Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Promienisty efekt rozmycia napisu  (Przeczytany 2816 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Bonne
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Bonne

« : 26.11.2014, 13:49:51 »

Witajcie,

Z Gimpem bawię się już jakiś czas, jednak ostatnio spokoju mi nie daje, to że nie wiem jak poradzić sobie z tą grafiką: http://static5.depositphotos.com/1003644/427/i/950/depositphotos_4274131-Blue-bytes-of-binary-code-flying-through-a-vortex.jpg
Będę wdzięczna za nakierowanie z którymi narzędziami powinnam w najbliższym czasie się bliżej zapoznać. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 26.11.2014, 23:28:13 wysłane przez Bonne » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 26.11.2014, 14:52:15 »

Ostrzeżenie
Przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html pkt.3

Co do narzędzi, to na pewno był tu użyty filtr: Rozmycie -> Rozmycie w ruchu: Powiększenie.
 Wydaje się, że rozmyciu poddano te liczby. Spróbuję to dokładniej przetestować i opisać kiedy już poprawisz tytuł.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 26.11.2014, 20:45:42 »

Trochę dziwny ten tytuł, przecież napisałam wyraźnie, że na pewno zostało tutaj użyte Rozmycie w ruchu. Miałaś raczej opisać pokrótce wygląd tego efektu, więc proszę o poprawienie.
Ja już się biorę za testowanie. Na razie taki ogólnikowy opis:
Podejrzewam, że trzeba utworzyć obraz w kolorze granatowym. Następnie w wielu miejscach wpisać odpowiednią czcionką Narzędzia tekstowe ciąg cyferek w kolorze jasnobłękitnym. Napisy powinny być różnej wielkości, tak jak to widać na przykładowej grafice. Można wpisać jedną liczbę dużą czcionką, a następnie powielać warstwę tekstową i zmniejszać czcionkę na kolejnych kopiach oraz przesuwać Przesuwanie rozmieszczając napisy mniej więcej równomiernie na całym obszarze obrazu. Kolejny krok to połączenie wszystkich warstw tekstowych w jedną i dopasowanie wymiarów warstwy do obrazu. Później należy zduplikować warstwę z cyferkami i oryginał rozmyć za pomocą: Rozmycie -> Rozmycie w Ruchu: Powiększenie. Środek rozmycia powinien pokrywać się z centrum obrazu (tak jest domyślnie) a długość trzeba wybrać jakąś większą, co najmniej 100. W razie czego można rozmycie powtórzyć. Widzę tam jeszcze gradient promienisty kolor pierwszoplanowy na przezroczystość. jako kolor pierwszoplanowy należy ustawić biały i przeciągnąć gradientem od centrum do krawędzi obrazu na nowej, przezroczystej warstwie. Tryb warstwy z gradientem zmienić na Pokrywanie. To tak miej więcej z grubsza, a dokładniej, jak już pisałam, muszę sama wypróbować.

@Edit:
Przetestowałam. W załączniku masz XCF, na którym możesz się wzorować. Efekt nieznacznie się różni z powodu innej czcionki. Zwróć uwagę na tryb krycia warstw i kolory. Jeśli chodzi o rozmycie, to jedną warstwę rozmyłam z zaznaczoną opcją Rozmycie zewnętrzne, a pozostałe dwie z odznaczoną, w tym jedną z mniejszym promieniem rozmycia. Cyfry na warstwie bez rozmycia nieco rozjaśniłam. Tło jest wypełnione gradientem promienistym. Na warstwie z maską są chmury wygenerowane za pomocą filtra: Renderowanie -> Chmury -> Jednolity szum. Na tej warstwie zmniejszyłam nieco jasność na średnich i ciemnych tonach za pomocą krzywych kolorów.

* binar.xcf.bz2 (1876.96 KB - pobrany 99 razy.)
« Ostatnia zmiana: 27.11.2014, 03:02:34 wysłane przez be@ » Zapisane
Bonne
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Bonne

« Odpowiedz #3 : 26.11.2014, 23:25:03 »

Dzięki wielkie Uśmiech pobawię się na pewno, bo efekt bardzo mi się podoba Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Promienisty efekt rozmycia napisu
Skocz do: