Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Błąd gimpa przy wyborze czcionek.  (Przeczytany 8064 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Inoxy
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Inoxy

« : 16.11.2014, 23:46:55 »

Witam. Mam problem z gimpem. Wszystko działa poprawnie do momentu, w którym chcę wybrać czcionkę. Wtedy pojawia się taki komunikat, po czym gimp się zamyka:

Nie mam pojęcia co mam z tym zrobić. Od dawna nie instalowałam żadnych nowych czcionek, także nie wiem skąd taki problem mógł sie pojawić. Z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 20.11.2014, 19:48:48 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.11.2014, 08:39:12 »

Widzę, że masz system 64-bitowy, więc może spróbuj zainstalować GIMP 2.8 x64.
Jeśli koniecznie chcesz pozostać przy 2.6, to spróbuj zmienić folder, z którego GIMP bierze czcionki. Instrukcję znajdziesz tutaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55977.msg264584.html#msg264584. Po wprowadzeniu opisanych zmian, czcionki dla GIMP-a wrzucasz do folderu fonts w katalogu użytkownika.
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #2 : 17.11.2014, 16:55:10 »

Zależy mi na pozostaniu przy wersji 2.6 =)
Wrzuciłam potrzebne mi czcionki do fonts w katalogu użytkownika i jak na razie działa, ale nie wiem skąd wzięło mi się 2 razy tyle czcionek, jakieś podstawowe. Czytałam posty w wątku do którego podałaś linka i próbowałam się zastosować ale nie działa, długa lista niepotrzebnych czcionek dalej jest widoczna. Albo może po prostu ja coś źle robię, bo jest w sumie bardzo prawdopodobne..
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.11.2014, 17:05:33 »

Jeśli czytałaś cały wątek, to na pewno przeczytałaś również, że niestety tym sposobem wszystkich zbędnych czcionek usunąć się nie da (chociaż powinno ich być zdecydowanie mniej) i jak na razie jeszcze nikt nie wymyślił, jak się ich pozbyć. W sumie to dziwne, że nikt tego nie wie, próbowałam nawet znaleźć jakąś odpowiedź po angielsku i też mi się nie udało. Nawet jak ktoś gdzieś o to pyta, to tylko jakieś bzdurne odpowiedzi są Smutny
Jeśli masz wątpliwości, czy prawidłowo zedytowałaś plik, to możesz podesłać oryginał, a ja go zedytuję i odeślę. Ważne jest również ustawienie odpowiedniej ścieżki do katalogu czcionek w Edycja -> Preferencje (zakładka: Katalogi -> Czcionki). Należy ustawić tę do folderu w katalogu użytkownika, a ścieżkę do systemowego usunąć.
« Ostatnia zmiana: 17.11.2014, 17:53:57 wysłane przez be@ » Zapisane
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #4 : 17.11.2014, 18:58:23 »

Nie wierzę... wróciłam do punktu wyjścia. Znów mi się cały gimp wyłącza chociaż nic nie zrobiłam, czyli wychodzi na to, że wcześniej nawet niczego nie "naprawiłam". Dałabym sobie z tym spokój ale gimp jest mi bardzo potrzebny, a od technicznej strony jestem do niczego i trudno mi cokolwiek zrozumieć a co dopiero zrobić.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 17.11.2014, 19:06:58 »

To może po prostu go przeinstaluj? Tylko zanim ponownie zainstalujesz, usuń dokładnie wszelkie pozostałości (wszystkie pliki i foldery dotyczące GIMP-a, także te z katalogu użytkownika), przeczyść rejestr np. CCleanerem i zrestartuj system.
Jeśli wyłącza się tylko przy wyborze czcionek, to może jednak masz jakąś jedną felerną?
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #6 : 17.11.2014, 19:11:53 »

Już to robiłam i nie pomogło. Teraz przywróciłam poprzednie ustawienia bo jak zaczęłam się z tym bawić to mogłam tylko pogorszyć sprawę. Tak sobie teraz myślę, kilka dni temu aktualizowałam windowsa, może to ma z tym coś wspólnego? Zauważyłam, że od razu po tej aktualizacji przybyło mi tych podstawowych czcionek i od razu wystąpił ten problem.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 17.11.2014, 19:20:26 »

Czcionek mogło przybyć tylko w folderze systemowym. Jeśli zmieniłaś, żeby GIMP nie korzystał z folderu systemowego, to nie powinno mieć na niego wpływu. Chyba, że jednak nie zrobiłaś tego prawidłowo...
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #8 : 17.11.2014, 19:21:08 »

Bardzo możliwe że nie zrobiłam tego prawidłowo.. mam dwie lewe ręce.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 17.11.2014, 19:22:27 »

Wrzuć do folderu fonts w katalogu użytkownika na razie tylko jedną czcionkę i daj zrzut z listy czcionek w oknie GIMP-a.
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #10 : 17.11.2014, 19:26:38 »

Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #11 : 17.11.2014, 19:38:53 »

Ważne jest również ustawienie odpowiedniej ścieżki do katalogu czcionek w Edycja -> Preferencje (zakładka: Katalogi -> Czcionki). Należy ustawić tę do folderu w katalogu użytkownika, a ścieżkę do systemowego usunąć.

Jeśli znalazłabyś chwilkę, mogłabym dostać screena jak to ma wyglądać? Kombinowałam, ale nie wiem czy dobrze.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 17.11.2014, 19:44:43 »

Na tym Twoim zrzucie nie widać pełnej listy, więc nic mi to nie mówi Smutny Trzeba było kliknąć w tą ikonkę w prawym dolnym rogu i otworzyć okno z czcionkami. Tylko czy na pewno zostawiłaś w folderze fonts jedną czcionkę? Bo inaczej lista będzie zdecydowanie za długa, żeby ją zmieścić na zrzucie.
Jeśli masz tylko jedną czcionkę w folderze, to pełna lista czcionek powinna wyglądać tak:

Jak widać jest tam tylko 13 czcionek i nie powinno być więcej. Sądząc po wielkości suwaka na Twoim zrzucie masz tam znacznie więcej czcionek, więc coś musiałaś zrobić źle. Albo w ogóle nie zmieniłaś katalogu i GIMP nadal używa czcionek systemowych, albo wrzuciłaś do folderu znacznie więcej niż jedną czcionkę.

Ścieżkę ustawiasz w: Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> Czionki. U mnie na Windows 7 to wygląda tak (x - nazwa użytkownika):

Nie jestem pewna, czy na Win 8 ścieżka do folderu użytkownika jest taka sama.

« Ostatnia zmiana: 17.11.2014, 19:56:22 wysłane przez be@ » Zapisane
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #13 : 17.11.2014, 19:54:59 »

Tak, zostawiłam w tym folderze tylko jedną czcionkę.
Ja za to mam win8, jeśli ma to jakieś znaczenie. Tak to wygląda:

A po kliknięciu na ikonke w rogu wygląda to tak (wyszło na to samo):

Nie miałam ich aż tak dużo, przybyło mi właśnie po tej aktualizacji systemu.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Błąd gimpa przy wyborze czcionek.
Skocz do: