Myślę że do tego potrzebna będzie umiejętność kopiowania i przesuwania warstw. No i jak się rysuje wzdłuż ścieżki. Tło.. nad tlem tworzymy warstwę z cztery razy(to zależy od tego co sobie wyobrazimy osiągnąć;))większą niż obraz. tworzymy ścieżką kształt jaki tam potrzebujemy.. odpowiednio duży by podczas przesuwania koniec linii nie wlazł na tło. Dublujemy czy kopiujemy warstwę i tą kopię przesuwamy. Czynność powtarzamy.. wg uznania. Oczywiście to jak ma wyglądać linia trzeba osiągnąć metodą prób i... no. Na temat tworzenia skryptów nie wiem wiele.

To zrobiłem w tak zwane pięć minut. Dalekie to jest od wzoru jakim jest legitymacja BORu. Ale myślę że można podobny efekt osiągnąć.
Druga metoda jaka przyszła mi do głowy to rzecz jasna qcad, tam też możliwości tworzenia krzywych są przeogromne. Tylko wersja demo, chyba tylko taka jest dostępna pod Windowsa, działa 10 minut, ja używam Linuxa więc tego problemu nie mam. Potem to co nakreśliliśmy można wyeksportować do pliku png.. i nałożyć te krzywe na tło legitymacji.