Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Techno Wall / Equalizer  (Przeczytany 2692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mattek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Mattek

« : 22.02.2012, 15:15:40 »

Witam. Szukam pomocy w zrobienia kilku efektów ;].

1.

2.

3.

Za wszelką pomoc Wielkie Dzięki.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28.02.2012, 16:09:15 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.02.2012, 15:56:44 »

Wzory kółek i kwadracików możesz uzyskać za pomocą odpowiedniego desenia albo filtra Wydruk gazetowy (jak np. w tym poradniku: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,54017.0.html, tylko zamiast czarnego, w przezroczystość zamieniasz kolor biały). Można również użyć filtra: Renderowanie -> Deseń -> Siatka dla uzyskania prostokątów lub kwadratów. Kiedy masz już odpowiedni wzorek, np. czarne kółka na przezroczystym tle, to blokujesz przezroczystość w oknie warstw i przeciągasz kolorowym gradientem. Następnie poniżej dodajesz czarne tło i łączysz warstwy. Na koniec możesz jeszcze użyć narzędzia perspektywa Narzędzie perspektywy (efekt z obrazka 3) lub Filtry -> Zniekształcenia -> Zniekształcenia geometryczne albo Wyginanie (obrazek 1) i dodatkowo pocieniować. Światła i cienie dodajesz na nowej, przezroczystej warstwie powyżej. Tryb warstwy ze światłem można zmienić np. na pokrywanie.
« Ostatnia zmiana: 24.02.2012, 05:53:35 wysłane przez beata072 » Zapisane
Mattek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Mattek

« Odpowiedz #2 : 22.02.2012, 18:01:40 »

Dobra już wiem jak zrobić kółka. Tylko w pierwszym przypadku to nie wiem jak ustawić pod takim samym kątem i w podobnym położeniu. W drugim obrazku to też za bardzo nie wiem jak wykonać, ponieważ tam jest kilka różnych rodzajów kółek. Pytanie czy autor tego obrazka każde kółko przerabiał osobno. A w trzecim to jednak nadal nie wiem jak zrobić kwadraty Mrugnięcie. Sory bardzo ale dopiero zaczynam swoją przygodę z grafiką :pp.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 22.02.2012, 18:13:27 »

Tak jak już pisałam, w przypadku obrazka nr 1 należy użyć filtra Zniekształcenia geometryczne lub Wyginanie przy odblokowanej przezroczystości. Identyczny efekt będzie trudno osiągnąć, ale powinien wyjść podobny. Dodatkowo widać tam również odbicie lustrzane. Możesz je zrobić np. wg tego tutka: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,75.0.html. Co do obrazka nr 2, to szczerze mówiąc nie przychodzi mi do głowy nic innego, ja wyświetlić sobie w widoku pomocniczo siatkę i klikać pędzlem w miejscach, w których krzyżują się pionowe i poziome linie siatki. Można w opcjach pędzla (Dynamika pędzla) ustawić losowy rozmiar, aby kółka były różnej wielkości. Ew. stworzyć pędzel animowany. Różnej wielkości kółka wyjdą także po zastosowaniu Wydruku gazetowego na warstwie z chmurami (Filtry -> Renderowanie -> Chmury). Kwadraciki lub prostokąty tworzysz przy pomocy filtra Renderowanie -> Deseń -> Siatka, o którym także pisałam wcześniej. Ustawiasz sobie odpowiednią grubość linii i odstępy. Po narysowaniu czarnej siatki na nowej, przezroczystej warstwie klikasz PPM w oknie warstw i wybierasz Kanał alfa na zaznaczenie. Następnie odwracasz zaznaczenie i wypełniasz kolorowym gradientem.
« Ostatnia zmiana: 28.02.2012, 16:09:33 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Techno Wall / Equalizer
Skocz do: