Tak jak już pisałam, w przypadku obrazka nr 1 należy użyć filtra
Zniekształcenia geometryczne lub
Wyginanie przy odblokowanej przezroczystości. Identyczny efekt będzie trudno osiągnąć, ale powinien wyjść podobny. Dodatkowo widać tam również odbicie lustrzane. Możesz je zrobić np. wg tego tutka:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,75.0.html. Co do obrazka nr 2, to szczerze mówiąc nie przychodzi mi do głowy nic innego, ja wyświetlić sobie w widoku pomocniczo siatkę i klikać pędzlem w miejscach, w których krzyżują się pionowe i poziome linie siatki. Można w opcjach pędzla (Dynamika pędzla) ustawić losowy rozmiar, aby kółka były różnej wielkości. Ew. stworzyć pędzel animowany. Różnej wielkości kółka wyjdą także po zastosowaniu
Wydruku gazetowego na warstwie z chmurami (
Filtry -> Renderowanie -> Chmury). Kwadraciki lub prostokąty tworzysz przy pomocy filtra
Renderowanie -> Deseń -> Siatka, o którym także pisałam wcześniej. Ustawiasz sobie odpowiednią grubość linii i odstępy. Po narysowaniu czarnej siatki na nowej, przezroczystej warstwie klikasz PPM w oknie warstw i wybierasz
Kanał alfa na zaznaczenie. Następnie odwracasz zaznaczenie i wypełniasz kolorowym gradientem.