Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wzorek z tła a'la dowód/legitymacja  (Przeczytany 5059 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
canor
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

canor

« : 12.03.2012, 23:59:59 »

Witam,
Chciałbym stowrzyć sobie tło z wygięciami lini podobnych do takich http://g.infor.pl/obrazki/dzu/2011/265/dzu.2011.265.000.01576.001.jpg potrzebuję to do legitymacji mojej grupy, chciałbym, by wyglądały bardzo realistycznie, stąd potrzebne mi takie wzorki, jakie są na dowodach etc...

Jakiś tutek mile widziany ;d

z góry dzięki

Pozdro CanoR
« Ostatnia zmiana: 16.03.2012, 00:18:30 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.03.2012, 00:12:00 »

Z pewnością można takie linie utworzyć przy pomocy ścieżek i użyć opcji "Rysuj wzdłuż ścieżki", ale byłaby to dość żmudna praca. Jest jeszcze skrypt: Spirograf. Możesz również wypróbować plugin Sinedost, ale dość trudno uzyskać za jego pomocą konkretny, wybrany kształt. Gdyby jeszcze te linie był do siebie równoległe, to wystarczyłoby zrobić sobie odpowiedni pędzel...
« Ostatnia zmiana: 13.03.2012, 05:27:10 wysłane przez beata072 » Zapisane
Ryychuu
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

JID: thomsson@jid.dug.net.pl
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Ostatni ISOs

« Odpowiedz #2 : 13.03.2012, 01:29:45 »

A jakby tu z fraktalami pokombinować? Wystarczyło by tylko odpowiednio powiększyć...
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,205.0.html

Jeśli trzeba może pomóc przy Linuxach (coś może o tym wiedzieć)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 13.03.2012, 05:35:29 »

Szczerze mówiąc wątpię, aby dało się osiągnąć ten efekt przy pomocy fraktali. W załączniku dodaję pędzel (w razie potrzeby można zmienić odstęp). Jeśli użyje się jeszcze perspektywy Narzędzie perspektywy, to powinno wyjść coś podobnego, ale efekt nie będzie idealny, bo perspektywa sprawi, że linie nie będą równej grubości. Dlatego lepiej wypróbować skrypty. No chyba, że ktoś zna jeszcze inny, lepszy sposób.

* owal.gbr (139.93 KB - pobrany 130 razy.)
Myrevin
Gość
« Odpowiedz #4 : 13.03.2012, 14:01:33 »

Myślę że do tego potrzebna będzie umiejętność kopiowania i przesuwania warstw. No i jak się rysuje wzdłuż ścieżki. Tło.. nad tlem tworzymy warstwę z cztery razy(to zależy od tego co sobie wyobrazimy osiągnąć;))większą niż obraz. tworzymy ścieżką kształt jaki tam potrzebujemy.. odpowiednio duży by podczas przesuwania koniec linii nie wlazł na tło. Dublujemy czy kopiujemy warstwę i tą kopię przesuwamy. Czynność powtarzamy.. wg uznania. Oczywiście to jak ma wyglądać linia trzeba osiągnąć metodą prób i... no. Na temat tworzenia skryptów nie wiem wiele.

To zrobiłem w tak zwane pięć minut. Dalekie to jest od wzoru jakim jest legitymacja BORu. Ale myślę że można podobny efekt osiągnąć.

Druga metoda jaka przyszła mi do głowy to rzecz jasna qcad, tam też możliwości tworzenia krzywych są przeogromne. Tylko wersja demo, chyba tylko taka jest dostępna pod Windowsa, działa 10 minut, ja używam Linuxa więc tego problemu nie mam. Potem to co nakreśliliśmy można wyeksportować do pliku png.. i nałożyć te krzywe na tło legitymacji.  
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 13.03.2012, 17:54:53 »

Spróbuj tego. laugh http://registry.gimp.org/node/22016
A tu pomoc wizualna. http://www.youtube.com/watch?v=hGSjjeAlbj0

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wzorek z tła a'la dowód/legitymacja
Skocz do: