Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Czytelność i przejrzystość forum
Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Czytelność i przejrzystość forum  (Przeczytany 12363 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
glabro
Nowicjusz

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

« : 17.12.2007, 06:52:11 »

Jestem dzisiaj pierwszy dzien na forum. Jesli moglbym sie z Wami podzielic uwagami i spostrzezeniami  to oto one:
1) Musze przyznac ze kolorystyka forum bardzo mi sie podoba - szarosc z zielenia bardzo ladne polaczenie.
2) Forum jest lekkie i dziala naprawde szybko.
3) Musze jednak zwrocic uwage na kompletny brak czytelnosci forum przez:
- podpisy uzytkownikow, ktore najczesciej sa przeogromne w postaci grafiki i na dotatek w jasnych kolorach przez co kontrast jaki powstaje z banera,o i zamieszczonymi grafikami delikatnie mowiac rozkojarza.
- przydalaby sie opcja szybkiej odp (ta z niewielkim polem tekstowym).
- zauwazylem tez ze podawane linki sa w postaci pol tekstowych z suwakami to tez troche przeszkadza, moze inaczej daloby sie to rozwiazac
- przeszkadza tez w czytelnosci Pan sponsor Googiel Uśmiech Ale z tym sie uporalem (...)[wystarczy.]

Ale ogolnie forum jest super!!!! a ja mam problemy z oczami bo jestem tu pierwszy taz i nie przyzwyczajony. Pozdrowienia dla wszystkich.

Ziomioslaw: patrz niżej.
« Ostatnia zmiana: 18.12.2007, 12:40:06 wysłane przez glabro » Zapisane

"Somewhere Back In Time" :-)
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 17.12.2007, 08:08:18 »

- podpisy uzytkownikow, ktore najczesciej sa przeogromne w postaci grafiki i na dotatek w jasnych kolorach przez co kontrast jaki powstaje z banera,o i zamieszczonymi grafikami delikatnie mowiac rozkojarza.

?
Mamy ograniczenia, do 150px wysokości i  150 kb wagi, dziwne, że nie zauważyłeś, albo pomyliłeś fora, różnica jest odczuwalna w porównaniu z forum bez ograniczeń. Ale, w ustawieniach swojego profilu, możesz zwyczajnie nie wyświetlać podpisów.

- przydalaby sie opcja szybkiej odp (ta z niewielkim polem tekstowym).

Moim zdaniem brzydko to wygląda... to jest forum nie czat, nie polega na szybkim, ale na przemyślanym odpowiadaniu, ale niech się inni wypowiedzą.

- zauwazylem tez ze podawane linki sa w postaci pol teksowych z suwakami to tez troche przeszkadza, moze inaczej daloby sie to rozwiazac

nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...

Co do mojej modyfikacji Twojego posta nawet się nie pytaj. Reklamy są poniekąd sponsorem tego forum, dobrze byłoby, żeby dalej go sponsorowały.

Dzięki za szczerą opinię, nawet jeśli miejscami dla mnie nie jasnąUśmiech Doceniam i pozdrawiam.
noss
Użytkownik

Reputacja: 41 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 17.12.2007, 10:07:00 »

Szybką odpowiedź możesz włączyć w swoim profilu, będzie się wtedy pojawiała na dole jako link do kliknięcia. Dopiero po kliknięciu w niego pojawi się okienko szybkiej odpowiedzi.

- zauwazylem tez ze podawane linki sa w postaci pol teksowych z suwakami to tez troche przeszkadza, moze inaczej daloby sie to rozwiazac

Tutaj również nie mam pojęcia, co autor miał na myśli.

Wielkość podpisów jest moim zdaniem również sensowna, w końcu ludzie chcą się chwalić swoimi zdolnościami przed ogółem oraz wyrażać siebie.
Jak wspomniał Ziomioslaw są fora, w których podpisy nie mieszczą się na jednym lub dwóch ekranach, to jest dopiero uciążliwe przeglądanie Język

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 17.12.2007, 12:42:39 »

Mnie się wydaje, że temu panu chodziło o coś w tym deseniu:
http://www.gimpuj.info/gimp/gimp-242-wydany-t8738.0.html
Mianowicie post pana o nicku mmiicc.

- przydalaby sie opcja szybkiej odp (ta z niewielkim polem tekstowym)

Tia, jasne. Szybka odpowiedź, a potem posty wyglądają tak jak ten Twój. Brak znaków interpunkcyjnych, nieprzemyślana stylistyka i sens zdań, literówki, a o czystym lenistwie i braku polskich znaków to już nie wspomnę.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
RRH
Gość
« Odpowiedz #4 : 17.12.2007, 13:32:42 »

Też jak pierwszy raz wszedłem na forum, denerwowały mnie duże podpisy, ale się przyzwyczaiłem.
Co do szybkiej odpowiedzi - też na początku mi jej brakowało, ale znowu wygrało przyzwyczajenie. Ale akurat argument, że przy szybkiej odpowiedzi będzie językowa kaszana, nie zgodzę się, bo jak ktoś jest leniem (czytaj: urojonym dyslektykiem), to i w pełnej formie narobi kaszany.

Funkcja korektorów na forum jest godna uwagi - rzadko się ją spotyka.
Ale przydałoby się połączyć tę funkcję z automatycznym sprawdzaniem pisowni - chyba dla SMF istnieje jakiś taki moduł?

W ogóle proponuję poważną dyskusję nad ortografią na forum i w miarę poprawnym wysławianiem się.
Jeżeli użytkownik po raz któryś będzie popełniał podstawowe błędy ortograficzne, nie stosował interpunkcji, pisał chaotycznie, itp, odejmie mu się punkt reputacji.
Ale wcześniej korektor/moderator poinformuje/poprosi o poprawienie posta.
Bo musi mieć jakąś szansę. Jeżeli tego nie zrobi - punkcik ujemny.
Co Wy na to?

Przecież poprawne wysławianie jest wpisane do regulaminu, więc dlaczego tego nie napiętnować?
Czasami żal mi się robi, jak widzę niektóre posty.
Można również w ten sposób popularyzować niektóre przeglądarki, które wspierają natywnie sprawdzanie pisowni - na przykład firefox.

pozdrawiam

INSEKT: Korektorem zostają tylko ludzie, którzy nie potrzebują żadnej "funkcji z automatycznym sprawdzaniem pisowni". :-P  My to musimy mieć w głowie.
« Ostatnia zmiana: 17.12.2007, 14:16:05 wysłane przez INSEKT » Zapisane
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #5 : 17.12.2007, 13:41:16 »

Co  podpisu, to nigdy nie był dla mnie za duży, a szybka odpowiedź to pomysł trochę bez sensu. Jest na forum kanał IRC, na którym użytkownicy z chęciom pomogą w rozwiązaniu problemu, a okienko szybkiej odpowiedzi tylko skomplikowało by budowę forum Język
« Ostatnia zmiana: 17.12.2007, 14:16:39 wysłane przez INSEKT » Zapisane
glabro
Nowicjusz

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 17.12.2007, 13:47:32 »

Skoro rzeczywiscie wiekszosc rzeczy mozna ustawic w profilu to wycofuje moje spostrzezenia Mrugnięcie

Mnie się wydaje, że temu panu chodziło o coś w tym deseniu:
http://www.gimpuj.info/gimp/gimp-242-wydany-t8738.0.html
Mianowicie post pana o nicku mmiicc.

Wlasnie o to mi chodzilo. Tylko tutaj to ma sens, a ja wszedlem na ktoregos posta, gdzie autor umiescil tam link.

Kurcze mam problemy z cytowaniem, czy jest mozliwosc zaznaczenia np jednej linijki a nie calego posta?

"Somewhere Back In Time" :-)
INSEKT
Emeryt

Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 17.12.2007, 14:20:00 »

Kurcze mam problemy z cytowaniem, czy jest mozliwosc zaznaczenia np jednej linijki a nie calego posta?

Tak. To co cytujesz, to zwykły tekst, tyle że w tagach quote. A skoro to zwykły tekst, to możesz go formatowac (w tym także usuwac).

I przestańcie gadac głupoty na temat wielkości sygnatur, bo to śmieszne. Na tym forum i tak już bardzo jest zmniejszony rozmiar podpisu (max 150 pikseli!), a Wy płaczecie, że to za dużo. Co?

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
snufkin
Gość
« Odpowiedz #8 : 17.12.2007, 14:32:54 »

1. Do sygnaturek można się przyzwyczaić, a jeśli nadal komuś przeszkadzają - można je wyłączyć w profilu.
2. Dyskusja na temat szeroko rozumianej pisowni - nie mam nic przeciwko, ale zacznijcie najpierw od siebie (@RRH).
3. Skoro opcję "szybka odpowiedź" można włączyć w profilu, to o co ten cały szum? Mrugnięcie

Jedyne nad czym bym się zastanowił, to wygląd uwag dopisywanych przez moderatorów i korektorów. Np.: @INSEKT używa czerwonego i pogrubienia - uważam, że nie jest to najlepsze połączenie.

INSEKT: Nie ja o tym decyduję. Czerwony jest dla korektorów, a pogrubienie używamy dlatego, bo zwykły tekst za bardzo zlewa się z ciemnym tłem i słabo widac.
« Ostatnia zmiana: 17.12.2007, 14:40:17 wysłane przez INSEKT » Zapisane
RRH
Gość
« Odpowiedz #9 : 17.12.2007, 15:46:51 »

Cytat: snufkin
2. Dyskusja na temat szeroko rozumianej pisowni - nie mam nic przeciwko, ale zacznijcie najpierw od siebie (@RRH).
Rozumiem, że pijesz do mnie?
Jeżeli o mnie chodzi, to staram się pilnować siebie i nie popełniać błędów, a jak tylko gdzieś znajdę je, reedytuję post i poprawiam.
Wiem, że każdy ma zacząć od siebie, ale co i gdzie napisałem nie tak?

Cytat: INSEKT
Korektorem zostają tylko ludzie, którzy nie potrzebują żadnej "funkcji z automatycznym sprawdzaniem pisowni". :-P  My to musimy mieć w głowie.

Tak, ale większość użytkowników ma gdzieś pisownię, więc dodatkowo przydałaby się opcja
sprawdzania pisowni przed wysłaniem wiadomości, albo automatyczne wyróżnienie błędów.
Było by to uzupełnieniem korektora (ale nie zastąpieniem!).
Przecież automat nie poprawi interpunkcji i innych rzeczy.

Tak, czy inaczej, trzeba karać użyszkodników za nagminne łamanie zasad gramatyki i pisowni, ale zawsze dać im szansę poprawienia posta, uprzednio prosząc ich o to.
ozziuss
Gość
« Odpowiedz #10 : 17.12.2007, 16:30:36 »

czy jest możliwość takowa aby korektorzy używali mniej rażącego czerwonego? rozumiem że błąd musi być widoczny ale czytając niektóre posty i komentarze korektorów dostaje się oczopląsów (no chyba że to wina mojego monitora to hasło w ogóle nie padło).

nie dam się INSEKTOWI Język

« Ostatnia zmiana: 17.12.2007, 18:37:17 wysłane przez ozziuss » Zapisane
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 17.12.2007, 16:37:53 »

Mniej rażącego? Ja raczej zostanę przy dotychczasowym pogrubieniu i kolorze czerwonym. Mamy wyróżniać błędy userów, żeby na przyszłość ich nie popełniali. Co do moich komentarzy w postach - ja osobiście używam zwykłego, pomarańczowego koloru.

Cytat: RRH
ale większość użytkowników ma gdzieś pisownię, więc dodatkowo przydałaby się opcja
sprawdzania pisowni przed wysłaniem wiadomości, albo automatyczne wyróżnienie błędów.

SMF ma taką opcję, ale trzeba jakieś pliki wgrywać na serwer czy coś.

Cytat: INSEKT
Korektorem zostają tylko ludzie, którzy nie potrzebują żadnej "funkcji z automatycznym sprawdzaniem pisowni". :-P  My to musimy mieć w głowie.

Powiem ci, że automatyczne sprawdzanie pisowni bardzo mi pomaga. Przy dłuższych postach zauważam jeden błąd, FF wyróżnia mi następny błąd, przez co nie muszę aż tak dokładnie analizować posta.

INSEKT
Emeryt

Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 17.12.2007, 18:03:13 »

Przy dłuższych postach zauważam jeden błąd, FF wyróżnia mi następny błąd, przez co nie muszę aż tak dokładnie analizować posta.

Ja nie analizuję. Ja po prostu czytam, a błędy same rzucają mi się w oko. Uśmiech  "Ten typ już tak ma."

Tak, ale większość użytkowników ma gdzieś pisownię, więc dodatkowo przydałaby się opcja sprawdzania pisowni przed wysłaniem wiadomości, albo automatyczne wyróżnienie błędów.

Większośc użytkowników ma Firefoxa, który to sam automatycznie wskazuje błędy, a i tak mają to w d... i piszą "na szybko", jak popadnie.

czy jest możliwość takowa aby korektorzy używali mniej rażącego czerwonego?

Wydaje mi się, że te błędy właśnie powinny byc jak najbardziej widoczne. I tak zaledwie jakieś 10% użytkowników (jak nie mniej) poprawia swoje posty, gdy zobaczy tam czerwone poprawki.

czytając niektóre posty i komentarze korektorów dostaje się oczopląsów

Dobra, ja tam mogę zmienic sobie kolor moich komentarzy na beżowy. Język

snufkin
Gość
« Odpowiedz #13 : 17.12.2007, 19:15:07 »

@RRh,
Rozumiem, że pijesz do mnie?
Nie, nie pije do Ciebie. Kiedy piszę "@nazwa_użytkownika" to zaznaczam w ten sposób, że moja wypowiedź jest odpowiedzią na post danego użytkownika.
A fakt, że Twój post wyszedł Ci nieco chaotycznie, to inna sprawa. Język

@INSEKT:
Dobra, ja tam mogę zmienić sobie kolor moich komentarzy na beżowy. Język
Myślałem, że o tym decydują admini... W każdym razie, czy administracja, mogłaby wziąć pod uwagę fakt, że czerwony wygląda nie najlepiej na szarym tle tego forum? A chyba nie powinno tak być? Wszakże to forum graficzne. Uśmiech 2

Większość użytkowników ma Firefoksa, (;]) który to sam automatycznie wskazuje błędy, a i tak mają to w d... i piszą "na szybko", jak popadnie.
Prawda, niestety.
Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Czytelność i przejrzystość forum
Skocz do: