Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Tekst wypełniony obrazem  (Przeczytany 2698 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
molypse
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: kiohin7
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 19.04.2012, 19:19:11 »

Witam. znalazłem pewną stronę w sieci z ciekawymi efektami, ale chciałbym sam potrafić ciekawy efekt zrobić tak więc moje pytanie brzmi: jak zrobić takie coś:

Domyślam się, że to jest zabawa maskami i kanałami alfa. lecz ja w tych tematach jestem totalnie zielony więc jakby ktoś była taki miły i napisał tak mniej więcej jak by można było taki efekt osiągnąć w GIMP-ie, to byłbym wdzięczny ;-P

Z góry dzięki! :-P
« Ostatnia zmiana: 19.09.2012, 16:49:34 wysłane przez davlasq » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 19.04.2012, 19:28:15 »

To nie jest zabawa maskami ani kanałami alfa tylko mieszaniem warstw. Po prostu otwierasz w Gimpie wybrany obrazek i wpisujesz tekst. Następnie zmieniasz tryb warstwy tekstowej. Efekt zależy od koloru czcionki i wybranego trybu. Można również warstwę tekstową umieścić poniżej zdjęcia i zmienić tryb warstwy ze zdjęciem. Można jeszcze dodać trzecią warstwę jako tło.
dree
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #2 : 19.04.2012, 19:34:07 »

Znajdź dowolny obraz, następnie utwórz nowa warstwę i wypełnij go czarnym kolorem. Utwórz tekst, najlepiej tak jak poniżej aby znajdował się linijka pod linijką. Następnie użyj na warstwie z tekstem -> Kanał alfa na zaznaczenie i użyj ctrl + X, co wytnie oraz usunie warstwę.
Ostatnim etapem będzie utworzenie nowej warstwy i wybranie koloru czarnego jako pierwszą planowego, następnie wybranie gradientu z drugim kolorem przezroczystym. Następnie przeciągnij gradient zaczynając od prawego dolnego rogu, kończąc na lewym górnym rogu. Pobaw się kryciem i sprawa załatwiona.

molypse
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

JID: kiohin7
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 19.04.2012, 19:45:12 »

Myślicie, że warto do tego pisać tutorial?
Według mnie efekt dosyć ciekawy.
Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 19.04.2012, 20:29:58 »

Niedawno coś podobnego było poruszone:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55916.0.html

Dałem tam nawet link do pewnego tutoriala.

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Tekst wypełniony obrazem
Skocz do: