Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Zdjęcie pocięte na kształt pionowych, szklanych żaluzji
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zdjęcie pocięte na kształt pionowych, szklanych żaluzji  (Przeczytany 2538 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kamka112
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kamka112

« : 30.08.2012, 21:04:58 »

Chcę zrobić takie coś jak na zdjęciu, ale nie wiem jak zrobic te zdjęcie z prostokątami

//bea: poprawiłam tytuł

* honorata.jpg (33.11 KB, 590x462 - wyświetlony 292 razy.)
« Ostatnia zmiana: 30.06.2013, 21:54:40 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 31.08.2012, 04:10:29 »

Tu by właściwie trzeba napisać cały tutorial, więc przenoszę do bardziej stosownego działu.
 Jeśli chodzi o same prostokąty, to musisz zduplikować Duplikowanie warstwy warstwę ze zdjęciem i kopię odbić w poziomie Odbicie oraz przesunąć Przesuwanie nieco w górę (jeśli efekt ma być identyczny jak na załączonym obrazku). Następnie za pomocą zaznaczenia prostokątnego Zaznaczenie prostokątne w trybie dodawania zaznaczasz sobie takie pionowe prostokąty jak na podanym przez Ciebie przykładzie. Prostokąty muszą być jednakowej szerokości i w równych odstępach, dlatego pomocniczo należy sobie wyświetlić odpowiednio skonfigurowaną siatkę: Widok -> Wyświetlanie siatki i Obraz -> Skonfiguruj siatkę. Kiedy już wszystkie prostokąty są zaznaczone należy odwrócić zaznaczenie: Zaznaczenie -> Odwróć, dodać do warstwy przezroczystość (jeśli jej nie ma): Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa i kliknąć DELETE. Następnie możesz dodać wyciętym w ten sposób prostokątom cień: Filtry -> Światło i cień -> Rzucanie cienia. Kolejnym etapem jest nadanie prostokątom wyglądu szklanych płytek. Opiszę to, jak już będziesz mieć wszystko, co opisałam do tej pory. W załączniku poglądowy xcf.

* cat_on_snow.xcf (1189.49 KB - pobrany 127 razy.)
« Ostatnia zmiana: 31.08.2012, 06:12:24 wysłane przez bea » Zapisane
kamka112
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kamka112

« Odpowiedz #2 : 31.08.2012, 14:23:55 »

Dzięki Uśmiech Bardzo strasznie mi się to przydało  laugh
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 31.08.2012, 15:34:41 »

To podrzucam jeszcze skrypt na efekt szkła. Znalazłam jeszcze inny ale go nie używałam. Jeśli ten z załącznika Ci się nie spodoba, to możesz wypróbować: http://www.gimphelp.org/scripts/glass_selection.shtml

* GLASS_SCRIPT_FU_runs_on_2_4_by_kward1979uk.scm (2.91 KB - pobrany 133 razy.)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Zdjęcie pocięte na kształt pionowych, szklanych żaluzji
Skocz do: