Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zrobić napis z nierównych, porysowanych liter?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zrobić napis z nierównych, porysowanych liter?  (Przeczytany 2517 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
hanskloops
Gość
« : 06.10.2012, 23:38:29 »

Jak w Gimpie uzyskać taki efekt  "Nierówne, porysowane litery", tak jak na tym obrazku ?

Dokładnie chodzi mi o zrobienie takiego napisu FORUMKK.EU

W starszej wersji Gimpa potrafiłem jeszcze coś znaleźć, w tej nowej 2.8 wszystko jest jakby trudniejsze Zły

Nie potrafię znaleźć opcji zrób logo, która wcześniej była dostępna.

Będę wdzięczny za wskazówki.
« Ostatnia zmiana: 12.10.2012, 02:49:16 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.10.2012, 15:39:32 »

A czy to nie jest gotowa czcionka? Poszukaj w kategorii Distorted, Dirty albo Damaged. Tu masz podobną: http://www.dafont.com/28-days-later.font.
Ew. możesz użyć Arial Heavy lub podobnej i każdą literkę na osobnej warstwie oraz dla każdej litery ustawić inną wielkość czcionki. Następnie narzędziem obrót Narzędzie do obracania poprzekręcać lekko niektóre literki. Później łączysz wszystkie warstwy tekstowe, blokujesz przezroczystość i traktujesz pędzlem typu scratch. Na koniec dodajesz cień.

W starszej wersji Gimpa potrafiłem jeszcze coś znaleźć, w tej nowej 2.8 wszystko jest jakby trudniejsze Zły
Nie potrafię znaleźć opcji zrób logo, która wcześniej była dostępna.
Opcja tworzenia logo w GIMP 2.8 jest dokładnie w tym samym miejscu, w którym była w GIMP 2.6, więc nie wiem o co Ci chodzi.
« Ostatnia zmiana: 12.10.2012, 02:49:31 wysłane przez bea » Zapisane
hanskloops
Gość
« Odpowiedz #2 : 24.10.2012, 12:41:39 »

Opcja tworzenia logo w GIMP 2.8 jest dokładnie w tym samym miejscu, w którym była w GIMP 2.6, więc nie wiem o co Ci chodzi.

Nie gniewaj się na mnie za tak proste pytania, ale jestem amatorem i korzystam z Gimpa tylko wtedy jak coś potrzebuję zrobić na własny użytek.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 24.10.2012, 13:04:32 »

A czy to zabrzmiało jakbym się gniewała?? Jeśli tak, to niezamierzenie. Gdybyś nadal nie mógł znaleźć tej opcji, to sprawdź pod: Plik -> Utwórz -> Logo.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zrobić napis z nierównych, porysowanych liter?
Skocz do: