Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Złota ramka.  (Przeczytany 10122 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dzialo9
Użytkownik

Reputacja: 8 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Beztalencie.

« : 29.07.2007, 14:56:07 »

Czy ktoś ma pomysł jak wykonać taką ramkę:
<LINK DO TUTA>
Wiem, że jest tandetna, już próbowałam coś pododbnego wykonać, ale wyszło takie, że... No szkoda słów. Więc proszę o przetłumaczenie. Chyba, że się nie da, ale myslę, że GIMP potrafi Uśmiech.

dejw
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

JID: dejw@jabber.org
Galeria Użytkownika

dejw

« Odpowiedz #1 : 30.07.2007, 10:24:53 »

ja mam pomysl  Mrugnięcie mam nadzieje ze Ci pomoze...

KROK 1
kroczek 1. pierwsza rzaczą jest stworzenie odpowiedniej mapy srodowiskowej tak zeby imitowala nam zloto na ramce. najlepszym sposobem jest utworzenie chmur <obrazek>filtry->renderowanie->chmury->jednolite chmury. ja ustawilem rozmiar x i y na 2,8; zanzaczylem pole kafelkowe i wylosowalem ziarno.

kroczek 2. dalej zwiekszylem kontrast poprzez <obrazek>warstwa->kolory->automatycznie->rozciaganie kontrastu...

kroczek 3. ... i dodalem rozmycie Gaussa ( <obrazek>filtrty->rozmycie->rozmycie Gaussa ) o promieniu 5 pikseli w kazda strone.

kroczek 4. duplikujemy te warstwe i ukrywamy.

kroczek 5. nastepnie wybieramy zloty gradient z listy i odwzorowujemy go na wartstwie poprzez <obrazek>filtrry->kolory->odwzorowania->odwzorowanie gradientu i to nasza mapa srodowiska...

mnie wyszlo cos takiego ( mozesz takze poprosty sciagnac ten obrazek ):

wiec Tobie tez powinno mniej wiecej. zapisujemy pliczek, pozniej nam bedzie potrzebny  Chichot

KROK 2

kroczek 1. tutaj nalezy utworzyc sobie ksztalt serduszka ( najlepiej ze sciezek ) ale ja posluzylem sie tym obrazkiem z podanego tutoriala.
zatem otwieramy http://www.graffik.pl/fotos/tutorial/69_335.jpg

kroczek 2. nastepnie zmieniamy rozmiary obrazka bo jest troszke za maly ( ja dalem 150 % ) i centrujemy, i dopasowywujemy rozmiary warstwy. stan obrazka to biale serduszko na czarnym tle.

kroczek 3. dalej wiec stosujemy <obrazek>filtry->kolory->zamiana kolory na alfe i wybieramy czarny.

kroczek 4. w palecie Warstwy stosujemy Kanal alfa na zaznaczanie na naszej warstwie.

kroczek 5. dalej zmniejszamy zanzaczenie okolo 30px. wypelniamy je kolorem czarnym i...

kroczek 6. ...znow stosujemy zamiane koloru w alfe takze dla czarnego.

powinnismy miec cos takiego:

kroczek 7. duplikujemy te warstwe i ukrywamy.

kroczek 8. tworzymy nowa cala czarna warstwe przenosimy ja pod spod naszego seruszka, i nastepnie dla serduszka wlaczamy opcje polacz w dol. mamy 2 warstwy jedna przezroczysta druga na czarnym tle.

kroczek 9. dla tej drugiej storujemy rozmycie Gaussa, wartosci sa dowolne ale bez przesady.

kroczek 9.a. teraz uwaga: otwieramy nowy plik: nasza mape srodowiska. inaczej nie dalo by sie jej uzyc.

kroczek 10. ( wazny ) nastepnie stosujemy efekty swietlne : <obrazek>filtry->efekty swietlne->efekty swietlne

kroczek 10.a. w zakladce opcje wybieramy przezroczyste tlo,w zakladce mapowanie wypuklosci wybieramy nasze "czarne" serdusko, wybieramy wysokosc ( ja dalem 0.02 ). w zakladce mapowanie srodowiska wybieramy wlasnie otworzona mape srodowiska  Uśmiech zatwierdzamy!

to jest w miare ladne zlote serduszko ( mnie takie wyszlo ):

w tym miejscu mozesz tazke rozmazac troszeke serce, ale ja tego nie zrobilem.

kroczek 11. ostatnim krokiem jest utworzenie poswiaty. do tego bedziemy potrzebowac skopiowanej wczesniej warstwy. wybieramy kolor alfa na zaznaczenie

kroczek 12. dalej <obrazek>zaznaczenie->powieksz i wpisujemy okolo 15px, tak zaby tylko troche wystawalo poza zlote serce.

kroczek 13. dalej wlaczamy Szybka Maske ( SHIFT + Q ) i dla niej wybieramy rozmycie Gaussa o malej wartosci.

kroczek 14. znow naciskamy SHIFT + Q, tworzymy nowa przezroczysta warstwe szukamy ladnego zoltego koloru i na tej nowej wypelniamy zaznaczenie.

kroczek 15. przesuwamy poswiate pod zlote serce i to wszystko  Duży uśmiech

moj efekt koncowy to:

teraz pozostaje tylko wkleic jakies jadne zdjecie do srodeczka  Mrugnięcie

[edit] usunalem tez bledy ortograficzne ktore wczesniej w pospiechu musialy mi umknac ( przepraszam ze nie  Chichot)
« Ostatnia zmiana: 14.08.2007, 23:10:04 wysłane przez dave » Zapisane
Lilianne
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Początkująca ^^

« Odpowiedz #2 : 30.07.2007, 11:08:51 »

Cóż, pobawiłam się trochę GIMPem, coś mi wyszło ale to jest "trochę" inne niż to co jest w tutku...Co mi wyszło:

Jakaś ramka jest, ale jest inna.
dzialo9
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Beztalencie.

« Odpowiedz #3 : 30.07.2007, 11:34:35 »

Bardzo Wam dziękuję. Właściwie to nie umiałam dojść do tego:

Wielkie dzięki.

dejw
Użytkownik

Galeria Użytkownika

dejw

« Odpowiedz #4 : 30.07.2007, 12:58:04 »

Duży uśmiech nie ma sprawy, wlasciwie to byla mala kompilacja kilku tutoriali bo ta mape srodowiska wzialem z http://www.gimp.org/tutorials/Golden_Text/ tutaj jest bardzo duzo fajnych przykladow
TheArt
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

TheArt

« Odpowiedz #5 : 03.08.2007, 02:32:41 »

sliczne to macie, czy do GIMPA istnieja autoksztalty na wzor WORDa? Ze od razu sie rysuje serce czy kwiatek. Ulatwilo by to zycie obydwoleworecznym Mrugnięcie.
dejw
Użytkownik

Galeria Użytkownika

dejw

« Odpowiedz #6 : 03.08.2007, 07:25:09 »

sliczne to macie, czy do GIMPA istnieja autoksztalty na wzor WORDa? Ze od razu sie rysuje serce czy kwiatek. Ulatwilo by to zycie obydwoleworecznym Mrugnięcie.

dokladnie jak autoksztalty to chyba nie istnieje ale isntieja Gfigury ( <obrazek>Filtry->renderowanie->Gfigury ) pozwalaja one na latwiejsze rysowanie
firyg geometrycznych niz przez np. zaznaczenie ( dziwna metoda ). najlepiej jest korzystac
ze sciezek.

p.s. "obydwoleworecznym"!? co?!  Język
Hemik
Nowicjusz

Reputacja: 3 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Hemik

« Odpowiedz #7 : 09.08.2007, 15:17:24 »

Witam
Mam gimpa 2.2 i nie bradzo wiem jak to w nim zrobić czy mogli byście mi przełorzyć ten turtial na tą wersjię gimpa Co?
dzialo9
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Beztalencie.

« Odpowiedz #8 : 09.08.2007, 15:24:22 »

To jest na gimpa 2.2, sama go mam i da się zrobić Język

dejw
Użytkownik

Galeria Użytkownika

dejw

« Odpowiedz #9 : 10.08.2007, 11:23:09 »

Witam
Mam gimpa 2.2 i nie bradzo wiem jak to w nim zrobić czy mogli byście mi przełorzyć ten turtial na tą wersjię gimpa Co?

mhm. jak nie trudno zauwazyc uzuwam takiej samej wersji jak Ty. napisalem tutorial = da sie go zrobic w tej wersji... wiec o co chodzi?
dzialo9
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Beztalencie.

« Odpowiedz #10 : 10.08.2007, 16:43:55 »

A może chodzi o przełożenie dla początkujących, albo... Może niech ktoś z tego zrobi prawdziwego tuta i zgłosi w propozycjach.

noss
Użytkownik

Reputacja: 41 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 10.08.2007, 23:10:58 »

@dave: Dwie uwagi ode mnie.
1. Ponumeruj każde działanie.
2. Pozbądź się tych nieładnych pikseli na krawędziach serca, na tle poświaty.

Hemik
Nowicjusz

Reputacja: 3 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Hemik

« Odpowiedz #12 : 11.08.2007, 12:55:39 »

Dałem już rade zajeb... efekt, tylko troche nie rozumiałem nie których komend ale jest już ok, tutek ekstra pozdrwaiam Uśmiech
dzialo9
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Beztalencie.

« Odpowiedz #13 : 11.08.2007, 20:28:54 »

Proszę kulturalnie! Bez przekleństw! Jak nie umiesz mówić (również pisać) to się najpierw naucz, a potem przyjdź na forum!!!

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Złota ramka.
Skocz do: