Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Porządki zimowe na forum.  (Przeczytany 10538 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Terrqge
Emeryt

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #14 : 16.11.2011, 19:41:11 »

W sumie Cakper niby ostatnio odświeżył tą swoją stronę i założył nawet tam swojego bloga, ale rozumiem, że forum dalej ma w dupie i raczej nikt tego nie zmieni? Mrugnięcie

Według mnie problem leży też po części w braku kasy. Weźcie sobie np. inne fora graficzne, tam w prawie w każdym konkursie można wygrać coś wartościowego (np gazetkę .PSD czy coś podobnego), a nie tylko głupie punkty czy reputację która nic nie daje. Konkursy i nagrody przyciągają ludzi.

Co do szablonu, szary kolor jest OK, ale nie ten w obecnej formie, przydało by się zrobić coś innowacyjnego i szczerze mówiąc byłbym nawet skłonny do współpracy w tym kierunku, a trochę roboty przy szablonie do forum na pewno jest.

dree
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #15 : 16.11.2011, 21:09:43 »

Jestem jak najbardziej za!
Można i to nawet bardzo dostrzec że forum nie fukcjonuje tak jak kiedys ale szczerze?
Gimpuj.info Jest jedynym jeszcze tak jakbym aktywnym zródłem informacji i tylko tutaj mogą nowi użytkownicy siegnąć po porady i sie czegoś nauczyć.
W sumie jest to jedyne forum Gimp-a w polsce.. Wiec moim zdaniem nie możemy pozwolić mu umrzeć już na dobre.  Uśmiech

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #16 : 16.11.2011, 22:21:41 »

Tego wątku jeszcze nie przeczytałem i raczej nie zrobię tego dziś - za chwilę muszę stać się offline. Podobnie jutro (prawie cały dzień offline). Ale postaram się na weekend sprawdzić chociaż, czy da się to po wprowadzać (dodatkowe grupy, działające czasowo powinny zadziałać, przynajmniej w kwestii 2tyg. bana na galerię). Tak więc nie denerwujcie się, że jeszcze się tutaj nie wypowiedziałem:)
Typhon
Użytkownik

Reputacja: 20 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #17 : 16.11.2011, 22:25:53 »

Mogę pomóc Terqge, jeżeli by ruszyło.

Forum nie ma nagród, bo nie jest sponsorowane, ani nie współpracuje z innymi stronami... niestety.

Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : 17.11.2011, 01:35:55 »

Z tym się nie zgadzam do końca. Różne są przypadki, ktoś np. pisze ktoś tutorial i screeny wstawia, to jednak jest to pewna niedogodność. Myślę, że dobrym wyjściem była by opcja, żeby trzecią pracę danego użytkownika dodaną tego samego dnia musiał zatwierdzić moderator, albo po prostu nie wyświetlała by się w ostatnio dodanych.

Od tego są stronki takie jak imageshack.us, a nie zaśmiecanie tej.

Przez to właśnie ogrom tutoriali jest do odświeżenia lub wywalenia - ludzie umieszczali obrazki na badziewnych hostingach typu imageshack czy fotka. Z czasem grafiki po prostu zniknęły. Nasza galeria jest najpewniejsza.

Co do samego wątku to jest to sprawa wyskakująca co jakiś czas i sami wiecie jak zawsze się to kończy. Mrugnięcie
Jeśli chodzi o wygląd forum to uważam, że jest w porządku, mamy wyrobioną markę i tego się nie zmienia, dobrze by było ogarnąć stronę główną, ale kolory powinny zostać te same.

Jestem zdecydowanie za pozbyciem się nieaktywnych użytkowników i wprowadzeniem ograniczeń dla umieszczanych w galerii obrazów. Jeśli moderatorzy będą mogli zatwierdzać ponadlimitowe grafiki to z niczym nie będzie problemu - wystarczy zostawić miejsca na niezatwierdzone jeszcze obrazy, a po ich zaakceptowaniu przez moderatora zwyczajnie je dopisać.

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #19 : 17.11.2011, 18:48:42 »

Co do tutoriali i obrazków, widziałem że sporo osób hostuje poszczególne etapy w swojej galerii. Nie da się zrobić tak, by trafiło ogólnie do zbioru na serwerze, by nie było przypadku, kiedy twórca tutoriala kasuje konto i tym samym obrazki?

Przepraszam, jeżeli ta metoda jest już wprowadzona, nie siedzę za często w dziale "Tutoriale" Mrugnięcie
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : 18.11.2011, 21:49:06 »

Wydaje mi się, że INS kiedyś zakładał jakieś konto na zapasowe obrazki, kojarzy mi się, że SHB wrzucał tam grafiki z któregoś z tutoriali, które poprawiałem, więc on może coś więcej wiedzieć.

Żaba
Użytkownik

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #21 : 19.11.2011, 13:50:05 »

Kolejny watek poruszający m.in temat wyglądu forum. Ja nie siedzę tu od dawna ale uważam że wygląd forum jest ok (tak, wiem podobno już niezmieniane od dawna).
Mam takie pytanie: Czy http://www.gimpuj.info/index.php/topic,13743.0.html jeszcze działa? Wiem że może dla niektórych odpowiedź jest oczywista ale nie dla mnie a nie chce pisać w tamtym wątku. Wiem archeolog ze mnie i wygrzebywanie takich wątków to jak odgrzewanie kotleta ale jakoś tak "się znalazło".
W sumie taki trochę offtop mi wyszedł.

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Terrqge
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #22 : 19.11.2011, 17:19:47 »

Tak, musi działać.

Żaba
Użytkownik

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #23 : 19.11.2011, 17:27:47 »

Tak, musi działać.

Ok. Dziękuję

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #24 : 20.11.2011, 16:58:56 »

Mam kilka propozycji do zmiany stronki na lepsze:
1. Jeśli przez długi czas użytkownik nie zalogował się konto znika.
2. Ograniczenie do wstawiania 2/3 prac na dzień(albo i mniej). Wyeliminuje to w jakimś stopniu te chordy bezsensownych prac w galerii. Rozumiem, że nowi, młodzi graficy chcą się pochwalić tym co zrobili i dowiedzieć co inni o tym sądzą. Ale nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie jedna osoba wstawia dobrą prace, która za kilka minut jest przesuwana 'za' galerię 6 innymi, tak samo słaaabymi pracami jakiegoś innego typka.
3. Blokada możliwości wrzucania prac do galerii do 1/2 tygodni od założenia konta. Po to aby użytkownik gimpa mógł się z nim oswoić przez ten czas i dopiero wtedy tu coś dodać. Myślę, że będzie mu wtedy bardziej na tym zależało.

Ad.1. To trzeba by pewnie robić ręcznie, ale spoko, raz na jakiś, wysłanie jednego zapytania nie powinno być męczące. Ile dalibyście czasu na nieaktywność? Rok? Wydaje mi się, że to nawet za dużo.

Ad.2. To trzeba by napisać, chyba, że nowa wersja daje takie możliwości

Ad.3. Trzeba by potworzyć dodatkową grupę dla nowych użytkowników.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #25 : 20.11.2011, 17:05:04 »

Ad.1 - jeśli o mnie chodzi, to wystarczyłoby pół roku, ale rok też jest w porządku.
Co do pozostałych punktów - nie mam zdania.
Terrqge
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #26 : 20.11.2011, 17:20:32 »

A ja bym dał nawet więcej niż rok. To, że ktoś na forum nie wchodzi od pół roku to nie znaczy, że już nigdy na nie nie wejdzie.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #27 : 20.11.2011, 17:23:06 »

Tzn. ja miałam na myśli użytkowników, których jedyną aktywnością była rejestracja i ew. jakieś pytanie zadane w dniu tej rejestracji. Jeśli ktoś od czasu do czasu pisał jakieś posty, czy wrzucał prace do galerii, to na pewno trzeba mu dać ten rok.
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Porządki zimowe na forum.
Skocz do: