|
Kifer71
Gość
|
 |
« : 02.12.2007, 21:18:02 » |
|
Kilka dni temu na kanale Gimpa Acersecomes zwrócił nam uwagę na prace Walendo. Stwierdził, iż robione są w PS CS2. Osobiście sprawdziłem zdecydowaną większość obrazów i fakt ten się potwierdził. Zarówno galeria jak i prace na bitwy, a nawet avatar wykazują znamiona prac wykonanych PhotoShopem. Cakper korespondował z Walendo by wyjaśnić zaistniałą sytuację. Nie czuje się On winny. Twierdzi, że w PS tylko ulepsza wynik końcowy, a większość pracy wykonuje w Gimpie. Ponieważ stanowimy na forum społeczność reprezentującą użytkowników Gimpa, to Wam pozostawiamy ocenę postępowania Walendo. Osobiście podzielam zdanie Cakpra, iż bitwy wygrane przez Walendo powinny być rozstrzygnięte na jego niekorzyść, a punkty reputacji w ten sposób zdobyte odebrane. Nie chcę tu mówić o karach jakie powinien ponieść, to Wy zdecydujecie. Zapraszam do dyskusji. Kifer
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 05.12.2007, 17:58:18 wysłane przez Kifer »
|
|
|
|
|
Kutsu
Użytkownik
Reputacja: 12
Licencja: CC-NC-BY-SA
907610717098
|
 |
« Odpowiedz #1 : 02.12.2007, 21:42:44 » |
|
Ach trudno jest oceniać takie postępowanie. Nie można go znowu zupełnie potępiać, nie wiemy w jakim stopniu wykorzystywał Photoshopa. Uważam jednak, że bitwy powinny być rozstrzygnięte na jego niekorzyść. Wszak to forum GIMPa, a nie forum o ogólnie pojętej grafice. Takie jest moje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TL
Użytkownik
Reputacja: 3
Tao Leny
|
 |
« Odpowiedz #2 : 02.12.2007, 21:50:03 » |
|
Gdyby nie robił tego na bitwy lub zamiast FotoSklepu byłaby mowa tu o Paintcie to można było mu to odpuścić, ale tak nie jest. IMHO wszystkie punkty reputacji powinny mu zostać odebrane.
|
|
|
|
|
|
Czytaj regulamin ! //Domaxi
|
|
|
mauf
√ ι ק
JID: umariusz@jabster.org
Licencja: Copyright
|
 |
« Odpowiedz #3 : 02.12.2007, 21:57:35 » |
|
Tak jak napisał Kutsu, trudno ocenić takie postępowanie. Jednak moim zdaniem, jako iż jest to forum poświęcone konkretnemu programowi powinno się rozstrzygnąć bitwy na jego niekorzyść a punkty reputacji odebrać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ozziuss
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : 02.12.2007, 22:08:06 » |
|
zjedzmy go a punkty reputacji podzielmy między siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kifer71
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : 02.12.2007, 22:21:08 » |
|
ozziuss oczekiwałem bardziej przemyślanych komentarzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivellios
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : 02.12.2007, 22:35:00 » |
|
Może niech oskarżony sie wypowie.
A co do kary to proponuje zabranie wszystkich punktów reputacji i usunięcie z galerii obrazów, które były robione w FotoSzopie. A punkty z Bitew przekazałbym tm, którzy przegrali. Ewentualnie jakiś czasowy ban np. na 1 miesiąc albo co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walendo
Użytkownik
Reputacja: -3
Spokojny Cień
|
 |
« Odpowiedz #7 : 03.12.2007, 11:49:53 » |
|
No właśnie. Chciałbym wyjaśnić tą sprawę. Nie robiłem w 100% w PS. Ani nawet w 50%. Poprawiam swoje pracę minimalnie w PS, aby jakość była lepsza (wszelakie drobne niedopracowania itp, itd.) w innym przypadku nie zarejestrowałbym się na forum Gimpa tylko Photoshopa (z resztą Kifer już tam napisał moje tłumaczenie). Nie uważam tego za gigantyczne wykroczenie, ale jeśli taki jest to przepraszam wszystkich , którzy poczuli się prze zemnie oszukani. Proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ravicious
√ ι ק
Reputacja: 11
Licencja: CC-BY-SA
Yep, that's right
|
 |
« Odpowiedz #8 : 03.12.2007, 14:44:27 » |
|
§3. Ustalenia techniczne
2. Używamy GIMPa w dowolnej wersji - cała praca musi zostać w nim wykonana.
Wykroczenie poza regulamin. Bana bym mu nie dał - bo co on by niby zmienił? Z pomysłów, które się pojawiły, wybrałbym odjęcie punktów reputacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marecki_
Użytkownik
Reputacja: 4
JID: lethal2@jabster.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : 03.12.2007, 15:04:38 » |
|
Cofnięcie wygranych prac i odjęcie reputacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
coortez
Użytkownik
Reputacja: 14
mastah phlmastah
|
 |
« Odpowiedz #10 : 03.12.2007, 15:22:57 » |
|
przecież w każdym konkursie pisze wszystkie techinki w GIMPIie dozwolone więc nawet 1 filtr z PS wyklucza z bitwami chyba też tak jest
cofnąc prace z konkursów i bitw i odebrać reputkę
|
|
|
|
|
|
fav. []http://images34.fotosik.pl/120/7d1ab62dfe431f24.png[/] Czytaj regulamin.
|
|
|
|
ozziuss
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : 03.12.2007, 16:52:44 » |
|
przecież w każdym konkursie pisze
jest napisane pkt reputacji mu zabrać i oddać tym co z nim przegrali. galerię wyczyścić. takie moje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek1
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 03.12.2007, 17:31:02 » |
|
Jak mówią trudno jest ocenic jego postępowanie.Ale go tak słabo by było potępic tak aby usuną konto z forum.Można mu dać jeszcze jedną szansę ale za to że robił w PhotoShop to obniżyc mu reputacje lub wyzerować.Można jego wszystkie obrazy z bitem i komkursów wycofać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Reputacja: 27
JID: INSEKT@jabster.pl
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #13 : 03.12.2007, 18:01:23 » |
|
No właśnie. Chciałbym wyjaśnić tą sprawę. Nie robiłem w 100% w PS. Ani nawet w 50%. Poprawiam swoje pracę minimalnie w PS, aby jakość była lepsza (wszelakie drobne niedopracowania itp, itd.) w innym przypadku nie zarejestrowałbym się na forum Gimpa tylko Photoshopa (z resztą Kifer już tam napisał moje tłumaczenie). Nie uważam tego za gigantyczne wykroczenie, ale jeśli taki jest to przepraszam wszystkich , którzy poczuli się prze zemnie oszukani. Proszę o wyrozumiałość.
LoL... To Ty nie umiesz się obsługiwac GIMPem, skoro musisz wszystko poprawiac FotoSklepem? W takim wypadku mam jedno zdanie: Po co w ogóle używac GIMPa, skoro wszystko można zrobic w tym "lepszym" programie, FotoSklepie? Co do kary to jakoś nie bardzo mnie to obchodzi. W bitwie i tak rozwaliłem jego FotoSklepową sygnaturę moją pracką, całkowicie zrobioną w GIMPie. 
|
|
|
|
|
|
Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)". Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
|
|
|
DeVir
Użytkownik
BRAT INSEKT'a ^^ ;]
|
 |
« Odpowiedz #14 : 03.12.2007, 18:08:42 » |
|
no tez wlasnie, walendo wcale nie jest jakos super zaawansowanym grafikiem dlatego ta jego ,,drobna" pomoc psem nie powinna byc tak bardzo okazywana i moim zdaniem wyjasniona miedzy operatorami a nim samym... popelnil blad, powinien dostac ostrzezenie i tyle... za nastepne przewinienie wydalenie z forum, takie moje zdanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafael
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : 03.12.2007, 18:33:38 » |
|
LoL... To Ty nie umiesz się obsługiwac GIMPem, skoro musisz wszystko poprawiac FotoSklepem? W takim wypadku mam jedno zdanie: Po co w ogóle używac GIMPa, skoro wszystko można zrobic w tym "lepszym" programie, FotoSklepie? Co do kary to jakoś nie bardzo mnie to obchodzi. W bitwie i tak rozwaliłem jego FotoSklepową sygnaturę moją pracką, całkowicie zrobioną w GIMPie.  Popieram w 100 % ale jakaś kara musi być !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DeVir
Użytkownik
BRAT INSEKT'a ^^ ;]
|
 |
« Odpowiedz #16 : 03.12.2007, 18:43:53 » |
|
no mowie, niech bedzie upomnienie... nastepnym razem podejmie sie bardziej zdecydowane kroki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafael
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #17 : 03.12.2007, 18:49:40 » |
|
A co z punktami reputacji które nieuczciwie zarobił mimo tego że on używa PSa to wygrałem z nim bitwę ale ci który przegrali mogą się czuć oszukani bo stracili punkty reputacji w walce z oszustem !!! Przecież to forum GIMPa  !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kutsu
Użytkownik
907610717098
|
 |
« Odpowiedz #18 : 03.12.2007, 19:28:17 » |
|
Powoli nam tu się zbiera tłumek rozwścieczonej ludności  Zaraz widły i pochodnie pójdą w ruch  Nie przesadzajmy z tymi karami. Taaa, wydalić z forum, dać ujemną reputację, wyczyścić galerię, i jeszcze kabel od neta (o ile kablowy  ) przeciąć tak ku przestrodze. Uważam że odebranie punktów reputacji za bitwy wystarczy. Po cóż więcej maltretować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DeVir
Użytkownik
BRAT INSEKT'a ^^ ;]
|
 |
« Odpowiedz #19 : 03.12.2007, 21:31:55 » |
|
LoL... dajcie typowi spokuj juz... niepotrzebnie wam tylko cukier skacze... poza tym tak jak mowie wystarczy na poczatek ostrzezenie... troche wiary w ludzi, a jak juz powiedzialem znowu uzyje psa to wydalenie bez wachania
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 04.12.2007, 16:37:52 wysłane przez rav »
|
|
|
|
|
|
ozziuss
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : 03.12.2007, 21:34:36 » |
|
a ja się nadal upieram przy moim pierwszym pomyśle...zjedzmy go w końcu! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kifer71
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : 03.12.2007, 21:39:41 » |
|
walendo Poprawiam swoje pracę minimalnie w PS, aby jakość była lepsza (wszelakie drobne niedopracowania itp, itd.) devir dlatego ta jego ,,drobna" pomoc psem nie powinna byc tak bardzo okazywana Poprawiam? Walendo nie ośmieszaj się. Drobna? Devir daj dowód, że to drobna pomoc. Panowie dowodów mi trzeba, że cokolwiek zostało zrobione Gimpem. Jak na razie mam tylko dowody na to, że wszystkie prace zostały wykonane na PSie. Nie wierzę w to, że Walendo każdą jedną pracę musi poprawiać Photoshopem. Jednego XCFa chcę zobaczyć. Może wtedy zacznę się zastanawiać czy nasze oskarżenie jest słuszne, może.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ozziuss
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : 03.12.2007, 21:49:53 » |
|
jednego XCFa? zdąży pokopiować warstwy i będziesz miał XCFa. imho powinien pokazać tyle XCFów ile wynosi połowa oddanych prac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kifer71
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : 03.12.2007, 21:54:54 » |
|
ozziuss "jednego" to tylko pzrenośnia, mogę zobaczyć XCFy do wszystkich prac, a i tak już nigdy nie będę ufał w uczciwość Walendo. Kto raz skłamał nie zawaha się przed następnym kłamstwem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 09.12.2007, 15:23:41 wysłane przez carmix »
|
|
|
|
|
Cawz
Użytkownik
Reputacja: 10
Wesoły GIMPer :)
|
 |
« Odpowiedz #24 : 03.12.2007, 23:27:59 » |
|
Kto raz skłamał nie zawacha się przed następnym kłamstwem.
Jestem na to za głupi  [ Dżołk ] a ja się nadal upieram przy moim pierwszym pomyśle...zjedzmy go w końcu!  Ten pomysł popieram przecież życie ma wiele samów... 
Moim zdaniem powinien gdzieś w teście pokazać jak robi jakąś prackę. Chodzi mi o taki ja gby tutorial.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 04.12.2007, 16:40:06 wysłane przez rav »
|
|
|
|
|
|
Pyza
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : 04.12.2007, 10:11:29 » |
|
Ja jestem tylko za usunięciem puntów reputacji, a co do xcf to ja prawie nigdy nie zapisuję tak pracy, więc trzeba trochę wyrozumiałości...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawel1995k
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #26 : 04.12.2007, 15:52:50 » |
|
Wiem, wiem. Zaraz polecą widły za to co napiszę.  Ale do rzeczy. Walendo... Jeśli ty robiłeś większość w Gimpie, to co robiłeś w Photoshopie? Drobne poprawki? Ale jakie poprawki? Daj jakiś obraz przed poprawą w Photoshopie i po poprawie w Photoshopie. Wtedy administracja oceni czy zabrać Ci punkty czy nie. Ja osobiście uważam, że jeśli to były naprawdę małe poprawki typu "wyostrzenie" albo "wzmocnienie", to nie zabierajmy Walendo punktów! Ale jeśli to były większe poprawki, takie jak użycie filtrów to wtedy odejmijmy mu punkty. To tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
coortez
Użytkownik
Reputacja: 14
mastah phlmastah
|
 |
« Odpowiedz #27 : 04.12.2007, 16:05:40 » |
|
Mi tam na reputce nie zależy Walendo chyba już zrozumiał że za następną pracę w PS będzie odpowiednio wynagrodzony proponuję zamknąć temat
|
|
|
|
|
|
fav. []http://images34.fotosik.pl/120/7d1ab62dfe431f24.png[/] Czytaj regulamin.
|
|
|
TL
Użytkownik
Tao Leny
|
 |
« Odpowiedz #28 : 04.12.2007, 19:11:37 » |
|
proponuję zamknąć temat - A ja proponuję odebrać mu reputację, a za następną pracę w PSie spalić na stosie [dżołk] |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #29 : 04.12.2007, 19:25:54 » |
|
Mi tam na reputce nie zależy Walendo chyba już zrozumiał że za następną pracę w PS będzie odpowiednio wynagrodzony proponuję zamknąć temat
To może powinniśmy mu jeszcze brawa bic za to, co zrobił? Swoją drogą... To co pisze Paweł1995k to też z lekka głupoty. Trzymac na dysku wielomegowy program tylko po to, żeby jakieś tam wzmocnienie w nim zrobic, którego i tak nie odróżnia się od GIMPowych. To ja też sobie poinstaluję jeszcze z 10 różnych programów i do zrobienia jednej pracy będę używał ich wszystkich. Jaja jak berety.
|
|
|
|
|
|
Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)". Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
|
|
|
TL
Użytkownik
Tao Leny
|
 |
« Odpowiedz #30 : 05.12.2007, 10:53:58 » |
|
Jaja jak berety.
I to jeszcze moherowe!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kifer71
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : 08.12.2007, 21:43:55 » |
|
Kiedyś byliśmy bardziej stanowczy. Niejaki Muchomorek np wyleciał z wielkim hukiem, a teraz się cackamy jak z jajkiem  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawel1995k
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #32 : 08.12.2007, 21:50:04 » |
|
To może powinniśmy mu jeszcze brawa bic za to, co zrobił? Swoją drogą... To co pisze Paweł1995k to też z lekka głupoty. Trzymac na dysku wielomegowy program tylko po to, żeby jakieś tam wzmocnienie w nim zrobic, którego i tak nie odróżnia się od GIMPowych. To ja też sobie poinstaluję jeszcze z 10 różnych programów i do zrobienia jednej pracy będę używał ich wszystkich. Jaja jak berety. Wiesz... Walendo jednak robił poprawki. I to co ty mówisz to też prawda. Bo skoro robi się pracę w Gimpie to po co mieć inne programy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziomioslaw
Administrator
Reputacja: 46
JID: ziomioslaw@jabber.org
Cyklista Apokalipsy
|
 |
« Odpowiedz #33 : 09.12.2007, 11:33:34 » |
|
Wyliczyłem, że Walendo zwyciężył w 7dmiu bitwach. Czy dać mu te -7?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #34 : 09.12.2007, 14:08:49 » |
|
Ja jestem za.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kifer71
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : 09.12.2007, 15:08:21 » |
|
Sprawa Walendo doczekała się finału. Administracja forum postanowiła usunąć wszystkie prace Walendo noszące znamiona wykonania ich w PS. Zmienić wyniki wygranych konkursów i walk, oraz podać to do wiadomości użytkowników. Odebrać punkty reputacji zdobyte w ten nieuczciwy sposób. Osobom, które przegrały bitwy z Walendo przywrócić utracone punkty reputacji i automatycznie uznając je za zwycięzców, dodać należne z tego tytułu punkty. Ponad to od dziś status Walendo zostaje zmieniony na "pod nadzorem". Temat uważam za zamknięty. Edit: Postanowiłem pozostawić prace w bitwach i konkursach. Jako dowód oczywiście.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 10.12.2007, 18:53:10 wysłane przez Kifer »
|
|
|
|
|