Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: grupowanie warstw w gimp  (Przeczytany 11715 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sebastian
√ ι ק

Reputacja: 36 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 06.08.2007, 01:04:51 »

Ostatnio na youtube znalazłem taki sobie tutek:
http://youtube.com/watch?v=rDZvWk9cL4E
I się zdenerwowałem bo w tak krótkim czasie koleś zrobił naprawdę super efekt który w gimpie zabrałby nam co najmniej 40 min. Dlaczego a to ze wzg. na brak grupowania i zaznaczania wielu warstw. Poszukałem trochę w necie na ten temat i znalazłem takie o to dane:

Zgłaszane było to 5(!) lat temu:
http://www.anonymouse.ru/cgi-bin/nph-proxy_ru.cgi/000111A/http/lists.xcf.berkeley.edu/lists/gimp-developer/2002-November/007743.html 

Tutaj natomiast światełko w tunelu:
http://www.anonymouse.ru/cgi-bin/nph-proxy_ru.cgi/000111A/http/lists.xcf.berkeley.edu/lists/gimp-developer/2007-February/017299.html

Doczytałem się (chyba) że powinno pojawić się to (aczkolwiek to niepewne) w 2.6 albo 3.0 

Tego najbardziej brakuje chyba w całym GIMP więc powinno zaciekawić sporo osób (zob. temat "czego ci brakuje w gimp")

Szkoda że twórcy GIMP to straszne lenie. Rozumiem że robią to za darmo, ale jest zapewne mnóstwo innych programów rozwijających się szybciej niż gimp. 
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 06.08.2007, 09:38:44 »

Szkoda że twórcy GIMP to straszne lenie.

Rozumiem, że uczestniczyłeś już w niejednym projekcie wieloosobowym, a potem przejrzałeś uważnie źródła GIMPa   i stwierdziłeś, że chodzi o poprawkę w 2 miejscach.
marecki_
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

JID: lethal2@jabster.pl
Galeria Użytkownika

marecki_

« Odpowiedz #2 : 06.08.2007, 12:59:13 »

Widocznie zmiany wprowadzające grupowanie warstw są tak inwazyjne, że nie można ich wprowadzić od tak. Nie przypuszczam, żeby koderzy specjalnie omijali temat grupowania warstw, ponieważ jest on od dawna podnoszony przez użytkowników.

A nazywanie koderów leniami jest już totalnym egoizmem.
Sebastian
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 06.08.2007, 13:56:01 »

Są ludzie którzy myślą podobnie jak ja (że gimp rozwija się za wolno). Dlatego nie dziwie się że linuks wciąż nie może zdobyć takiej popularności jak Windows, który ma np. takiego (co prawda drogiego ale bardzo dobrego) Photoshopa.
Jak oglądam sobie takie tutki PS to narasta we mnie wielka frustracja bo widzę że On jest lepszy.
Chyba Jego jedyną wadą jest zaporowa cena...
marecki_
Użytkownik

Galeria Użytkownika

marecki_

« Odpowiedz #4 : 06.08.2007, 15:20:02 »

Są ludzie którzy myślą podobnie jak ja (że gimp rozwija się za wolno).
Są ludzie, którzy zabijają innych ludzi. Czy to, że są, coś znaczy?

Dlatego nie dziwie się że linuks wciąż nie może zdobyć takiej popularności jak Windows, który ma np. takiego (co prawda drogiego ale bardzo dobrego) Photoshopa.
Linux ("linuks"? Co to jest?) nie może zdobyć takiej popularności, bo nie wchodzi w dupę wszystkim placówkom oświatowym i innym podmiotom oferując swój świetny system za darmo i dodając do tego powiedzmy darmową pracownię. Tam się zaczyna. Wielka kampania marketingowa zieje na nas ze sklepów komputerowych, gdzie sprzedawcy dostają kasę za promowanie Windowsów. Bill Gates wszedł wszędzie tam, gdzie widział dolary. A ludzie to kupili i nie widzą dzisiaj innej możliwości niż system od "dobrego pana Gatesa", który pomaga biednym dzieciom w Afryce milionami dolarów. Ale ludzie zapomnieli, że te miliony (miliardy) ma od innych ludzi, innych rządów wielkich państw, które kasę mogły przeznaczyć na przykładową pomoc biednym zamiast setki milionów wydawać na dupny system. 

Jak oglądam sobie takie tutki PS to narasta we mnie wielka frustracja bo widzę że On jest lepszy.
Chyba Jego jedyną wadą jest zaporowa cena...
Jak go tak wielbisz pisząc 'on' z wielkiej litery, to chyba pora porzucić GIMPa i nie zaszczycać nas swoją obecnością, nieprawdaż?
Sebastian
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 06.08.2007, 15:33:29 »

Kod:
Są ludzie, którzy zabijają innych ludzi. Czy to, że są, coś znaczy?

Chyba jednak coś znaczy....  :/
To było niesmaczne, myśl racjonalnie. Nie chce mi się z tobą kłócić.

Jak go tak wielbisz pisząc 'on' z wielkiej litery, to chyba pora porzucić GIMPa i nie zaszczycać nas swoją obecnością, nieprawdaż?

A nie mogę pisać wielką literą Uśmiech? Nie mogę lubić i tego i tego? To nie jest fałszywa dychotomia ?
marecki_
Użytkownik

Galeria Użytkownika

marecki_

« Odpowiedz #6 : 06.08.2007, 19:49:50 »

Chyba jednak coś znaczy....  :/
To było niesmaczne, myśl racjonalnie. Nie chce mi się z tobą kłócić.
To nie rób tego

A nie mogę pisać wielką literą Uśmiech? Nie mogę lubić i tego i tego? To nie jest fałszywa dychotomia ?

A zabraniam ci, że się pytasz czy ci wolno? Lubić możesz wszystko, co chcesz. I to raczej dychotomiczny podział nie jest.
wywrot4
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

wywrot4

no i co że nie mam avka?

« Odpowiedz #7 : 16.10.2008, 18:55:29 »

No to nie doczekaliśmy się w gimpie 2.6 grupowania warstw szkoda naprawdę szkoda  Zły

Komputer pomaga ci w pracy której bez niego by nie było...

"Uwaga! Komunikat z Komendy Głównej Policji: Miszcz sygniatur aka. K-ja powrócił jako *wywrota* tudzież *wywrot4*. Prosimy o zachowanie ostrożności." Danyeru
wojciech_k
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 16.10.2008, 19:04:39 »

po co odkopałeś tak stary wątek? Język jesteś archeologiem, czy co?  Mrugnięcie

Nic się nie powtarza, ale wszystko już było.
96th
Użytkownik

JID: 96th@jabber.org
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Tłumacz GAP

« Odpowiedz #9 : 18.10.2008, 20:19:27 »

Powiem mojemu panu od historii ze znam archeologa Chichot

A co do tematu to już widziałem inne wątki w których Sebastian narzeka na GIMPa...

Wgram później Duży uśmiech
snufkin
Gość
« Odpowiedz #10 : 18.10.2008, 20:25:30 »

widziałem inne wątki w których Sebastian narzeka na GIMPa...
A ja widziałem wiele wątków, w których wiele użytkowników narzeka na wiele braków GIMPa. Mrugnięcie
Sebastian
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 18.10.2008, 21:33:50 »

Ehh, paleontologia... Uśmiech

A co do GIMP to dalej nie ma tego grupowania. Za to programiści wzięli się za rozwalanie tego co było dla mnie okej, czyli interfejsu i modyfikowaniu narzędzia tekstowego które miało działać lepiej a działa gorzej Język. Może jestem za mało delikatny ale notorycznie blokuje mi się rozmiar warstwy tekstowej i mam tak zarówno na Ubuntu jak i na Windowsie.   

A co do tematu to już widziałem inne wątki w których Sebastian narzeka na GIMPa...

A jak darmowe to nie wolno narzekać Chichot ? Mógłbym ściągnąć i pracować (nielegalnie co prawda) na lepszym PS a "marnuje" (cudzysłów bo tak naprawdę nie marnuję Język) czas na GIMP i jego problemy. A czemu go właściwie używam ? Może przez przyzwyczajenie do forum i programu (jakby nie było znam go od gimnazjum). Jednak NIC nie odzwyczaja mnie ostatnio od tego bardziej programu tak jak jego twórcy. Nawet najnowszy PS CS3.     

No ale powiedzmy że 2.6 to wypadek przy pracy związany z wprowadzaniem GEGL w którego to wierzę że stanie się fundamentem 3.0 z grupowaniem warstw Uśmiech.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeGIMPWątek: grupowanie warstw w gimp
Skocz do: