Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Klonowanie z odbiciem i zmiana skali rozmiarów pędzla
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Klonowanie z odbiciem i zmiana skali rozmiarów pędzla  (Przeczytany 2317 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
judam
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

judam

« : 16.11.2014, 20:25:19 »

Witam.
Wydaje mi się że kiedyś to robiłem a teraz zapomniałem jak.
1.Jak zrobić np klonowanie z odbiciem lustrzanym. Chodzi dokładnie o to aby punkt klonowania poruszał się w przeciwnym kierunku niż sterowany przeze mnie kursor.

2. Jak zmienić skale rozmiaru np pędzla lub gumki. Mam teraz np skale na suwaku od 1 do 1000 a ja bym chciał aby skala była np od 1 do 100. Często potrzebuje bardziej precyzyjnie ustalić grubość np zamieniam pomiędzy 10 a 20 i wg suwaka nie mogę tego zrobić dokładnie.

//be@: Przeniosłam wątek do właściwego działu i poprawiłam tytuł. Przeczytaj regulamin oraz: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html.
« Ostatnia zmiana: 23.11.2014, 12:27:58 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.11.2014, 09:15:43 »

1. Nic mi o takiej opcji nie wiadomo. Może chodzi o klonowanie perspektywy, ale to działa nieco inaczej niż opisujesz. Żadna z dostępnych na liście "Wyrównanie" opcji nie sprawia, że punkt klonowania porusza się w kierunku przeciwnym do ruchu kursora.
http://zbyma.gimpuj.info/Zbyma_Co_nowego_w_GIMP-ie_cz.4_Klon.pdf - tutaj masz opisane opcje oraz działanie tego narzędzia. Wg tego co napisano pod koniec poradnika, mógłbyś powielić Duplikowanie warstwy i odbić Odbicie warstwę, a następnie użyć klonowania z wyrównaniem ustawionym na Zarejestrowany pobierając piksele z odbitej warstwy. Wtedy osiągniesz taki efekt.

2. Wystarczy wpisać wybraną wartość ręcznie (zaznaczasz liczbę i wpisujesz swoje cyfry z klawiatury) albo zamiast suwaka użyć strzałek góra/dół. Nie wiem czy można ograniczyć skalę, wymagałoby to zapewne edycji jakichś plików konfiguracyjnych GIMP-a, jednak nie sądzę, aby było to dobrym pomysłem.
« Ostatnia zmiana: 17.11.2014, 10:29:49 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Klonowanie z odbiciem i zmiana skali rozmiarów pędzla
Skocz do: