Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Efekt destrukcji  (Przeczytany 3159 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chaziroshi
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

chaziroshi

« : 29.03.2014, 15:12:51 »

Siemanko wszystkim. Mam ogromną prośbę. Nie mam pojęcia jak zrobić efekt rozwalonego napisu. Chciałbym coś zrobić na tym przykładzie.

Że ten kopniak tworzy pęknięcie w napisie (to jest raczej proste, wystarczy nałożyć na napis jakieś krechy przypominające pęknięcie) lecz ja chce efekt w pewnym stopniu rozwalonego napisu. Nie wiem czy to jest możliwe, ponieważ moja wiedza nie sięga daleko od tworzenia prostych sygnaturek.

Obrazek, który przedstawiłem zrobiłem tylko jako podgląd o co mi chodzi. Jeżeli się da wykonać taki efekt, to proszę o malutki tutorialik Mrugnięcie.
« Ostatnia zmiana: 13.08.2014, 08:58:32 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 29.03.2014, 18:29:21 »

Byłoby dobrze, jakbyś podał przykład gotowego efektu. Może coś się znajdzie w grafice google.
Jeśli nie ma tam być żadnego efektu 3D, to chyba wystarczy zaznaczyć pojedyncze litery i nieco je poprzesuwać Przesuwanie, a następnie zaznaczać fragmenty liter i też lekko je porozsuwać oraz ew. nieco obrócić Narzędzie do obracania niektóre części, tak jakby się rozpadały:

Można też nieco poprzesuwać i poprzechylać literki, a do stworzenia pęknięć wykorzystać filtr Mozaika albo jakiś pędzel typu cracked i na koniec jeszcze nieco poprzemieszczać wybrane fragmenty.
Znalazłam jeszcze taki tutorial:
http://www.youtube.com/watch?v=Jn_w0r-FhlI
Powinien się przydać.
« Ostatnia zmiana: 29.03.2014, 19:01:39 wysłane przez be@ » Zapisane
chaziroshi
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

chaziroshi

« Odpowiedz #2 : 29.03.2014, 21:30:02 »

Dzięki wielkie, wgl. nie pomyślałem o rozdzielaniu literek i przesuwaniu ich. Poniżej efekt moich możliwości.

Czas zabrać się za destrukcję liter Mrugnięcie.

Ps. Najlepiej właśnie jak by to było coś w 3D ale jakoś ciężko to widzę.

@edit

Cieniutko to wyszło.
« Ostatnia zmiana: 29.03.2014, 22:05:39 wysłane przez chaziroshi » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 29.03.2014, 22:17:09 »

Nie wiem dlaczego ten Twój napis wygląda jak z białego futerka. Niespecjalnie to pasuje do efektu rozpadania, pęknięć itp.
Generalnie tak na szybko nie uzyskasz ładnego efektu. Tutaj niestety trzeba by było się trochę podłubać.
« Ostatnia zmiana: 29.03.2014, 23:13:42 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Efekt destrukcji
Skocz do: