Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Wygładzenie skóry - jak to zrobić najszybciej?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wygładzenie skóry - jak to zrobić najszybciej?  (Przeczytany 4569 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MarikaLaura
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

MarikaLaura

« : 15.02.2014, 15:30:20 »

Witajcie,
Zaczęłam się zajmować sesjami dziecięcymi.Jednak chciałabym wygładzić nieco skórę dziecka na zdjęciu oraz nadać jej ładny odcień.
Zaznaczę tylko że chodzi mi tylko o poprawę skóry a reszta zdjęcia ma zostać nienaruszona.
Jak to zrobić najszybciej w Gimpie?

Próbowałam robić to wraz ze wskazówkami znalezionymi w internecie ale jakoś mi nie wychodzi Smutny
Jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć krok po kroku? Mam wersję 2.8.10

I jeszcze jedno - jak wykonać i dodać w tym programie imię i nazwisko fotografa ( chodzi o zaznaczenia zdjęcie )?
« Ostatnia zmiana: 09.03.2014, 06:58:58 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 15.02.2014, 17:48:22 »

Mamy na forum dwa tutoriale na wygładzanie skóry:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,2979.0.html
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55210.0.html
A jeśli chcesz to zrobić szybko i automatycznie, to polecam plugin G'MIC. Znajduje się w nim specjalny filtr przeznaczony właśnie do szybkiego wygładzania skóry: Details -> Make up. Jest też wiele innych, które mogą być przydatne, np. Portrait retouching czy filtry z zakładki: Repair.
A co do nazwiska fotografa, to nie do końca rozumiem. Chodzi Ci o dodanie napisu do zdjęcia? Czy raczej ma się ono znaleźć we właściwościach pliku?
« Ostatnia zmiana: 15.02.2014, 18:05:11 wysłane przez be@ » Zapisane
MarikaLaura
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

MarikaLaura

« Odpowiedz #2 : 15.02.2014, 18:07:32 »

Dzięki za odpowiedź.
Linki które podesłałaś już widziałam i starałam się robić wszystko zgodnie ze wskazówkami ale nie bardzo mi to wychodzi.
Mam problem z połączeniem tych warstwa. Brakuje mi także opcji : selektywne rozmycie Gaussa.

A jak skorzystać z tego G'MIC ?

Wybacz...moje pytania mogą wydawać się banalne ale dopiero zaczynam przygodę z Gimpem .

Tak chodzi mi o dodane napisu Uśmiech

I jeszcze jedno jak mogę przyciąć obraz?

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 15.02.2014, 18:15:31 »

Co do G'MIC, to o jego instalacji było już na forum kilkakrotnie, np.:
http://www.gimpuj.info/index.php?topic=58324.0 czy http://www.gimpuj.info/index.php?topic=62378.0.
Dodanie napisu: wybierasz narzędzie czcionka Narzędzia tekstowe, rodzaj, wielkość i kolor czcionki, klikasz w obraz i po prostu piszesz.
Do przycięcia zdjęcia najlepiej użyć narzędzia kadrowanie Kadrowanie. Zaznaczasz wybrany obszar i klikasz ENTER.
Pytasz o najbardziej podstawowe rzeczy. Powinnaś najpierw przeczytać FAQ i przerobić kilka najprostszych tutoriali. Linki do podstaw znajdziesz także na stronie głównej. Warto także przejrzeć sobie dział: Pomocna dłoń -> GIMP.

Linki które podesłałaś już widziałam i starałam się robić wszystko zgodnie ze wskazówkami ale nie bardzo mi to wychodzi.
Mam problem z połączeniem tych warstwa. Brakuje mi także opcji : selektywne rozmycie Gaussa.
Jak nie wychodzi, to trzeba próbować aż wyjdzie. Jeśli masz problem z konkretnym punktem, to pytaj o niego w wątku z tutorialem. Selektywne rozmycie Gaussa w najnowszej wersji GIMP nosi nazwę: Wybiórcze rozmycie Gaussa. Słowo inne ale znaczenie przecież to samo, więc łatwo można było się domyślić.
Niestety nie nauczysz się wszystkiego w jeden dzień. Trzeba trochę poczytać i przerobić co najmniej kilka tutoriali aby zapoznać się z programem.
« Ostatnia zmiana: 16.02.2014, 12:32:10 wysłane przez be@ » Zapisane
MarikaLaura
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

MarikaLaura

« Odpowiedz #4 : 16.02.2014, 11:57:38 »

Zastosowałam Twoje powyższe wskazówki Uśmiech
Mam już także te filtry oraz poświęciłam trochę czasu na zapoznanie się z programem.
A możesz mnie naprowadzić jak uzyskać mniej więcej taki efekt równomiernego odcienia skóry jak na zdjęciu?
Chciałabym aby skóra dziecka miała właśnie taki odcień Uśmiech

* _DSC6511.JPG (274.91 KB, 1600x1071 - wyświetlony 280 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 16.02.2014, 12:06:34 »

Jeśli chodzi o kolorystykę, to dopasujesz ją za pomocą opcji dostępnych w zakładce Kolory. Może zajść potrzeba zaznaczenia wybranych obszarów. Następnie dostosowujesz sobie kolorystykę np. za pomocą Barwa i nasycenie czy Balans kolorów. Czasem mogą się przydać Krzywe, zasadę ich działania masz mniej więcej opisaną tutaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,48744.0.html. Praktycznie wszystko zależy od tego, jak wygląda oryginalne zdjęcie. Można też użyć filtrów zawartych w G'MIC w zakładce Colors i nie tylko. Można użyć mieszania warstw. Narzędzi jest naprawdę mnóstwo dlatego właśnie trzeba się najpierw z nimi wszystkimi zapoznać i zrozumieć jak działają aby dobrać odpowiednie do konkretnej sytuacji.
MarikaLaura
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

MarikaLaura

« Odpowiedz #6 : 16.02.2014, 12:14:21 »

Wiem że wszystkiego w jeden dzień się nie nauczę Uśmiech
Bardzo dziękuję Ci za pomoc. Wszelkie wskazówki są bardzo cenne bo ułatwiają mi poruszanie się po programie.
Mam tylko straszny problem z tymi warstwami...być może dlatego że nie do końca rozumiem ich zasady.
Zaznaczam dany obszar na warstwie - następnie ją duplikuje - na kopi wprowadzam zmiany...np wygładzam skórę a na końcu mi wychodzą jakieś niestworzone rzeczy Smutny
Nie potrafię tego połączyć w całość.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 09.03.2014, 08:48:06 »

Nie widząc co i jak dokładnie robisz nie jestem w stanie powiedzieć, gdzie popełniasz błąd. Jeśli Ci bardzo zależy, to mogę Ci pomóc przez Skype'a. Jest tam opcja współdzielenia ekranu, więc będę widziała co i jak robisz jak również będę mogła udostępnić Ci widok swojego pulpitu.
@Edit:
W najnowszej wersji G'MIC pojawił się naprawdę świetny filtr do szybkiego wygładzania skóry. Znajduje się w menu: G'MIC -> Repair -> Smooth[skin]. Testowałam i działa bardzo dobrze. Do poprawy skóry dziecka powinien być idealny. Jakieś większe i wyraziste niedoskonałości typu pryszcze trzeba usunąć ręcznie, ale u małych dzieci takie defekty występują przecież bardzo rzadko.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Wygładzenie skóry - jak to zrobić najszybciej?
Skocz do: