Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak połączyć warstwy.  (Przeczytany 15941 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lzp
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

lzp

« : 06.01.2012, 23:02:52 »

Witam!
Jestem bardzo początkującym użytkownikiem gimpa. Mam problem z połączeniem warstw. Gdy kilkam PPM i daję "połącz widoczne warstwy" wyskakuje mi okienko "opcje łączenia kanałów" i w sumie nie łącz się tak jakbym chciał. Wiem, że raz wyskoczyło mi połączenie warstw. Jak to zrobić poprawnie?
« Ostatnia zmiana: 10.01.2012, 12:45:58 wysłane przez beata072 » Zapisane
Ryychuu
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: thomsson@jid.dug.net.pl
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Ostatni ISOs

« Odpowiedz #1 : 07.01.2012, 00:31:05 »

opisz  dokładniej swój problem.... Czy to jest podczas zapisywania??? (jaki format) czy podczas pracy (domyślam się że podczas pracy) jeśli tak to klikasz w panelu warstwy na wyższą warstwę(prawym przyciskiem) i wybierasz opcję połącz w dół

Jeśli trzeba może pomóc przy Linuxach (coś może o tym wiedzieć)
lzp
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

lzp

« Odpowiedz #2 : 07.01.2012, 01:10:52 »

założmy, że chcę zrobić retusz twarzy. Mam otwarte zdjęcie. zaznaczam pewnien fragment twarzy. Następnie Zaznaczenie-odwróć, Warstwy- duplikuj warstwę,Okna-ostatno zamknięte doki-Warstwy, kanały....
Teraz widzę okno gdzie mam u góry kopia: Tło, na dole Tło. Obie mam widoczne. Wchodzę na kopia tło. Zaznaczenie-odwróć, Edycja- wyczyść.W kopia:tło zostaje mi tylko wycięty fragment. Teraz jak zmniejszam wartość krycia to zaczynam stopniowo widzieć tło. Na warstwie tło zaczynam robić powiedzmy rozmycie.  
I teraz jak robię Połącz w dół- to zostaje mi tylko ten fragment twarzy który retuszowałem z nazwą tło, a zdjęcie bazowe znika. Przy opcji połącz wartwy, wyskakuje mi tylko Łączenie kanałów i tak jak wyżej.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 07.01.2012, 04:28:05 »

Ten Twój opis jest tak chaotyczny, że nic z niego nie rozumiem. Najlepiej zapodaj screena z widocznym oknem warstw.
Warstwy są jakby stosem kartek, z tym że niektóre mogą być przezroczyste. Wyższa warstwa zawsze przesłania niższą, chyba że jest całkiem przezroczysta albo wyłączysz jej widoczność Widoczność warstwy. Jeśli połączysz wszystkie widoczne warstwy, to zostanie Ci to, co było widać w oknie obrazu, bezpośrednio przed połączeniem (i ew. warstwy, które były niewidoczne, więc nie uległy połączeniu). Jak masz np. wyżej czerwoną warstwę, a poniżej białą , to po połączeniu zostanie tylko czerwona, tak jakbyś skleił dwie kartki, naklejając czerwoną na białą. Jeśli warstwa powyżej jest półprzezroczysta, bo zmniejszyłeś jej krycie, to po połączeniu biały kolor będzie prześwitywał i w efekcie otrzymasz obraz różowy, tak jakbyś na białą kartkę nakleił przezroczystą, czerwoną szybkę. A tak w ogóle, to powinieneś sobie przeczytać jakiś tutorial o pracy na warstwach, bo najwyraźniej nie znasz podstaw. Proponuję np.: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,7973.msg44383.html.
« Ostatnia zmiana: 10.01.2012, 12:45:42 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak połączyć warstwy.
Skocz do: