ja mam pomysl

mam nadzieje ze Ci pomoze...
KROK 1
kroczek 1. pierwsza rzaczą jest stworzenie odpowiedniej mapy srodowiskowej tak zeby imitowala nam zloto na ramce. najlepszym sposobem jest utworzenie chmur
<obrazek>filtry->renderowanie->chmury->jednolite chmury. ja ustawilem rozmiar x i y na 2,8; zanzaczylem pole kafelkowe i wylosowalem ziarno.
kroczek 2. dalej zwiekszylem kontrast poprzez
<obrazek>warstwa->kolory->automatycznie->rozciaganie kontrastu...
kroczek 3. ... i dodalem rozmycie Gaussa (
<obrazek>filtrty->rozmycie->rozmycie Gaussa ) o promieniu 5 pikseli w kazda strone.
kroczek 4. duplikujemy te warstwe i ukrywamy.
kroczek 5. nastepnie wybieramy zloty gradient z listy i odwzorowujemy go na wartstwie poprzez
<obrazek>filtrry->kolory->odwzorowania->odwzorowanie gradientu i to nasza mapa srodowiska...
mnie wyszlo cos takiego ( mozesz takze poprosty sciagnac ten obrazek ):

wiec Tobie tez powinno mniej wiecej. zapisujemy pliczek, pozniej nam bedzie potrzebny

KROK 2
kroczek 1. tutaj nalezy utworzyc sobie ksztalt serduszka ( najlepiej ze sciezek ) ale ja posluzylem sie tym obrazkiem z podanego tutoriala.
zatem otwieramy
http://www.graffik.pl/fotos/tutorial/69_335.jpgkroczek 2. nastepnie zmieniamy rozmiary obrazka bo jest troszke za maly ( ja dalem 150 % ) i centrujemy, i dopasowywujemy rozmiary warstwy. stan obrazka to biale serduszko na czarnym tle.
kroczek 3. dalej wiec stosujemy
<obrazek>filtry->kolory->zamiana kolory na alfe i wybieramy czarny.
kroczek 4. w palecie
Warstwy stosujemy
Kanal alfa na zaznaczanie na naszej warstwie.
kroczek 5. dalej zmniejszamy zanzaczenie okolo 30px. wypelniamy je kolorem czarnym i...
kroczek 6. ...znow stosujemy
zamiane koloru w alfe takze dla czarnego.
powinnismy miec cos takiego:

kroczek 7. duplikujemy te warstwe i ukrywamy.
kroczek 8. tworzymy nowa cala czarna warstwe przenosimy ja pod spod naszego seruszka, i nastepnie dla serduszka wlaczamy opcje
polacz w dol. mamy 2 warstwy jedna przezroczysta druga na czarnym tle.
kroczek 9. dla tej drugiej storujemy rozmycie Gaussa, wartosci sa dowolne ale bez przesady.
kroczek 9.a.
teraz uwaga: otwieramy nowy plik: nasza mape srodowiska. inaczej nie dalo by sie jej uzyc.
kroczek 10. ( wazny ) nastepnie stosujemy efekty swietlne :
<obrazek>filtry->efekty swietlne->efekty swietlnekroczek 10.a. w zakladce opcje wybieramy
przezroczyste tlo,w zakladce
mapowanie wypuklosci wybieramy nasze "czarne" serdusko, wybieramy wysokosc ( ja dalem 0.02 ). w zakladce mapowanie srodowiska wybieramy wlasnie otworzona mape srodowiska

zatwierdzamy!
to jest w miare ladne zlote serduszko ( mnie takie wyszlo ):

w tym miejscu mozesz tazke rozmazac troszeke serce, ale ja tego nie zrobilem.
kroczek 11. ostatnim krokiem jest utworzenie poswiaty. do tego bedziemy potrzebowac skopiowanej wczesniej warstwy. wybieramy
kolor alfa na zaznaczeniekroczek 12. dalej
<obrazek>zaznaczenie->powieksz i wpisujemy okolo 15px, tak zaby tylko troche wystawalo poza zlote serce.
kroczek 13. dalej wlaczamy
Szybka Maske ( SHIFT + Q ) i dla niej wybieramy rozmycie Gaussa o malej wartosci.
kroczek 14. znow naciskamy
SHIFT + Q, tworzymy nowa przezroczysta warstwe szukamy ladnego zoltego koloru i na tej nowej wypelniamy zaznaczenie.
kroczek 15. przesuwamy poswiate pod zlote serce i to wszystko

moj efekt koncowy to:

teraz pozostaje tylko wkleic jakies jadne zdjecie do srodeczka

[edit] usunalem tez bledy ortograficzne ktore wczesniej w pospiechu musialy mi umknac ( przepraszam ze nie

)