Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: UFO, Parapsychologia, duchy i inne, nie wyjaśnione zjawiska
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: UFO, Parapsychologia, duchy i inne, nie wyjaśnione zjawiska  (Przeczytany 91552 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #266 : 02.09.2011, 21:26:09 »

A o czym mamy, duchy i UFO już zjechaliśmy:D
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #267 : 02.09.2011, 21:32:53 »

O jakichś miejskich legendach może, też ciekawy temat. U mnie po gminie jakieś 3 lata temu znów szalała Czarna Wołga. Poza tym w całej okolicy znana jest historia tzw. Kopyciarza, nie wiem czy znacie, ale chyba jest jak Wołga - ogólnopolska. Mrugnięcie

Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #268 : 02.09.2011, 22:06:35 »

O "Wołdze" słyszałem, ale w sumie bardziej z piosenki Hej, niż od rodziców. A o "Kopyciarzu" nie słyszałem.
Typhon
Użytkownik

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #269 : 02.09.2011, 22:22:25 »

Sooooolyyyy, opowiedz nam bajke o kopyciarzu!

EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #270 : 02.09.2011, 23:32:04 »

Ej ja tez nie slyszalem nic o tym!   Co?

Dorwać mnie można na:
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #271 : 03.09.2011, 17:51:44 »

No to może to jest taka u mnie regionalna. Mrugnięcie
Zatem Drogie Dzieci, usiądźcie wygodnie i słuchajcie, ale jak będziecie się bać w nocy to mnie nie wołajcie.

Kilkanaście lat temu w mojej miejscowości - jak to na wsi - w remizie strażackiej odbywały się regularne potańcówki. Na jednej z takich zabaw pewną młodą dziewczynę poprosił do tańca dziwny nieznajomy, nie był to nikt z najbliższej okolicy, w końcu wszyscy w promieniu dziesięciu kilometrów się tu znają. Dziwne było w nim to, że mimo dansingu i upalnego lata ubrany był w długi, ciemny płaszcz, a na głowie miał kapelusz zsunięty na oczy.
Dziewczyna zgodziła się zatańczyć z tajemniczym mężczyzną, ale dziwiło ją to, że partner jakoś nietypowo się porusza. W pewnym momencie płaszcz odsunął się w tańcu i zobaczyła, że obcy ma zamiast butów KOPYTA!!!
Generalnie historia kończy się zazwyczaj tym, że dziewczyna zaginęła, ale nie jestem pewien, możliwe też, że pominąłem jakieś szczegóły, musiałbym spytać dziadka. Mrugnięcie W każdym razie ta opowieść pod różnymi postaciami jest dobrze znana w mojej okolicy.

A Czarną Wołgę to myślałem, że każdy zna to jedna z takich najbardziej typowych legend, jakoś z miesiąc temu był chyba na interii artykuł o miejskich legendach i Wołga była podana jako sztandarowy przykład, chociaż ostatnio podobno zmienia się w Czarne BMW. No w każdym razie jeździ i porywa dzieci, czasem dorosłych na organy. Najlepsze są spekulacje o tym, kto ją prowadzi - bywają to duchowni i zakonnice, ruscy, widma a nawet sam szatan!

Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #272 : 03.09.2011, 21:04:47 »

Ten cały Kopyciarzu to może być jakiś relikt, hoho, może i nawet ze średniowiecza.
EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #273 : 03.09.2011, 21:19:25 »

O wołdze o i owszem A to co opisałeś to mi wygląda jak przetworzona legenda o rokicie którą kiedyś czytałem w podaniach ludowych. Tam też była jakaś impreza wiejska tyle, że wiadomo, że we "wcześniejszym" wydaniu. (nie jestem pewien czy to nie było jakoś koło św. Jana czyli jak wiemy dawnej Kupały). Też nieznajomy w długim odzieniu prosił bodaj najładniejszą na sali i ona się zgadzała. I też było to że ona w tańcu zauważyła i wiadomo - następnego dnia śladu nie było po obojgu.
Nie znajdę co prawda teraz raczej tego, bo to w jakimś zbiorze podań ludowych czytałem chyba, a takowe książki dawno wcisnąłem gdzieś głębiej. Ale było coś takiego.

Ten cały Kopyciarzu to może być jakiś relikt, hoho, może i nawet ze średniowiecza.
Ze średniowiecza to wątpię, bo te legendy o diabłach pomiędzy ludźmi wyrosły nieco pózniej na dobre - szczególnie w czasach szlacheckich. Koniec końców Rokita był szlachcic i kontusz nosił i szable!  Chichot

Dorwać mnie można na:
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #274 : 03.09.2011, 21:28:06 »

No w sumie Twoja teoria brzmi bardzo sensownie. Ja muszę się ze wstydem przyznać, że ludowe bajki to znam tylko ruskie i zbiór Grimmów, polskich prawie wcale.

Typhon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #275 : 03.09.2011, 21:38:42 »

To brzmi identycznie jak legenda z Żabiego Kruku, z Gdańska. Tylko, że ta z Żabiego jest bardziej rozbudowana, bo kowal wpierdzielił diabłu za porywanie ludzi i z jego zęba, albo rogów zrobił szyld, który do dzisiaj gdzieś tam w Gda wisi Chichot

Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #276 : 03.09.2011, 22:14:39 »

No u nas kowala nie ma Język Nie te czasy już.

EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #277 : 04.09.2011, 00:03:44 »

No w sumie Twoja teoria brzmi bardzo sensownie. Ja muszę się ze wstydem przyznać, że ludowe bajki to znam tylko ruskie i zbiór Grimmów, polskich prawie wcale.
Nadrób koniecznie bo szczególnie te o "swojskich" diabłach bardzo pocieszne - ot na przykład to co w skrócie Typhon przytoczył Mrugnięcie
Ba nawet znajdują się takie perełki jak prawdopodobnie "zesłowiańszczenie" ptaka Roka z Sindbada żeglarza. Ale znalazłem to podanie tylko raz i tylko w jednym dość obszernym zbiorze.

Dorwać mnie można na:
Typhon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #278 : 04.09.2011, 00:37:52 »

Fajna jest legenda o tym co go myszy wpierdzieliły Chichot

Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #279 : 04.09.2011, 09:04:55 »

O Popielu, ale to chyba też każde dziecko zna Mrugnięcie Byłem w wieży Popiela jak zwiedzałem Biskupin.

A co do Roka to w ruskich też chyba coś takiego jest, ale nie jestem pewien, musiałbym sprawdzić.

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: UFO, Parapsychologia, duchy i inne, nie wyjaśnione zjawiska
Skocz do: