Witam jestem nowym użytkownikiem, gimpa pobrałem wczoraj i jestem laikiem w posługiwaniu się tym programem. Ogólnie to pobrałem gimpa, gdyż obecnie uczę się projektować strony, a webmaster powinien także potrafić przygotowywać sobie materiały na swoją stronkę.
Znalazłem tutorial w internecie na zrobienie prostego layouta, jednak jest on napisany pod Photoshopa, a ja posiadam gimpa. Odnośnik do tego tutoriala: http://www.adobetutorialz.com/articles/3004/1/design-studio-web-page-layout.
Zatrzymałem się na tym punkcie: Get back to the rectangle elements, choosing for each of them the next parameters of Blending Options>Bevel and Emboss (make a mouse click on the layer we work with on the layers’ palette.[/size]
Szukałem w internecie czy w gimpie jest odpowiednik "Blending Options" dla poszczególnych warstw, lecz otrzymałem odpowiedź, że nie ma. Dlatego czy moglibyście mi podać sposób abym ten sam efekt otrzymał w programie Gimp - tak jak już pisałem jestem laikiem, więc proszę o dogłębne wytłumaczenie

Jeśli komuś chciałoby się opisać inne punkty to będę bardzo wdzięczny.
PS: Jeśli znacie inne tutoriale, lecz dla o tworzeniu layoutów lub innych materiałów na stronę, to prosiłbym o podanie.