Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: UFO, Parapsychologia, duchy i inne, nie wyjaśnione zjawiska
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 21
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: UFO, Parapsychologia, duchy i inne, nie wyjaśnione zjawiska  (Przeczytany 91580 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #238 : 05.08.2011, 00:21:41 »

To tzw. paraliż senny (lub przysenny) - pogoogluj sobie Giann, mi na szczęście nigdy się nie zdarzyło. Mrugnięcie
Ale świadomy sen raz miałem tylko poddałem się zjawisku, które ponoć często się zdarza za pierwszym razem - rozbudzenie ze względu na podekscytowanie tym zjawiskiem. A kontrolę przejąłem w prosty sposób - mam taki sen, który stosunkowo często mi się powtarza, więc za tym n-tym razem po prostu sobie przypomniałem, że przecież to znowu ten sen, że to nie rzeczywistość, no i po chwili się obudziłem. Uśmiech

Giann
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Giann

« Odpowiedz #239 : 05.08.2011, 00:40:20 »

Ja mam często, że uświadamiam sobie w śnie, że to właśnie sen. Często też powtarzam, że chcę się obudzić, ale nie mogę i ta bezsilność jest strasznie frustrująca.

Miałam to raz i nie chcę mieć nigdy więcej. Okropne.
agape
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #240 : 05.08.2011, 00:43:31 »

Coś takiego bym chciał przeżyć, ciekawe to musi być.

Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #241 : 05.08.2011, 10:35:54 »

Mnie się raz śniło, że z kimś rozmawiam i mu mówię że to jest tylko sen i tak sobie rozmawialiśmy. Naprawdę. Fajna sprawa, żeby jeszcze tak umieć zawsze sobie uświadomić przez sen, że to sen Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 05.08.2011, 10:38:43 wysłane przez caje » Zapisane

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #242 : 05.08.2011, 10:48:58 »

Nie raz miałem paraliż senny, ale odczuwany podczas drzemki, nie pełnego snu Mrugnięcie Podczas drzemki mam uczucie działania na obu płaszczyznach i jak trzeba drgnąć (nie wiem jak Ty Nesq) jakimś mięśniem to nie jest jakieś nie wiadomo jak bardzo trudne... Podczas snu mam typowe sny kontrolowane Mrugnięcie Zaś podczas drzemki - paraliż Język
Mnie zastanawia czy człowiek jest w stanie podczas snu wyimaginować sobie jakikolwiek zapach? Miałem jeden sen, gdzie byłem w pomieszczeniu i gadałem z gościem, który miał się za wróżbitę, no i wtedy poczułem zapach cynamonu. Co ciekawsze w realu nikt nie korzystał z cynamonu (wtedy), nie lunatykowałem po kuchni, więc skąd on się wziął?

Z tego co wiem człowiek we śnie, jeżeli chodzi o zapachy, to czuje to co było ze świata realnego...

Miał ktoś z Was coś takiego?
caje
Emeryt

Reputacja: 7 Offline Offline

JID: caje@aqq.eu
Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #243 : 05.08.2011, 13:35:23 »

Miałem jeden sen, gdzie byłem w pomieszczeniu i gadałem z gościem, który miał się za wróżbitę, no i wtedy poczułem zapach cynamonu. Co ciekawsze w realu nikt nie korzystał z cynamonu (wtedy), nie lunatykowałem po kuchni, więc skąd on się wziął?

Z tego co wiem człowiek we śnie, jeżeli chodzi o zapachy, to czuje to co było ze świata realnego...

Miał ktoś z Was coś takiego?

Nie zwróciłem nigdy uwagi na zapachy w śnie, ale skoro widzisz obrazy, słyszysz dźwięki, to na takiej samej zasadzie możesz coś czuć, albo smakować. Równie dobrze możesz zapytać się skąd się wziął wróżbita. Język

Czasem miewam świadome sny, często też zapamiętuje, ale paraliż senny zdarzył mi się tylko raz.

pozdro & poćwicz

Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #244 : 05.08.2011, 21:22:21 »

Dobrotek: No wiesz, podobno wszystko o czym śnimy jest odtwarzaniem rzeczywistości. Ja nie do końca w to wierzę, myślę, że mózg we śnie jest w stanie przetwarzać zapamiętane w rzeczywistości obrazy w taki sam sposób, w jaki robimy to w procesie projektowania, tworzenia. No ale z drugiej strony wątpię w możliwość wykreowania konkretnego, istniejącego zapachu. Możliwe, że czułeś go kiedyś, chociażby we wczesnym dzieciństwie i został gdzieś w podświadomości.

Gacko
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #245 : 06.08.2011, 12:18:20 »

Sooly: Cynamon na pewno czułem i jadłem, bo inaczej nie byłbym w stanie zidentyfikować co to za zapach Mrugnięcie
Terrqge
Emeryt

Reputacja: 17 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #246 : 06.08.2011, 16:18:57 »

Ja sie zupełnie na tym nie znam, ale albo nic mi się nie śni, albo nic nie pamiętam... Ogólnie bardzo rzadko miewam sny (te najzwyklejsze), ostatni miałem może z rok temu.

A tak na co dzień to nic, pustka po przebudzeniu... Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 06.08.2011, 16:30:24 wysłane przez Terrqge » Zapisane

Cloud
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #247 : 06.08.2011, 16:47:29 »

Terrqge, śnisz co noc średnio jakieś 6 razy, bez względu na to czy to pamiętasz, czy nie :p. Ja osobiście zapamiętuje maksymalnie 3 sny co nocy.
Świadomy sen miałem tylko raz, ale niedługo, zaraz się zbudziłem. Jedyne co z niego pamiętam, to to że kradłem.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
Terrqge
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #248 : 06.08.2011, 16:58:10 »

W takim razie jaki może być powód tego, że prawie nigdy nie zapamiętuje snów? To zupełnie normalne?

Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #249 : 06.08.2011, 17:15:11 »

Może po prostu bardzo twardo śpisz, czy coś. Ja też w sumie rzadko zapamiętuję sny, ostatni jaki kojarzę miałem chyba z tydzień temu, a na przykład moja znajoma zapamiętuje sny praktycznie codziennie. Można poszukać od czego to zależy.

Gacko
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #250 : 06.08.2011, 17:40:03 »

W takim razie jaki może być powód tego, że prawie nigdy nie zapamiętuje snów? To zupełnie normalne?

Terrqge, czytałem gdzieś, że kwestia śnienia i ich zapamiętywania leży w podświadomości. To tak jakbyś sobie wbił do głowy, że chcesz zapamiętać sen, że chcesz świadomie śnić i tłukł to w koło jak osoba cierpiąca na parkinsona - non-stop. Prędzej czy później będziesz miał to "zakodowane" podświadomie.
Wiele osób pomaga sobie zeszytami snów, czysta psychologia - wiesz, że chcesz zapisać, ale musisz śnić. Żeby zacząć śnić musisz być przekonany, że to zapiszesz, bo inaczej to spełznie na nic. Tylko wbij się w to kółko i możesz ćwiczyć.

Osobiście tak nie kombinowałem, wystarczy mi fakt, że zapamiętuję 1 sen (też nie zawsze) i jakoś nie odczuwam potrzeby pamiętania większej liczby snów Mrugnięcie
Terrqge
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #251 : 06.08.2011, 22:28:10 »

Jakos za specjalnie mnie nie interesuje o czym śnie i chyba nie mam zamiaru tego zmieniać...

Co do twardego snu to faktycznie bardzo trudno mnie obudzić. Mrugnięcie

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 21
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: UFO, Parapsychologia, duchy i inne, nie wyjaśnione zjawiska
Skocz do: