Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Postrzępiony obrazek  (Przeczytany 1425 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Olixnt
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Olixnt

« : 23.08.2013, 23:45:55 »

Witam. Bardzo proszę o napisanie tutoriala na uzyskanie efektu postrzępionego obrazka
Chodzi mi o coś takiego

//be@: Poprawiłam tytuł. Jeśli piszesz w dziale "Prośby o tutoriale", to chyba oczywiste, że jest to prośba o tutorial i nie potrzeba jeszcze o tym informować w tytule. Przeczytaj regulamin!
« Ostatnia zmiana: 06.09.2013, 19:24:13 wysłane przez be@ » Zapisane
dree
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #1 : 24.08.2013, 02:11:43 »

W skrócie to wykonujesz następujące czynności:

Na gotowym obrazie używasz narzędzia lasso ( Lasso ), strzępiąc go. Następnie za pomocą kombinacji klawiszy ctrl + I lub opcji zaznaczenie -> odwróć, odwracasz zaznaczone wcześniej pole przez lasso i usuwasz używając klawisz Delete. Gdy posiadasz już czysty postrzępiony obraz, następnym krokiem jest nadanie mu poświaty.

Poświatę dodajesz po przez zaznaczenie kanału alfa na zaznaczenie w okienku warstw. Kolejne tworzysz nową czystą warstwę i używasz opcji zaznaczenie -> powiększ - przykładowo 2px. Następnie wcześniejszą czystą warstwę wypełniasz narzędziem wypełnienie ( Wypełnienie kubełkiem ) znów przykładowo, kolorem białym.

Ostatnim krokiem jest zdublikowanie warstwy z wypełnieniem i użycie na niej opcji filtry -> rozmycie -> rozmycie gaussa o stopniu przykładowo - 5px.

Aby efekt wyszedł prawidłowo obraz po użyciu lassa musi mieć trochę miejsca, najlepiej gdybyś wrzucił go na początku na plik z tłem przezroczystym oraz większymi wymiarami niż posiada. Nowo stworzone warstwy muszą być umieszczone pod główną warstwą na której znajduję się podstawowy plik. Wszelkie wyżej użyte polarymetry, są przykładowe. Może po eksperymentować z swoimi.

Myślę że sobie poradzisz, jeśli nie - pytaj.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Postrzępiony obrazek
Skocz do: