Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Odpowiedniki operacji z photoshopa w gimpie (Pomoc przy tutorialu do PS)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Odpowiedniki operacji z photoshopa w gimpie (Pomoc przy tutorialu do PS)  (Przeczytany 1863 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dreamer1x6xX
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Dreamer1x6xX

« : 02.02.2012, 16:20:22 »

Witam jestem nowym użytkownikiem, gimpa pobrałem wczoraj i jestem laikiem w posługiwaniu się tym programem. Ogólnie to pobrałem gimpa, gdyż obecnie uczę się projektować strony, a webmaster powinien także potrafić przygotowywać sobie materiały na swoją stronkę.Chichot Znalazłem tutorial w internecie na zrobienie prostego layouta, jednak jest on napisany pod Photoshopa, a ja posiadam gimpa. Odnośnik do tego tutoriala: http://www.adobetutorialz.com/articles/3004/1/design-studio-web-page-layout.

Zatrzymałem się na tym punkcie:
Get back to the rectangle elements, choosing for each of them the next parameters of Blending Options>Bevel and Emboss (make a mouse click on the layer we work with on the layers’ palette.[/size]

Szukałem w internecie czy w gimpie jest odpowiednik "Blending Options" dla poszczególnych warstw, lecz otrzymałem odpowiedź, że nie ma. Dlatego czy moglibyście mi podać sposób abym ten sam efekt otrzymał w programie Gimp - tak jak już pisałem jestem laikiem, więc proszę o dogłębne wytłumaczenie Mrugnięcie  Jeśli komuś chciałoby się opisać inne punkty to będę bardzo wdzięczny.

PS: Jeśli znacie inne tutoriale, lecz dla o tworzeniu layoutów lub innych materiałów na stronę, to prosiłbym o podanie.
« Ostatnia zmiana: 11.02.2012, 01:19:15 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.02.2012, 16:49:03 »

Jeśli chodzi o to rozjaśnienie krawędzi przycisków, to ja bym zaznaczyła przezroczysty obszar wokół nich (można też zaznaczyć przyciski i odwrócić zaznaczenie) i na nowej przezroczystej warstwie wypełniła zaznaczenie kolorem białym. Następnie trzeba zdjąć zanaczenie i rozmyć gaussem. Ponownie zaznaczyć przezroczysty obszar wokół przycisków, przejść na warstwę z białym wypełnieniem i kliknąć DELETE. Na koniec tryb warstwy ustawić na Miękkie światło.
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 02.02.2012, 18:28:27 »

Szukasz chyba skryptu http://registry.gimp.org/node/186 polecam skrypt w pytonie jest lepszy ma podgląd. laugh

Blabla
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Blabla

« Odpowiedz #3 : 02.02.2012, 20:59:09 »

Witam.
Ja też zaczynam swoją zabawę z Gimpem i powiem szczerze, że jakoś nie potrafię zainstalować wtyczki w pytonie. Czy mógłby mi ktoś napisać jak dokładnie to zrobić? Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
« Ostatnia zmiana: 03.02.2012, 18:56:11 wysłane przez Blabla » Zapisane
POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 02.02.2012, 22:43:33 »

Skrypty z końcem .py instalujemy w folderze plug-ins.W tym samym co wtyczki .exe.Oczywiście nasz GIMP musi mieć zainstalowanego pytona. laugh

Blabla
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Blabla

« Odpowiedz #5 : 02.02.2012, 23:15:53 »

A czy phyton tez ma być zainstalowany w plag-ins?  Zawstydzony
POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 02.02.2012, 23:34:20 »

Od wersji 2.7.x GIMP ma standardowo wsparcie pytona do wersji 2.6.11 trzeba instalować pytona na komputerze.http://www.gimpuj.info/index.php/topic,26623.0.html

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 02.02.2012, 23:39:43 »

Metoda podana przez POGO jest nieaktualna Mrugnięcie
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,26624.0.html

2 post. Szybciej, łatwiej i aktualne Język
POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 02.02.2012, 23:49:07 »

Dobra będzie jeszcze szybciej pobierz Gimpa 2.7.5 portable odpowiedniego dla twojego systemu ze strony http://partha.com/ i będziesz miał GIMPa z pytonem. laugh Wersja portable na pewno nie będzie kolidowała z wersją instalacyjną.

Blabla
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Blabla

« Odpowiedz #9 : 03.02.2012, 00:01:30 »

Bardzo dziękuję za pomoc. Mam Viściorę 64 bit ale i tak spróbuję zainstalować Mrugnięcie
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Odpowiedniki operacji z photoshopa w gimpie (Pomoc przy tutorialu do PS)
Skocz do: