Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] G'MIC: brak podglądu niektórych filtrów
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] G'MIC: brak podglądu niektórych filtrów  (Przeczytany 13844 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« : 01.05.2014, 21:41:36 »

Jak w tytule, np. w zakładce Details przy części filtrów do wyostrzania podgląd działa normalnie, a przy części nie chce się wyświetlać, mam tylko napis Preview error:

Pamiętam, że wcześniej ten podgląd działał.
Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
@Edit:
Zainstalowałam najnowszą wersję i nadal to samo. W dodatku teraz mam o połowę mniej filtrów.
@Edit2
Nawet dokładna reinstalacja GIMP-a nie pomogła. Nie mam już pomysłu i nie wiem co się stało.
 Co ciekawe, zauważyłam, że po zmianie typu podglądu z pełnego na "Forward vertical" podgląd zaczyna działać, ale "Full" nadal nie działa Smutny
No i nie wiem dlaczego wcześniej miałam ponad 700 filtrów, a teraz mam tylko 390...
« Ostatnia zmiana: 04.05.2014, 00:43:35 wysłane przez be@ » Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #1 : 02.05.2014, 15:37:38 »

W wersji 32 bit 1.5.8.6 GMIC opisany problem nie występuje.
Od tej wersji zsumowana ilość pluginów nie uwzględnia tych zawartych w zakładce TESTING.
Nie wiem kto aktualnie wykonuje "oficjalną" kompilację dla 64 bit - ale kiedyś robiła to SAMJI - i z jej strony można pobrać ten plugin w celu porównania.
SAMJI pisze również, że jedna z poprzednich kompilacji tej wersji miała jakiś (?) błąd.
http://samjcreations.blogspot.ca/2014/04/gmic-1586-windows-32-64-bits-update.html
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 02.05.2014, 18:52:25 »

Dziękuję za odzew. Najnowszą wersję pobrałam stąd:
http://www.aljacom.com/~gmic
A tę poprzednią (na zrzucie), od której zaczęły się problemy, stąd: http://gmic.sourceforge.net/gimp.shtml
Zaraz wypróbuję wersję z Twojego linka.

@Edit:
Niestety, nadal to samo. Wypróbuję jeszcze wersję 32-bitową. To w ogóle jest dziwne, bo ten podgląd działał wcześniej i nagle tak sobie zniknął z dnia na dzień. Nie mam pojęcia co się stało i kiedy dokładnie przestał działać, ale nie przypominam sobie, żebym coś w tym czasie instalowała, poza aktualizacjami.

@Edit2:
Zainstalowałam wersję 32-bitową i nadal bez zmian. Nie mam już pomysłu i nie wiem o co chodzi Smutny Myślę, że to nie jest kwestia wersji G'MIC-a, ale nie mam pojęcia co mogło spowodować te problemy.

@Edit3:
Na drugim laptopie z tym samym systemem i wersją GIMP-a oraz G'MIC podgląd działa, więc problem jest gdzieś w konfiguracji systemu. Tylko jak go znaleźć?
« Ostatnia zmiana: 02.05.2014, 23:33:43 wysłane przez be@ » Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #3 : 03.05.2014, 11:48:03 »

Chyba najprostszą metodą jest "przywracanie systemu" do daty sprzed wystąpienia problemu.
Bardziej czasochłonne jest tzw. badanie zależności plików - ale trzeba posiadać do tego specjalny program np. Dependency Walker ( http://www.dependencywalker.com/ ).
Trzymam kciuki i mam nadzieję przeczytać, że obyło się bez reinstalacji systemu !

ps. Nigdy nie ignoruję przyjaznych Dusz - a TY ?
« Ostatnia zmiana: 03.05.2014, 13:32:19 wysłane przez MareroQ » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 03.05.2014, 19:38:58 »

Spróbuj usunąć pliki .gmic z folderu AppData/Roaming może tam jakiś syf się wygenerował. A co do mniejszej ilości filtrów w zakładce testing od wersji 1.5.8.6 nie będą już liczone jako oficjalne filtry, nie znaczy to że zostały odrzucone,są i działają dalej.W moim g'mic podgląd działa.

Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 03.05.2014, 22:43:26 »

Jak w tytule, np. w zakładce Details przy części filtrów do wyostrzania podgląd działa normalnie, a przy części nie chce się wyświetlać,

Przeczytałem i zainstalowałem ver. 1.5.8.6 ale 32bit w systemie 64bit na początek dzisiaj do GIMP 2.6.12. Głównie chodziło mnie osobiście o sprawdzenie czy występuje ten sam problem, oraz aby sprawdzić nowy filtr "Layers / Blend [seamless]".
Podgląd działa we wszystkich sprawdzonych przypadkach, w tym również w Details.
Ale co zaobserwowałem.
Po uruchomieniu z pobraną wersją 1.5.8.6 nie było Layers/Blend [samles], wobec czego spróbowałem metody pobrania uaktualnienia bezpośrednio z poprzez G`MIC i po chwili wspaniale pojawiło się to co mnie interesowało.
Czyli coś nie tak w instalatorach.
Tak na szybciutko wypróbowałem Blend [samles] w moim przypadku efekt nad wyraz poprawny.

* Golden-gate-bridge-1a_e-1a.jpg (379.75 KB, 1536x1024 - wyświetlony 356 razy.)

* kodim09a.jpg (34 KB, 512x768 - wyświetlony 333 razy.)

* Golden-gate-bridge-1a_e-1aSamles.jpg (407.69 KB, 1536x1024 - wyświetlony 369 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 04.05.2014, 00:43:17 »

Ech, zagadka rozwiązana. Problemem okazały się wymiary obrazka: 1200 x 260. Nie wiem dlaczego nie przyszło mi to wcześniej do głowy. Kiedy zmieniłam obraz na bardziej zbliżony do kwadratu, to podgląd się pojawił. Dziwne jednak, że przy tym prostokątnym obrazku podgląd nie działał tylko dla części filtrów, a przy pozostałych był wyświetlany prawidłowo, np. z zakładki Artistic nie było podglądu tylko dla filtrów:
Color abstraction paint
Morphology painting
Painting
Pastell art
Photoillustration
Watercolor
Wszystkie inne z tej zakładki miały normalnie działający Full podgląd i pewnie dlatego nie pomyślałam, że winny jest sam obrazek.

W każdym razie serdecznie dziękuję wszystkim za chęć pomocy Uśmiech
Przynajmniej przy okazji dowiedziałam się, skąd ta zmniejszona liczba filtrów w najnowszej wersji Mrugnięcie

PS
 @Zbyma72age - w tej chwili używam wersji 1.5.8.6 dla Windows x64 w GIMP 2.8.10 i filtr Layers -> Blend [seamless] mam na liście, ale jeszcze go nie używałam.
« Ostatnia zmiana: 04.05.2014, 02:30:43 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 04.05.2014, 14:58:43 »

Ech, zagadka rozwiązana. Problemem okazały się wymiary obrazka: 1200 x 260. Nie wiem dlaczego nie przyszło mi to wcześniej do głowy. Kiedy zmieniłam obraz na bardziej zbliżony do kwadratu, to podgląd się pojawił.

Nie w tym jest problem. Wynikało by z tego że G`MIC ma ograniczenia w wymiarach "obrabianych" obrazów.
Wielkość Podglądu możemy zmieniać + i -.
Dla informacji co do ograniczeń wielkości obrazów w G`MIC, można zajrzeć na stronę:
http://gmic.sourceforge.net/reference.shtml#section3 - Image definition and terminology
"Nie ma ograniczeń poszczególnych wielkości  wymiarów obrazu. Szczególnie liczba kanałów lub plasterki obrazu mogą być dowolnej wielkości w granicach dostępnej pamięci. (RAM naszego komputera)"

U siebie robiłem próby w tych filtrach celowo zmniejszając obraz do wymiaru 1200x260 i praca normal!
Czasami winę ponosi Nasze ustawienie w Edycja => Preferencje => Środowisko.

Mam dodatkowe pytanie:
Stosowany jest G`MIC ver. 64bit w kompie Win 7 64bit
Czy G`MIC ver. 32bit dla komp Win 7 64bit ?

(bo to nie to samo i tej info nie było)

Pozdrawiam
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 04.05.2014, 15:03:28 »

Mam Windows 7 x64 i G'MIC dla wersji 64-bitowej.
Ustawienia w Preferencjach jak na zrzucie poniżej:

Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 04.05.2014, 20:50:34 »

Mam Windows 7 x64 i G'MIC dla wersji 64-bitowej.
Ustawienia w Preferencjach jak na zrzucie poniżej:

Trudno ale czasem trzeba być upierd.... .
Na temat Poprawnej konfiguracji (nie tylko) Środowiska GIMP-a, pisałem po raz pierwszy już bardzo dawno bo 10.03.2008r  ver.2 06.10.2011r
http://zbyma.gimpuj.info/Zbyma%20-%20Poprawna%20konfiguracja%20Srodowiska%20GIMP-a%20ver2.pdf
od tego czasu co prawda wiele się zmieniło w strukturze GIMP-a ale również wzrosły i zmieniły się wymagania co do narzędzi, czyli naszych komputerów.
Biorąc pod uwagę spopularyzowaną wersję Prawa Moore'a (mówiącą że "moc obliczeniowa komputerów podwaja się co 24 miesiące" - jest popularniejsza od oryginalnego prawa Moore'a) dzisiaj to co kiedyś pisałem jest już historią, ale od czegoś zawsze trzeba zaczynać.

To co widać na przytoczonym obrazku, nijak nie pasuje nie tylko do wymagań GIMP-a, a tym bardziej z zastosowaniem 32bit-owego G`MIC.

Wobec czego proponuję zapoznanie się co najmniej z:

http://www.gimp.org/unix/howtos/tile_cache.html  przede wszystkim !!!!!
http://gimpforums.com/thread-gimp-performance-issues  problemy z wydajnością GIMP-a
http://sourceforge.net/p/gmic/wiki/FAQ/ a tutaj Custom Filters i Troubleshooting
http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=28&t=6580 GIMP environment setup - Photoretouching - GMIC usage [solved]
http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=4&t=9486 GIMP 2.8 running slow?
http://askubuntu.com/questions/406544/gimp-levels-editor-starting-up-very-slowly
No i także literatura:
GIMP Bible str 49-50

Kiedyś jak tworzyłem swój poradnik też już na ten temat pisano:
http://www.dig.cs.gc.cuny.edu/manuals/Gimp2/Grokking-the-GIMP-v1.0/node12.html

W podsumowaniu powiem tak:
Zaczynając pracę z GIMP-em najważniejszą rzeczą jest ustawienie Preferencji a w nich Środowiska.
Brak tego podstawowego kroku jest przyczyną wielu niepowodzeń, co wynika również z w/w linków.

Pozdrawiam serdecznie

PS
Byłbym bardzo rad gdyby MareroQ zabrał się na przygotowanie aktualnego poradnika, tym bardziej że już wersja GIMP 2.9 i nadchodząca 3.0 a w nich GEGL postawią zdecydowanie większe wymagania.
Dzięki bibliotece GEGL, będziemy mogli obserwować efekt zmian bezpośrednio na źródłowym obrazie, ale to wymaga mocy obliczeniowej, chodzi tu o pełne wykorzystanie precyzji obliczeń, pełnego wykorzystania CPU/GPU.
Na niektórych komputerach nie będzie działało wspomaganie.
GIMP w wersji 2.10 będzie sprawnie wyciskał siódme poty ze wszystkich rdzeni naszego procesora. Dzięki OpenCL do obróbki zostanie zaprzęgnięta także karta graficzna. Na dzień dzisiejszy w wydaniu 2.9.1 tylko niektóre filtry są dostosowane do tych luksusów – między innymi Gaussian Blur, Grey, Laplace, Motion Blur, Pixelize, Sobel, Threshold.
Ale trzeba pamiętać, że główna siła napędowa GIMP-a, czyli filtry, wymagają dostosowania do GEGL-a, aby wykorzystały jego potencjał.
Dzięki wykorzystaniu LittleCMS2 możliwym staje się bezstratna konwersja pomiędzy profilami barw.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 04.05.2014, 20:59:18 »

Matko jedyna, tyle lektury muszę przeczytać?! W dodatku nie znam angielskiego, więc wiele z tego nie zrozumiem Smutny A nie da się w dwóch - trzech zdaniach coś podpowiedzieć?
To co widać na przytoczonym obrazku, nijak nie pasuje nie tylko do wymagań GIMP-a, a tym bardziej z zastosowaniem 32bit-owego G`MIC.
Ale ja przecież używam wersji 64-bitowej...
Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 04.05.2014, 22:36:40 »

Matko jedyna, tyle lektury muszę przeczytać?! W dodatku nie znam angielskiego, więc wiele z tego nie zrozumiem Smutny A nie da się w dwóch - trzech zdaniach coś podpowiedzieć?
Ale ja przecież używam wersji 64-bitowej...

1. 32bit-owego G`MIC => skrót myślowy - na kanał - nie należy mylić pojęć z zainstalowanym systemem komputera i oprogramowaniem do niego. Możemy mieć Win 7 64bit i możliwość zainstalowania programu w wersji 32 lub 64bit. G`MIC pracuje w wersji 32bit/kanał koloru i jest w wersji dla systemu 32 lub 64bit-owego.
2. nie podano jaka jest do dyspozycji max pamięć RAM w komputerze, można dać rozmiar pamięci podręcznej do 3/4 wielkości pamięci RAM, im więcej tym szybciej GIMP z dużym obrazem pracuje.
Przesuwając wskaźnik myszki na każde z okienek Środowisko, uzyskamy podpowiedź.
3. pisząc ni jak się ma - myślałem, że będą ograniczenia dla większych obrazów i skomplikowanych filtrów G`MIC pracujących na wielu warstwach.
4. "W dodatku nie znam angielskiego" nie jest mnie wstyd powiedzieć, ale gdy ja chodziłem do szkół, to uczyli nas tylko rozgaworywać na roskom jazykie, a jednak mimo to i 80-tki na karku, daję sobie od lat radę przecież są - on line - tłumacze.
W przeglądarce można zainstalować m.in. np. "Im Translator" problem jest tylko w tym, że te tłumaczenia często mają się ni jak do meritum sprawy. Znaczenia niektórych słów - określeń, trzeba potem poszukać np. http://www.translatica.pl/slowniki/po-polsku/resize/ itd.
Trochę to długa droga ale daje efekty.

Przykro mnie, że czasami daję tylko wędkę, a nie rybkę.
W swoich poradnikach często przytaczałem motto:
„Kto czyta (szuka), nie błądzi”
Jeszcze jedno źródło:
http://docs.gimp.org/en/gimp-pimping.html#gimp-prefs-dialog

Pozdrawiam
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 04.05.2014, 22:47:49 »

RAM-u mam 4GB. System mam 64-bitowy i wersję G'MIC-a również mam w wersji na 64 bit. Z translatorów oczywiście korzystam od dawna, ale przy trudnych tekstach nie zawsze się sprawdzają. Mimo to spróbuję poczytać, może coś mi się uda zrozumieć Mrugnięcie
Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 05.05.2014, 00:21:47 »

RAM-u mam 4GB. System mam 64-bitowy i wersję G'MIC-a również mam w wersji na 64 bit. Z translatorów oczywiście korzystam od dawna, ale przy trudnych tekstach nie zawsze się sprawdzają. Mimo to spróbuję poczytać, może coś mi się uda zrozumieć Mrugnięcie

I to Mnie się podoba, tak trzymać.
Z 4GB wstawić spokojnie pamięci podręcznej 3GB, mniej będzie wymiany.

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] G'MIC: brak podglądu niektórych filtrów
Skocz do: