientuję się w obsłudze, gdzie mam szukać przykładów zastosowania?Polecam odwiedzić takie strony jak:
2. Jak zmienić rozmiar obrazka?Z menu
Obraz wybieramy opcję
Skaluj obraz i widzimy okienko pokazane poniżej
Pokazane wymiary obrazu to wymiary oryginalne. Aby je zmienić wpisujemy interesującą nas szerokość w pikselach. Wysokość zostanie dostosowana proporcjonalnie (oczywiście można zrobić odwrotnie: wpisać wysokość a szerokość zostanie dopasowana). Jeśli jednak klikniemy w zaznaczone miejsce, będziemy mogli wpisać oddzielnie szerokość i wysokość docelowego obrazka (nie będą one zależne od siebie).
Zamiast pikseli możemy wybrać inne jednostki. Dość istotna dla jakości przeskalowanego obrazu jest interpolacja. Możesz spróbować zapisać obraz skalowany przy użyciu różnych metod interpolacji i porównać efekty.
Bardzo obszerny poradnik na temat skalowania można znaleźć tu:
Poradnik - Skalowanie obrazu w GIMP-ie
3. Jak narysować linię prostą?Odpowiedz prosta: trzymając klawisz Shift. Dodatkowo, gdy podczas rysowania oprócz klawisza Shift przytrzymamy Ctrl, to zostanie wymuszony kąt linii co 15 stopni.
4. Co to jest WARSTWA i z czym się ją je? Czy muszę używać warstw podczas pracy z GIMP-em?Warstwy (Layers) można porównać do przezroczystych kalek, na których można malować, bądź umieszczać na nich tekst. Zmiana zawartości jakiejkolwiek warstwy nie wpływa na pozostałe.
Praca na warstwach jest bardzo wygodna i gwarantuje, że jeśli w czymś się pomylimy, lub chcemy zmienić koncepcje pracy - nie musimy zaczynać od nowa, wystarczy tylko niektóre elementy zmodyfikować. Każda warstwa może zostać powielona [duplikat], można używać różnych TRYBÓW warstw, do uzyskania unikalnych efektów (np. przenikanie, tylko ciemniejsze itp.)
Szerze informacje na temat warstw znajdziecie pod adresem:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,7973.msg44383.html
5. Jak zmienić tryb krycia warstwy na ... ?Pewnie niejednokrotnie, przy robieniu tutoriali, zetknąłeś się z tajemniczymi określeniami typu: "zmieniamy tryb na pokrywanie", "ta warstwa na odcień". Chodzi tu tryb warstwy. Poniższe obrazki przedstawiają miejsce, gdzie go można zmienić.
Kliknij, żeby zobaczyć powiększenie.
6. W jakim formacie zapisywać swoje prace GIMP-owe? Dlaczego ludzie robią tyle szumu o to całe "PNG"?Wszystkie prace GIMP-a dobrze jest zapisywać w formacie .xcf, który zadba o to, aby zachować warstwy jakie miałeś w swojej pracy z projektem. Będzie to kopia bezpieczeństwa jak również dowód na to, że jesteś autorem danej grafiki. Pliki *.xcf warto trzymać w jednym miejscu posegregowane. Rezultat pracy, który chciałbyś zamieścić na przykład na swojej stronie, na forum lub w innym miejscu w internecie - najlepiej zapisywać jest w formacie .PNG, o którym już wcześniej wspomniano w FAQ. Dlaczego nie zapisywać prac w .JPG? Przeczytaj
ten artykuł i poznasz tajemnicę wyższości formatu png nad jpg
Z tego samego artykułu możecie dowiedzieć się kiedy warto stosować format GIF i w jakim celu.
7. Za co odpowiadają poszczególne opcje pojawiające się w trakcie zapisu do pliku PNG?1. Przeplot: Specjalny sposób zapisywania obrazka. Dzięki niemu na stronie WWW obrazek wczytuje się częściowo zwiększając swoją jakość. Zapisz sobie jakieś duże zdjęcie jako PNG z zaznaczoną tą opcją, wgraj na imageshack.us lub do galerii forum i otwórz go w przeglądarce, a zobaczysz w jaki sposób się wczytuje. Generalnie jest to przydatna funkcja przy zapisywaniu obrazków dla sieci, lecz zwiększa ona nieco objętość pliku.
2. Zapisz kolor tła: Opcja zapisuje aktualnie wybrany w narzędziowce GIMP-a kolor tła, jako kolor tła szczególnie przydatny przy obrazkach z przeźroczystością. Kolor ten będzie widoczny jedynie w zacofanych przeglądarkach nie obsługujących przeźroczystości w obrazkach PNG, lub błędnie interpretujących. Dotyczy to Internet Explorera do wersji 6 włącznie. Wtedy zamiast bliżej nie określonego koloru podłożonego pod przeźroczystość, zostanie wykorzystany właśnie ten kolor. Nie ma on wpływu na nowoczesne przeglądarki obsługujące poprawnie standardy jak Firefox czy Opera. Przy obrazkach z przeźroczystością często korzystam z tej opcji, ale jedynie wtedy, kiedy wiem na jakim mniej więcej tle będzie wyświetlany ten obrazek.
3. Zapisz współczynnik gamma: Opcja, która ma wpływ na niejako paletę kolorów przy wyświetlaniu. Nie polecam stosowania jej, w przypadku tworzenia obrazków w różnych formatach GIF i JPG przy budowie strony WWW. Ta sama błękitna belka będzie miała inny odcień.
4. Zapisz przesunięcie warstwy: Opcja mimo iż może być przydatna, to w przeglądarkach potrafi robić cuda. Niejako jest wtedy tak, że obrazek ma dwa rozmiary. Warstwa może po prostu wystawać poza płótno. Zalecam nie zaznaczać tej opcji.
5. Zapisz rozdzielczość: W niczym nie przeszkadza, a przydatne może być przy drukowaniu, może być zaznaczona.
6. Zapisz czas powstania: Nazwa mówi sama za siebie
7. Zapisz komentarz: W pliku może być zawarty jakiś komentarz, opisujący na przykład okoliczności wykonania danego obrazka lub zrobienia zdjęcia.
Czasami po tym można rozpoznać gościa robiącego w Photoshopie i ściemniającego, że zrobił obrazek w GIMP-ie, gdzie w komentarzu jak byk widnieje Photoshop. Nie da się go na przykład odczytać w IrfanView, tak jakby nie istniał, a jednak
8. Zapisz wartości kolorów dla przezroczystych punktów. Czyli można zapisać część obrazka, która jest całkowicie przeźroczysta i niewidoczna, lecz jednak istnieje. Przy zapisie na potrzeby Internetu nie ma potrzeby zaznaczania tej opcji, gdyż plik może być sporo większy, a i tak widać będzie tyle samo. Zalecam nie zaznaczać tej opcji.
Liczę, że trochę naświetliłem sprawę i za bardzo nie zagmatwałem.
Dodam jeszcze informację o stopniu kompresji, bo może się przydać jeszcze komuś innemu.
W PNG w odróżnieniu od formatu JPG kompresja jest bezstratna, to znaczy, że nie pogarsza w żaden sposób jakości obrazka. Więc znowu, w odróżnieniu od kompresji JPG stopień kompresji nie wpływa na jakość, a jedynie na objętość pliku. W przypadku PNG czym wyższa kompresja, tym więcej specjalnych skomplikowanych filtrów jest stosowanych do zmniejszenia objętości pliku, a to ma wpływ na moc obliczeniową komputera i czas kompresji.
W praktyce jest to prawie nie zauważalne i dlatego należy stosować stopień kompresji ustawiony na 9.
8. Jak zrobić szybko fajny napis w GIMP-ie?
W przypadku GIMP-a 2.4: Nie otwierając nowego obrazu klikamy na menu główne GIMP-a:
Dodatki-> Logo W przypadku GIMP-a 2.6: Do menu Logo dostajemy się w inny sposób, a mianowicie:
Plik-> Utwórz-> LogoNastępnie wybieramy pożądany motyw tekstowy, ustawiamy parametry (wielkość, kolor, czcionka; w zależności od skryptu) według potrzeby i naciskamy OK. GIMP wykonuje na nasze zlecenie w sposób automatyczny ciekawe efekty tekstowe, dzięki czemu nasz napis wygląda interesująco. Opcja bardzo dobra dla początkujących.
9. Napis na okręguAby utworzyć coś takiego, wystarczy skorzystać z opcji
Napis na okręgu...dostępnej w menu
Dodatki-> Logo-> Napis na okręgu (w GIMP-ie 2.4)
lub
Plik-> Utwórz-> Logo-> Napis na okręgu (w GIMP-ie 2.6)
Można sobie tam ustawić m.in.: rodzaj i rozmiar czcionki napisu, kąt rozpoczęcia pisania, czy ile stopni ma zajmować napis
10. Jak zrobić takie ukośne kreski do userbara?Bardzo dobrze jest to opisane w tutorialu
Userbar - tworzenie w punkcie
"Tworzenie i używanie deseni"
11. Mam zdjęcie z którego chcę usunąć tło. Chcę wyciąć jakiś fragment z obrazka. Jak to zrobić?Zapoznaj się z tutorialem na
wycinanie rendera za pomocą ścieżek. Na YouTube można znaleźć filmik, który to dobrze obrazuje:
Wycinanie piórem w GIMP-ie. Ta metoda na początku może się wydawać trudna, ale jest bardzo skuteczna.
Inna metoda wycinania to wycinanie przy użyciu maski, przydaje się przy wycinaniu włosów. Ciekawy tutorial:
Wycinanie włosów w GIMP’ie oraz film
Wycinanie maską w GIMP'ie
12. Co to jest ścieżka i jak się tym posługiwać?W
tym temacie możecie znaleźć dobry opis używania ścieżek.
13. Mam mnóstwo zdjęć, które wymagają pewnej obróbki, wiele z nich chciałbym poddać takim samym zabiegom (zmiana formatu, jasności, kolorów, itp.) ale nie mam ochoty na pojedynczą pracę z każdym zdjęciem mojej kolekcji, czy w GIMP-ie można przeprowadzać operacje na zdjęciach "masowo"?Tak, jest to tak zwane wsadowe przetwarzanie zdjęć, więcej na ten temat można przeczytać w tym temacie:
GIMP-przetwarzanie-wsadowe-fotografii.Można również samemu napisać odpowiedni skrypt (to już "wyższa szkoła jazdy"), który będzie wykonywał zadane operacje. Na temat skryptów dowiesz się więcej w temacie
FAQ Skrypciarza GIMPowego
14. Mam TABLET i chciałbym wykorzystać go w pracy z GIMP-em, jak się do tego zabrać? Mój tablet nie działa poprawnie w GIMP-ie.Na początku należy sobie zadać kilka pytań
[cyt. Sebastian]:
"
1) Jak rysujesz to masz ikonkę pędzla, znaczy widać taką obwódkę (zobacz myszką, a potem tabletem)?
2) Jaki to tablet ?
3) Spróbuj najpierw użyć tabletu i dopiero potem uruchom GIMP-a
4) Zainstaluj najnowsze sterowniki, bądź przeinstaluj obecne. (w tym celu udaj się na stronę producenta tabletu, wypada stare sterowniki usunąć przed instalacja nowych
5) Zobacz jaką sytuację masz w
Plik>Preferencje>Urządzenia wejściowe. W
Konfiguruj dodatkowe urządzenia wejściowe powinien być twój tablet. Jeśli go nie ma, spróbuj go dodać ponownie.
"
Najczęściej to pomaga, ale wkrótce dopiszemy dodatkowe możliwości.
15. Obrazy po zapisaniu na dysku tracą jakość. Co może być tego przyczyną?Zdarza się, że po otwarciu zrobionej w GIMP-ie pracy wygląda ona gorzej niż wyglądała wyświetlana w GIMP-ie. Przyczyn tego może być kilka:
1. Najczęściej powodem tego jest to, że zapisany obraz otwierasz w domyślnej
przeglądarce obrazów i faksów systemu Windows. Jest ona znana z tego, że przekłamuje podgląd obrazów. Spróbuj otworzyć swoją pracę np. w przeglądarce
Firefox. Ogólnie, do przeglądania obrazów i zdjęć, polecam doinstalować stworzone do tego programy jak: IrfanView, XnView, czy też FastStone
2. Powodem utraty jakości może być też zapis w formacie obsługującym ograniczoną ilość kolorów. Na przykład format GIF obsługuje tylko do 256 kolorów.