Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Program do montażu wideo.  (Przeczytany 4088 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
siuranina
Gość
« : 05.06.2012, 18:09:46 »

Zna ktoś program do tworzenia tego typu filmików? Chodzi o to by móc animować grafikę tzn. przesunięcia, przeźroczystość, dodawanie ścieżki dźwiękowej, tła itp.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=c4YDSEmv070" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=c4YDSEmv070</a>
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 05.06.2012, 18:13:55 »

Windows Movie Maker? Chyba jest domyślnie w Windowsach, sorry, ale jak na razie to jedyne co mi się kojarzy.
Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 05.06.2012, 18:37:36 »

Wygląda na robione w Macromedia Flash

Namae
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

Let's go!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 05.06.2012, 21:32:21 »

Wygląda na motion graphic z After Effects.
zwykly.gosc
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 13.06.2012, 09:25:35 »

Pewnie szukasz darmowego programu... Od Makromedii to Adobe After Efects tylko że wersja trial.
Nie wiem czy trial nie daje znaku wodnego czy czegoś w tym stylu (jak chcesz to ominąć to można oglądać na podglądzie z jakimś programem do nagrywania ekranu. Tylko że już na zdjęciach przy Adobe AF widać  skomplikowany interfejs.

Drugi program to Jahshaka. Coś jak darmowy AE. Jest na dobreprogramy.pl ale uwaga-nie mogłem się w nim połapać nawet na samych chroma keyach (tak, myślałem że zrobię film z greenscreenem w 5 minut). Ogólnie program jest świetny ale jedyne tutki to angielskie YuoTubowe kanały.

Możesz oczywiście stworzyć kilka animacji w Gimp GAP i zmontować w Windows Movie Makerze ale to będzie żmudne. Oczywiście możesz użyć ścieżek ruchu a teks normalnie pisać i tylko nagrać ekran jakimś programem ale to też nie łatwe - montowanie i staranie żeby nie było widać tu zarysu, tu czegoś to sporo roboty.

Chyba się za bardzo rozpisałem. Sorry, mam nadzieję że jednak ta książka mój post okazał się przydatny.

kon
Użytkownik

GIMP: 2.10
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zwei -Stein

« Odpowiedz #5 : 13.06.2012, 09:32:03 »

Blender.Sa dobre ksiazki do tego programu.
zwykly.gosc
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 14.06.2012, 08:56:56 »

Blender tak. Tylko renderowanie klatka po klatce może potrwać kilka godzin. Ale jak ktoś ma w nim wprawę to da radę wszystko. No chyba że woli się produkty od Autodeska.

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 14.06.2012, 09:31:50 »

W Blednerze można w miarę szybko składać filmy, komponować to na timeline etc, jednak samo renderowanie powinno być w krótsze niż jakbyś to wszystko składał przy pomocy modeli,a nie plansz z animacjami (czy to jednorazowy gif i avi) i poskładał to we wspomnianym timeline.

Instalacja potwora z Autodesku na potrzeby takiej animacyjki to po bezsens.
No i wcześniej wspomniany GAP - tutaj będzie żmudna robota z maskami, ale same przesunięcia, przyciemnianie tła to już banał (morph). GAP umożliwi zapis gifa do avi w dowolnej jakości i param! Gotowe! Uśmiech

To tyle z OpenSource'owych programów. Zostają Ci jeszcze triale Flasha, Flasha Buildera (w tym łatwo można skombinować takie animacje).

To tyle tak z teorii, wybór należy do Ciebie Mrugnięcie
zwykly.gosc
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 15.06.2012, 10:10:10 »

DO flasha jest wiele edytorów typu wyklikaj-nic nie pisz. Jeśli znajdziesz dobry to zrobisz animację bardzo szybko. Są jeszcze różne generatory animacji, np. tekstu.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Program do montażu wideo.
Skocz do: