Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Cieniowany, wypukły render (retusz grafiki).
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Cieniowany, wypukły render (retusz grafiki).  (Przeczytany 4927 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Librai
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Librai

« : 16.03.2012, 23:15:21 »

Witam. Prosiłbym was o pomoc z tym obrazkiem:

http://img4.imageshack.us/img4/3641/logo1mfh.png , otóż chciałbym żeby wyglądał tak intensywnie i wyraziście jak ten:

http://img718.imageshack.us/img718/8563/logosah.png

kiedyś się bawiłem filtrami i doszedłem do tego, ale teraz ślęczę ponad godzinę i nie mogę dobrać odpowiednich filtrów jak wtedy, ahhh mogłem zapisać na kartce jak robiłem Smutny. Pokładam nadzieje w was, bardzo mi jest potrzebna owa grafika, ma posłużyć jako herb na tarczy. Z góry dziękuje i pozdrawiam Adam.

Kolor smoka ma byc ciemniejszy od orginalu tak jak w drugiej grafice, bardziej wyostrzony a głębia koloru ma byc lepsza. W drugiej grafice smok wygląda ok. jeżeli moglibyście cos takiego zrobic w zupełności by wystarczyło.

« Ostatnia zmiana: 20.03.2012, 04:51:30 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.03.2012, 01:24:46 »

Warstwę z renderem należy zduplikować Duplikowanie warstwy. Następnie powyżej tworzysz nową, przezroczystą warstwę. Klikasz PPM na warstwę z renderem i wybierasz Kanał alfa na zaznaczenie (render musi być na przezroczystym tle, tak jak w Twoim przykładzie). W przyborniku ustawiasz kolor czarny jako pierwszoplanowy i wybierasz gradient Gradient: Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość, zaznaczasz okienko odwracające kierunek gradientu i wybierasz kształt: Rozlany (sfera). Stosujesz gradient na przezroczystej warstwie i rozmywasz lekko Gaussem (ok. 10 pioniowo i poziomo). Wyłączasz zaznaczenie i zmniejszasz krycie warstwy do ok. 50%, po czym łączysz ją z warstwą poniżej (czyli kopią tej z renderem). Na koniec (będąc wciąż na warstwie kopia) wybierasz: Filtry -> Odwzorowania -> Mapowanie wypukłości i jako mapę wskazujesz oryginalną warstwę z renderem. Typ mapowania najlepiej wybrać sferyczny i zwiększyć głębię do ok. 5-6. Pozostałe ustawienia mogą zostać domyślne, chyba że chcesz zmienić kąt padania światła - Azymut.
« Ostatnia zmiana: 20.03.2012, 04:51:56 wysłane przez beata072 » Zapisane
Librai
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Librai

« Odpowiedz #2 : 17.03.2012, 14:53:14 »

Dzięki za poradnik, zapisze sobie go gdzieś Uśmiech, tyle że ja mało się znam w gimpie i pogubiłem się tutaj

Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość, zaznaczasz okienko odwracające kierunek gradientu i wybierasz kształt: Rozlany (sfera)

jak byś mógł to zrobić byłbym wdzięczny.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.03.2012, 16:41:44 »

Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość, zaznaczasz okienko odwracające kierunek gradientu i wybierasz kształt: Rozlany (sfera)
jak byś mógł to zrobić byłbym wdzięczny.
Teraz to ja się pogubiłam. Co niby mam zrobić??

Zrobiłam screena z opisanymi ustawieniami gradientu, może teraz załapiesz, co gdzie i jak ustawić:

Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 17.03.2012, 16:44:23 »

Beata nie mógłby tego zrobić.

W opcjach narzędzia gradient masz okienko (takie, jak w pędzlach, czy deseniach), gdzie kilkając na nie, wyskakuje lista typów gradientów, stąd wybierasz kolor pierwszoplanowy na przezroczystość.
Obok tego okienka, masz checkbox, klikając go, powodujesz, że gradient jest odwrotny.

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
dree
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #5 : 17.03.2012, 16:44:34 »

otóż chciałbym żeby wyglądał tak intensywnie i wyraziście jak ten:

Ja nie wiem czy ten smok wygląda wyraziście i intensywnie.
Render jest jakiś pikselowaty i nie wygładzony.
Wykonałem dla ciebie takie coś ale nie wiem czy mogę dać link. Wkoncu to pomocna dłoń a nie prośby.

Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 17.03.2012, 16:55:02 »

To pokaż co wykonałeś i opisz jak wykonałeś.

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
dree
Użytkownik

Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #7 : 17.03.2012, 17:19:50 »

Nie wiem czy to ma być coś takiego, zrobiłem go bez czytania tematu tylko wzorując się na drugim obrazku.

A wiec tak: Na warstwie z renderem używasz -> kanał afla na zaznaczenia -> stwórz nową warstwę -> wypełnij kolorem redner -> następnie, zaznaczenie -> zmniejsz o 1px. -> Usuń [ctr + del]

Następnie znów warstwie z renderem używasz -> kanał afla na zaznaczenia -> rozmycie gaussa. Ja użyłem chyba 5px. Zdublikuj warstwę z renderm i umieść miedzy rozmycie i render, filtry -> odwzorowanie -> mapowanie wypukłości.
Możesz pobawić się tu także kryciem i trybami warstw.

Trzecim krokiem było powtórzenie 1 ptk. Z małą wzmianką. Czyli Na warstwie z renderem używasz -> kanał afla na zaznaczenia -> stwórz nową warstwę -> wypełnij kolorem redner -> następnie, zaznaczenie -> zmniejsz o 5px. -> Usuń [ctr + del]
Możesz pobawić się tu także kryciem i trybami warstw. Następnie znów warstwie z renderem używasz -> kanał afla na zaznaczenia -> rozmycie gaussa np. 10px.

Ja jeszcze zrobiłem mały cień który uzyskałem tworząc nową warstwę i wypełniając ją kolorem czarnym, następnie używając na niej rozmycie gaussa 1-3px. I umieściłem warstwę na sam dół. Zmniejszyłem krycie.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 17.03.2012, 17:23:04 »

Tylko ja nie bardzo kumam, po co robić coś, co przecież ma już zrobione, bo podał w przykładzie... Myślałam, że chce tylko poznać sposób tworzenia takiego efektu, aby zastosować go do innego obrazka.
dree
Użytkownik

Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #9 : 17.03.2012, 17:28:18 »

Też to nie bardzo rozumiem.  Uśmiech

Kolor smoka ma byc ciemniejszy od orginalu tak jak w drugiej grafice, bardziej wyostrzony a głębia koloru ma byc lepsza. W drugiej grafice smok wygląda ok. jeżeli moglibyście cos takiego zrobic w zupełności by wystarczyło.

Prosił o to samo.  laugh

Librai
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Librai

« Odpowiedz #10 : 17.03.2012, 20:04:58 »

Też to nie bardzo rozumiem.  Uśmiech

Prosił o to samo.  laugh

Proszę o to samo ponieważ pierwsza grafika jak widać ma skrzydło smoka bez 'dziur' a druga nie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 18.03.2012, 00:23:19 »

Skoro tak, to wrzucę i moją wersję. Poprawiłam te wystrzępione brzegi:

Librai
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Librai

« Odpowiedz #12 : 18.03.2012, 13:26:45 »

Łoo Panowie i Panie dziękuje wam wszystkim, teraz to mam nawet z czego wybierać Uśmiech.

@ beata072 wyszło Ci identycznie tak jak chciałem, tylko że te pazury u smoka zrobiły się jakieś cienkie, prawie ich nie widać...

Logo jak wcześniej pisałem ma być na tarcze i na stronę www.

@ dR3 również wielkie dzięki, zaraz poszukam jakiś propsów.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Cieniowany, wypukły render (retusz grafiki).
Skocz do: