Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Kadrowanie ze zmianą wielkości  (Przeczytany 10254 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marcin777
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

marcin777

« : 22.11.2013, 17:45:21 »

witam,

od 3 godzin siedzę nad problemem, przeglądnąłem chyba 20 tutoriali i nie mogę rozwiązać trywialnego problemu - w jaki sposób dokonać kadrowania z jednoczesną zmianą wielkości?

mam np. obraz 1280x720px.

chcę wykadrować z niego pewien obszar, który po wykadrowaniu powinien mieć 500x500px

doszedłem do tego, że wybieram crop, tam wybieram lock aspect, wpisuję 500x500, kadruję, a potem w osobnym kroku/menu skaluję obraz do 500x500px

używam od dawna photoshopa i tam to mogę robić w jednym kroku - daję crop, wpisuję rozmiar i photoshop jednocześnie kadruje i zmienia rozmiar (również możliwe jest zwiększenie, nie tylko zmniejszenie)

czy da się to zrobić w jednym kroku w gimpie?

ozdrawiam
marcin
« Ostatnia zmiana: 23.03.2014, 02:14:32 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.11.2013, 17:47:41 »

Kadrowanie normalnie zmienia rozmiar obrazu. Prawdopodobnie zaznaczyłeś kadrowanie warstwy zamiast obrazu. I właściwie dlaczego masz menu po angielsku?
marcin777
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

marcin777

« Odpowiedz #2 : 22.11.2013, 20:22:43 »

Kadrowanie normalnie zmienia rozmiar obrazu. Prawdopodobnie zaznaczyłeś kadrowanie warstwy zamiast obrazu. I właściwie dlaczego masz menu po angielsku?

lubię angielski i łatwiej mi się w nim porusza niż w polskich określeniach dotyczących edycji obrazu Uśmiech

nie mam zaznaczonej opcji dotyczącej tylko bieżącej warstwy. zaznaczam też "wszystkie warstwy" i też nie działa

niezależnie od tego, co mam wybrane w menu cropowania stałe - proporcje lub rozmiar to nie mogę uzyskać spodziewanego efektu - cały czas cropuje mi albo np. kwadrat o określonych wymiarach - np. 500x500 (czyli jak mam obraz 5000x5000, to mam malutki kwadracik, a ja bym chciał, abym to, co zaznaczę do kadrowania miało wymiary 500x500).

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 22.11.2013, 20:25:41 »

http://youtu.be/ylJCsEGTtzM
« Ostatnia zmiana: 22.11.2013, 20:56:08 wysłane przez be@ » Zapisane
marcin777
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

marcin777

« Odpowiedz #4 : 23.11.2013, 01:30:55 »

no i właśnie tutaj też jest pokazany ten problem - zaznaczyłeś obszar który chcesz kadrować, ale musisz wpisać rozmiar i obszar kadrowania się zmienia. czy da się tak zrobić jak w photoshopie? wpisuję rozmiar, program pozwala mi kadrować np. prostokątem o zadanym rozmiarze?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 23.11.2013, 10:08:20 »

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Przecież właśnie tak to działa. Po wpisaniu rozmiaru obszar kadrowania zmienia się dokładnie wg wpisanych parametrów. Jak mógłby się nie zmienić skoro to, co zaznaczyłeś ma inne wymiary od tych, które później wpisujesz?? Oczywiście obszar ten można później dowolnie przesuwać. Z Photoshopem nie miałam do czynienia i nie mam pojęcia co Ty właściwie chcesz uzyskać. Nigdy nie miałam problemu z tym, by wykadrować obraz tak, jak sobie zamierzyłam. Może spróbuj to jakoś sensowniej opisać. Przecież np. poniższe zdanie jest kompletnie nielogiczne:
(...) proporcje lub rozmiar to nie mogę uzyskać spodziewanego efektu - cały czas cropuje mi albo np. kwadrat o określonych wymiarach - np. 500x500 (czyli jak mam obraz 5000x5000, to mam malutki kwadracik, a ja bym chciał, abym to, co zaznaczę do kadrowania miało wymiary 500x500).
Skoro wpisałeś 500x500 to przycina obraz do 500x500 bo niby jak inaczej miało by Ci wykadrować?
A może Ty chcesz wykadrować obszar o dowolnych wymiarach ale zachowując proporcje? Albo wyciąć wewnątrz obrazu taki obszar? Czy o to chodzi?
W każdym razie kadrowanie i skalowanie to dwie zupełnie różne czynności i w GIMP-ie nie da się ich przeprowadzić w jednym kroku. Albo kadrujesz czyli przycinasz obraz do wyznaczonego obszaru albo skalujesz czyli go zmniejszasz bądź powiększasz. W ogóle nie bardzo sobie potrafię wyobrazić jak można to połączyć i po co?
« Ostatnia zmiana: 23.11.2013, 10:49:34 wysłane przez be@ » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #6 : 23.11.2013, 11:18:27 »

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale napiszę, co mi tam:

W opcjach "krapowania" masz ten taką opcję "Stałe" (jak to jest po angielsku - nie wiem - wygląda na to, że "lock"), poznać go idzie łatwo po tym, obok ma listę rozwijaną. Z tej listy można wybrać "Wymiar" i ustawić jakiś stały. Albo proporcję.

używam od dawna photoshopa i tam to mogę robić w jednym kroku - daję crop, wpisuję rozmiar i photoshop jednocześnie kadruje i zmienia rozmiar (również możliwe jest zwiększenie, nie tylko zmniejszenie)

czy da się to zrobić w jednym kroku w gimpie?

Nie, to są dwie różne akcje.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 23.11.2013, 13:56:16 »

Właśnie, jeśli chodzi Ci o zmianę wielkości obszaru kadrowania, to możesz zmieniać np. tylko szerokość lub wysokość z wciśniętym SHIFT albo zmieniać rozmiar wg wpisanych proporcji, można również zamienić szerokość z wysokością.

http://w665.wrzuta.pl/film/2WTe0vRj4gY/gimp_-_mozliwosci_kadrowania
« Ostatnia zmiana: 23.11.2013, 14:07:17 wysłane przez be@ » Zapisane
marcin777
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

marcin777

« Odpowiedz #8 : 23.11.2013, 17:09:23 »

W każdym razie kadrowanie i skalowanie to dwie zupełnie różne czynności i w GIMP-ie nie da się ich przeprowadzić w jednym kroku. Albo kadrujesz czyli przycinasz obraz do wyznaczonego obszaru albo skalujesz czyli go zmniejszasz bądź powiększasz. W ogóle nie bardzo sobie potrafię wyobrazić jak można to połączyć i po co?

dokładnie o to mi chodzi. w photoshopie po prostu wpisuję rozmiar docelowy, kadruję (photoshop dba o proporcje - obszar kadrowania ma proporcje wpisanego rozmiaru) - kliknięcie i gotowe. tak jak tutaj, tylko może być bez rozdzielczości no i jednostka też jest dowolna:
http://youtu.be/8aajrojYGL4?t=7m56s

rozumiem, że w gimpie trzeba to robić na dwa razy. szkoda, bo to mniejsza ergonomiczność...
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Kadrowanie ze zmianą wielkości
Skocz do: