A nie przeszkadzają Ci tutoriale skopiowane z innych stron i zamieszczone tutaj?
Wiele z nich ma napisane że oryginał znajduje się na takiej czy innej stronie.
Z tym, że tutoriale te są tłumaczone za zgodą autorów i odnoszą się do GIMP-a/Inkscape-a.
Ja po części zgadzam się z Dobrotkiem, w końcu jest to forum dedykowane GIMP-owi, więc nic tu nie brakuje. On sam jest właśnie dobrym przykładem w tej sytuacji, zajmuje się Blenderem od dłuższego czasu, ale nigdy nie narzekał, że nie mamy działu o 3D.
Jeśli już robić coś takiego to dla innego oprogramowania darmowego i OpenSource, taka "przyjacielska reklama".
Jeszcze coś dla programistów.
Kompilatory i dekompilatory
Edytory
I jeszcze dla muzyków i filmowców - programy do obróbki i konwersji audio i wideo.
Nie widzicie, że w ten sposób robicie z GIMPUJ forum o wszystkim i o niczym? Od tego są społeczności typu AJO, my skupmy się na grafice. Jak macie inne zainteresowania, które chcecie omawiać koniecznie na tym forum to piszcie w HP, niedawno ktoś założył temat o ulubionych książkach i nikt nie narzeka, że nie mam do tego podforum, kto chciał ten napisał coś od siebie i wszyscy są zadowoleni...
Z działem "Programy" będzie pewnie tak, jak z Wembasteringiem, tak na dobrą sprawę to działa tam tylko galeria i ewentualnie raz na jakiś czas pojawia się pytanie techniczne o kodowanie.