Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: dział "Programy"  (Przeczytany 9342 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zwykly.gosc
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : 05.09.2011, 14:46:24 »

Programy Graficzne - inne niż Gimp

Grafika Bitmapowa
Grafika Wektorowa
Grafika 3D
Animacja

Podział na takie cztery podstawowe tematy.
Można jeszcze dodać
Programy techniczne - projektowe
Programy wspomagające grafikę
Przeglądarki obrazów

Ok. Jeszcze coś dla programistów.
Kompilatory i dekompilatory
Edytory

Terrqge
Emeryt

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #15 : 05.09.2011, 15:33:27 »

Eeee... To jest chyba forum Gimpa, czy się mylę?

Nie ma sensu dzielić na tyle kategorii bo i tak większa ich część jest nie potrzebna. Osoby mające problem z innymi programami będą się udzielać na forach tych właśnie programów. Jak dla mnie wszystko można wrzucić do jednego worka "Inne programy graficzne". A edytory i komplikatory? Po co, jak chcesz to idź z tym do Hyde Parku.

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 05.09.2011, 16:32:33 »

Trochę z 4 liter wyrwane, ale jak jeżeli chcecie takową li, itę programów dot. grafiki komputerowej, to może od razu zrobimy copy->paste z list z jakiegoś portalu np: dobreprogramy.pl tudzież instalki.pl Mrugnięcie

No i ja się pytam, gdzie tutaj jest osobny dział dla Blendera, animacji 3D, newsów z GameDevu oraz zbiorów making of wszystkich prac Insekta czy Nesqa? No pytam się, gdzie? Bez tego forum gimpuj.info kompletnie nie ma prawa bytu!

Na poważnie, jestem przeciw temu pomysłowi.
1. Forum jest już ukierunkowane na GIMPa i Inkscape.
2. Nie róbmy kolejnego fora ze wszelkimi możliwymi oprogramowaniami wspomagającymi proces twórczy przy komputerze. Od tego mamy Grafart, iPoint i od multum podobnych for, gdzie ludzie mogą się pochwalić płatnym PSem czy pracą zrobioną w diablo prymitywny sposób/oprogramowaniu.
3. Interesuje Cię dodatkowe oprogramowanie do grafiki? Zajrzyj na strony podane w pierwszym akapicie, potem zerknij na stronę twórców tej aplikacji (jeżeli jest) i szukaj forum dedykowanego.

Z góry dziękuję za uwagę Mrugnięcie
zwykly.gosc
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : 06.09.2011, 06:46:29 »

To wcześniejsza propozycja działów by mogła być. Tylko graficzne.

Raven77
Gość
« Odpowiedz #18 : 06.09.2011, 08:07:18 »

Trochę z 4 liter wyrwane, ale jak jeżeli chcecie takową li, itę programów dot. grafiki komputerowej, to może od razu zrobimy copy->paste z list z jakiegoś portalu np: dobreprogramy.pl tudzież instalki.pl Mrugnięcie

A nie przeszkadzają Ci tutoriale skopiowane z innych stron i zamieszczone tutaj?
Wiele z nich ma napisane że oryginał znajduje się na takiej czy innej stronie.
Powinien być taki dział i tak podzielony jak napisałem.
Ktoś kto szuka przeglądarki zdjęć będzie wiedział gdzie jest,
 a nie przekopywał się przez wiele stron.
Ograniczenie się tylko do Gimpa to tak jakbyś miał jedną rękę.
Rozumiem że jesteś mistrzem i potrafisz np:napis 3D wykonać zdecydowanie lepiej w Gimpie niż odpowiednim programie do tego przeznaczonym.

W tym miejscu jedynie administracja musi określić precyzyjnie
jakie programy mają prawo bytu na tej stronie.
Te darmowe (pełne lub okrojone wersje)lub
te drugie "darmowe" (najczęściej pełne wersje)
Aby nie było nieporozumień.

Pozdrawiam

Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 06.09.2011, 12:29:59 »

A nie przeszkadzają Ci tutoriale skopiowane z innych stron i zamieszczone tutaj?
Wiele z nich ma napisane że oryginał znajduje się na takiej czy innej stronie.
Z tym, że tutoriale te są tłumaczone za zgodą autorów i odnoszą się do GIMP-a/Inkscape-a.

Ja po części zgadzam się z Dobrotkiem, w końcu jest to forum dedykowane GIMP-owi, więc nic tu nie brakuje. On sam jest właśnie dobrym przykładem w tej sytuacji, zajmuje się Blenderem od dłuższego czasu, ale nigdy nie narzekał, że nie mamy działu o 3D.
Jeśli już robić coś takiego to dla innego oprogramowania darmowego i OpenSource, taka "przyjacielska reklama".

Jeszcze coś dla programistów.
Kompilatory i dekompilatory
Edytory
I jeszcze dla muzyków i filmowców - programy do obróbki i konwersji audio i wideo.
Nie widzicie, że w ten sposób robicie z GIMPUJ forum o wszystkim i o niczym? Od tego są społeczności typu AJO, my skupmy się na grafice. Jak macie inne zainteresowania, które chcecie omawiać koniecznie na tym forum to piszcie w HP, niedawno ktoś założył temat o ulubionych książkach i nikt nie narzeka, że nie mam do tego podforum, kto chciał ten napisał coś od siebie i wszyscy są zadowoleni...
Z działem "Programy" będzie pewnie tak, jak z Wembasteringiem, tak na dobrą sprawę to działa tam tylko galeria i ewentualnie raz na jakiś czas pojawia się pytanie techniczne o kodowanie.

Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : 06.09.2011, 16:51:50 »

Ja jestem za zrobieniem po prostu listy innych darmowych programów graficznych, zwykły temat typu "Inspirujące strony" czy coś takiego. Każdy dopisywałby jakiś program, na który wpadł. Ale według mnie powinien być to mimo wszystko program darmowy. A jest wiele takich programów graficznych: Blender, MyPaint, Alchemy...
Ale gdzie ten temat umieścić to nie wiem, w sumie nawet HP nie pasuje. Jakoś najbardziej odpowiada mi dział Digital Painting, bo mimo wszystko po części się to do niego odnosi.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #21 : 06.09.2011, 19:48:40 »

Nie widzę robienia podziałów. Jeden dział wystarczy, to przecież forum GIMPa. Pisanie coś o tym, że to daje jedną rękę, czy coś, jest nieco przesadzone.
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: dział "Programy"
Skocz do: