Po obrysowaniu obiektu za pomocą narzędzia inteligentne nożyce wystarczy kliknąć ENTER (obrys musi być domknięty) i wówczas pojawi się normalne zaznaczenie. Teraz można skopiować lub wyciąć zaznaczony obiekt, a następnie wkleić go na wybrane tło. Jeśli natomiast chcesz usunąć tło wokół zaznaczonego elementu, to odwracasz zaznaczenie (Zaznaczenie -> Odwróć) i klikasz DELETE. Przedtem sprawdź, czy warstwa posiada kanał alfa: Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa. Jeśli ta opcja jest aktywna, to trzeba w nią kliknąć, jeśli nie jest aktywna, to znaczy, że warstwa już ten kanał posiada.
Niezwykle trafnie tłumaczysz Bea, dlatego znów poradziłem sobie z problemami

Ze wstydem jednak przyznam że ponownie przywitał mnie inny problem, ( związany z tematem ).
Gdy już mam obrazek obrobiony należycie, to nie wiem jak go przenieść na drugi obraz?
Wiem gdzie jest opcja, wytnij, kopiuj, zapisz itd., ale to nie pomaga.
Kombinowałem nawet tak, aby zapisać ten obrazek, i całkowicie wyjść zakańczając program Gimp. Jednak system jedynie zapisuje całość pliku w Gimpie, a nie sam tylko obrazek.
Po prostu nie wiem jak przenosić obcięty fragment obrazu na obraz drugi z którym chcę połączyć go?
Nie wiem też jak zapisywać sam obcięty obrazek, by otwierać go jako obrazek, a nie jako cały plik Gimp.?