Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Błąd gimpa przy wyborze czcionek.  (Przeczytany 9171 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Inoxy
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Inoxy

« : 16.11.2014, 22:46:55 »

Witam. Mam problem z gimpem. Wszystko działa poprawnie do momentu, w którym chcę wybrać czcionkę. Wtedy pojawia się taki komunikat, po czym gimp się zamyka:

Nie mam pojęcia co mam z tym zrobić. Od dawna nie instalowałam żadnych nowych czcionek, także nie wiem skąd taki problem mógł sie pojawić. Z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 20.11.2014, 18:48:48 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Emeryt

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.11.2014, 07:39:12 »

Widzę, że masz system 64-bitowy, więc może spróbuj zainstalować GIMP 2.8 x64.
Jeśli koniecznie chcesz pozostać przy 2.6, to spróbuj zmienić folder, z którego GIMP bierze czcionki. Instrukcję znajdziesz tutaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55977.msg264584.html#msg264584. Po wprowadzeniu opisanych zmian, czcionki dla GIMP-a wrzucasz do folderu fonts w katalogu użytkownika.
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #2 : 17.11.2014, 15:55:10 »

Zależy mi na pozostaniu przy wersji 2.6 =)
Wrzuciłam potrzebne mi czcionki do fonts w katalogu użytkownika i jak na razie działa, ale nie wiem skąd wzięło mi się 2 razy tyle czcionek, jakieś podstawowe. Czytałam posty w wątku do którego podałaś linka i próbowałam się zastosować ale nie działa, długa lista niepotrzebnych czcionek dalej jest widoczna. Albo może po prostu ja coś źle robię, bo jest w sumie bardzo prawdopodobne..
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.11.2014, 16:05:33 »

Jeśli czytałaś cały wątek, to na pewno przeczytałaś również, że niestety tym sposobem wszystkich zbędnych czcionek usunąć się nie da (chociaż powinno ich być zdecydowanie mniej) i jak na razie jeszcze nikt nie wymyślił, jak się ich pozbyć. W sumie to dziwne, że nikt tego nie wie, próbowałam nawet znaleźć jakąś odpowiedź po angielsku i też mi się nie udało. Nawet jak ktoś gdzieś o to pyta, to tylko jakieś bzdurne odpowiedzi są Smutny
Jeśli masz wątpliwości, czy prawidłowo zedytowałaś plik, to możesz podesłać oryginał, a ja go zedytuję i odeślę. Ważne jest również ustawienie odpowiedniej ścieżki do katalogu czcionek w Edycja -> Preferencje (zakładka: Katalogi -> Czcionki). Należy ustawić tę do folderu w katalogu użytkownika, a ścieżkę do systemowego usunąć.
« Ostatnia zmiana: 17.11.2014, 16:53:57 wysłane przez be@ » Zapisane
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #4 : 17.11.2014, 17:58:23 »

Nie wierzę... wróciłam do punktu wyjścia. Znów mi się cały gimp wyłącza chociaż nic nie zrobiłam, czyli wychodzi na to, że wcześniej nawet niczego nie "naprawiłam". Dałabym sobie z tym spokój ale gimp jest mi bardzo potrzebny, a od technicznej strony jestem do niczego i trudno mi cokolwiek zrozumieć a co dopiero zrobić.
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 17.11.2014, 18:06:58 »

To może po prostu go przeinstaluj? Tylko zanim ponownie zainstalujesz, usuń dokładnie wszelkie pozostałości (wszystkie pliki i foldery dotyczące GIMP-a, także te z katalogu użytkownika), przeczyść rejestr np. CCleanerem i zrestartuj system.
Jeśli wyłącza się tylko przy wyborze czcionek, to może jednak masz jakąś jedną felerną?
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #6 : 17.11.2014, 18:11:53 »

Już to robiłam i nie pomogło. Teraz przywróciłam poprzednie ustawienia bo jak zaczęłam się z tym bawić to mogłam tylko pogorszyć sprawę. Tak sobie teraz myślę, kilka dni temu aktualizowałam windowsa, może to ma z tym coś wspólnego? Zauważyłam, że od razu po tej aktualizacji przybyło mi tych podstawowych czcionek i od razu wystąpił ten problem.
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 17.11.2014, 18:20:26 »

Czcionek mogło przybyć tylko w folderze systemowym. Jeśli zmieniłaś, żeby GIMP nie korzystał z folderu systemowego, to nie powinno mieć na niego wpływu. Chyba, że jednak nie zrobiłaś tego prawidłowo...
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #8 : 17.11.2014, 18:21:08 »

Bardzo możliwe że nie zrobiłam tego prawidłowo.. mam dwie lewe ręce.
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 17.11.2014, 18:22:27 »

Wrzuć do folderu fonts w katalogu użytkownika na razie tylko jedną czcionkę i daj zrzut z listy czcionek w oknie GIMP-a.
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #10 : 17.11.2014, 18:26:38 »

Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #11 : 17.11.2014, 18:38:53 »

Ważne jest również ustawienie odpowiedniej ścieżki do katalogu czcionek w Edycja -> Preferencje (zakładka: Katalogi -> Czcionki). Należy ustawić tę do folderu w katalogu użytkownika, a ścieżkę do systemowego usunąć.

Jeśli znalazłabyś chwilkę, mogłabym dostać screena jak to ma wyglądać? Kombinowałam, ale nie wiem czy dobrze.
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 17.11.2014, 18:44:43 »

Na tym Twoim zrzucie nie widać pełnej listy, więc nic mi to nie mówi Smutny Trzeba było kliknąć w tą ikonkę w prawym dolnym rogu i otworzyć okno z czcionkami. Tylko czy na pewno zostawiłaś w folderze fonts jedną czcionkę? Bo inaczej lista będzie zdecydowanie za długa, żeby ją zmieścić na zrzucie.
Jeśli masz tylko jedną czcionkę w folderze, to pełna lista czcionek powinna wyglądać tak:

Jak widać jest tam tylko 13 czcionek i nie powinno być więcej. Sądząc po wielkości suwaka na Twoim zrzucie masz tam znacznie więcej czcionek, więc coś musiałaś zrobić źle. Albo w ogóle nie zmieniłaś katalogu i GIMP nadal używa czcionek systemowych, albo wrzuciłaś do folderu znacznie więcej niż jedną czcionkę.

Ścieżkę ustawiasz w: Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> Czionki. U mnie na Windows 7 to wygląda tak (x - nazwa użytkownika):

Nie jestem pewna, czy na Win 8 ścieżka do folderu użytkownika jest taka sama.

« Ostatnia zmiana: 17.11.2014, 18:56:22 wysłane przez be@ » Zapisane
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #13 : 17.11.2014, 18:54:59 »

Tak, zostawiłam w tym folderze tylko jedną czcionkę.
Ja za to mam win8, jeśli ma to jakieś znaczenie. Tak to wygląda:

A po kliknięciu na ikonke w rogu wygląda to tak (wyszło na to samo):

Nie miałam ich aż tak dużo, przybyło mi właśnie po tej aktualizacji systemu.
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #14 : 17.11.2014, 18:59:31 »

Scieżka jest prawidłowa. Natomiast nadal nie widzę pełnej listy, bo nie rozciągnęłaś okienka tak, aby było widać wszystkie czcionki. Skoro zostawiłaś w tym folderze tylko jedną, to na liście powinnaś mieć 13 czcionek. Jeśli jest ich więcej, to widocznie źle zedytowałaś plik fonts.conf. Pisałam wcześniej, żebyś go podesłała, to go zedytuję za Ciebie i odeślę. Tylko musisz wysłać oryginał. Istnieje też możliwość, że pod Win 8 ten sposób nie działa.
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #15 : 17.11.2014, 19:15:37 »

Jest ich więcej niż 13. Są tam wszystkie podstawowe i te, które kiedyś ściągnęłam, wiec nic się nie zmieniło.
Tylko jeszcze takie pytanie (oczywiście nie radzę sobie z najprostszymi rzeczami), jak mam wysłać ten plik? Nie przyjmuje takiego rodzaju pliku.
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 17.11.2014, 20:06:18 »

Możesz wrzucić na jakiś darmowy hosting plików albo spakować np. 7zip i wtedy dodać jako załącznik.
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #17 : 17.11.2014, 21:01:37 »

http://sendfile.pl/143317/fonts.conf
be@
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #18 : 17.11.2014, 21:13:02 »

Zmieniony plik w załączniku. Wystarczy rozpakować i podmienić.

* fonts.7z (5.33 KB - pobrany 114 razy.)
Inoxy
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Inoxy

« Odpowiedz #19 : 17.11.2014, 21:36:07 »

Jesteś moim mistrzem <3 Wszystko działa idealnie, czcionek jest kilka, już sobie dodałam resztę. Jak na razie nie ma żadnych problemów. Dziękuję za pomoc i cierpliwość =)
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Błąd gimpa przy wyborze czcionek.
Skocz do: