Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Ulubiona książka  (Przeczytany 27751 razy)
Quil
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 26.08.2011, 13:41:35 »

Dzień dobry Chichot Są tu jeszcze ludzie którzy czytają książki? Jeśli tak to zapraszam do tego wątku. Ostatnio przeczytałam książkę "Karolina XL" Marty Fox i naprawdę zauroczyła mnie całym sobą. Powieść opowiada (jak sam tytuł wskazuję) o Karolinie XL i jej nastoletnich problemach,wynikających nie tylko z nadwagi. Dziewczyna walczy o własną godność i akceptację przez otoczenia. Mimo,że książka przeznaczona jest dla młodzieży to naprawdę mi się spodobała. A wam forumowicze? Jaka lektura najbardziej przypadła do gustu?

Jeśli znajdziemy pstrąga w szklance z mlekiem, to rozsądne jest uznać, że ktoś o dziwnym poczuciu humoru lub o niekonwencjonalnych poglądach na temat przechowywania ryb jest przyczyną zaobserwowanego zjawiska, ponieważ cała nasza wiedza o rzeczywistości wyklucza, by pstrągi w naturalny sposób, bez pomocy czynnika inteligentnego, przebywały w szklance z mlekiem.
Terrqge
Emeryt

Reputacja: 17 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 26.08.2011, 13:58:46 »

"Poza Błękitnymi Górami".
Książka bardzo stara, pierwsze wydanie w Polsce chyba z 1932 roku...

Czytałem ją jakoś tak z 6 lat temu. Potem mi gdzieś przepadła, do dziś jej nie znalazłem. Podejrzewam, że komuś pożyczyłem i mi jej nie oddał.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 26.08.2011, 14:35:11 »

Ja uwielbiam czytać książki. Niestety jakoś nie zapadają mi na długo w pamięci. Trudno mi też wymienić ulubioną, bo to się przez cały czas zmienia. Ostatnio bardzo spodobała mi się seria urban fantasy o Anicie Blake napisana przez Laurell Hamilton. Książka typowo rozrywkowa, bo jakoś nie mam ochoty na poważniejsze dzieła Język
« Ostatnia zmiana: 26.08.2011, 14:56:28 wysłane przez beata072 » Zapisane
Rejke
Zdobywca Wilbera

Reputacja: 15 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Gimp GPS

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 26.08.2011, 14:53:53 »

Polecam wszystkim sagę fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Naprawdę świetna rzecz! Uśmiech W tym momencie czytam drugi tom i jestem naprawdę zachwycona. Dodatkowo po raz pierwszy to robię, ale polecam też serial "Gra o tron" który jest ekranizacją pierwszego tomu sagi. Nigdy w życiu nie spotkałam się z sytuacją, gdy serial może zachęcić do czytania książki...aż do tej chwili:)

Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #4 : 28.08.2011, 15:14:40 »

O ulubionych książkach mogłabym pisać i pisać, bo niemal wszystkie książki mi się podobają a więc: "Jeżycjada" Małgorzaty Musierowicz (cała seria jest wspaniała) "Opowieści z Narnii" C.S.Lewis równiez wszystkie części, "Buszujący w zbożu" J. D. Salingera, "Stowarzyszenie umarłych poetów", "Buba" i "Buba sezon ogórkowy", "Tam gdzie spadają anioły", Książki o Ani z Zielonego Wzgórza (wszystkie), Książki o Tomku Wilmowskim (również wszystkie)... Więcej tego było ale już zapomniałam Język Wszystkie wyżej wymienione książki oczywiście polecam.

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #5 : 28.08.2011, 16:19:50 »

Tak na prawdę zależy to od mojego humoru. Czasem jest to "Diuna", czasem Sapkowski ("Ostatnie życzenie", "Narrenturm"), czasem Piekara ("Sługa Boży").
Typhon
Użytkownik

Reputacja: 20 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 29.08.2011, 01:47:44 »

Wszystko od Kossakowskiej, Grzędowicza, saga Wiedźmina od Sapkowskiego.
Właściwie to Potop Sienkiewicza to jedna z lepszych książek, jakie czytałem.

agape
√ ι ק

JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #7 : 30.08.2011, 22:40:08 »

"Złote Żniwa" i "Mein Kampf".

Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 30.08.2011, 23:05:45 »

Nesq mam nadzieję, że to żart.

"Mein Kampf"

To podpada pod propagowanie treści nazistowskich, a takowe zachowanie jest wg polskiego prawa ścigane z urzędu.  Smutny  Buzia na kłódkę

Na temat złotych żniw się nie wypowiem, chociaż jak dla mnie to dość kontrowersyjna książka.

Typhon
Użytkownik

Reputacja: 20 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 31.08.2011, 01:39:57 »

Silterss: Zamierzam przeczytać Mein Kampf i ja szczerze mówiąc uważam, że to może być ciekawa książka. W sumie to można ją skrócić do zdania "zabić wszystkiemu winnych żydów".

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #10 : 31.08.2011, 18:00:30 »

Silterss: Zamierzam przeczytać Mein Kampf i ja szczerze mówiąc uważam, że to może być ciekawa książka. W sumie to można ją skrócić do zdania "zabić wszystkiemu winnych żydów".

Wątpię, jak każda propagandówka będzie prawdopodobnie nudna. W ogóle, proponuję zakończyć ten wątek tej dyskusji. Nie mam nic przeciwko czytaniu książek, nawet takich jak jakieś wypociny takich polityków, ale ktoś zacznie twierdzić, że my tu tylko swastyki rysujemy i "zamawiamy piwo" co rusz.
caje
Emeryt

Reputacja: 7 Offline Offline

JID: caje@aqq.eu
Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 31.08.2011, 19:37:56 »

Moja ulubiona książka to zdecydowanie antyutopijna nowela "Hymn" autorstwa Ayn Rand. Jest silnie powiązana z filozofią autorki, czyli obiektywizmem, racjonalizmem, egoizmem. Mówi o wartości każdego człowieka, jest to krytyka systemów kolektywistycznych.

Inne antyutopie, które przypadły mi do gustu to "My", "Rok 1984", "Nowy wspaniały świat", "Fahrenheit 451", "Władca much". Na największą uwagę z tych tytułów zasługują chyba dwa ostatnie, dają wiele do myślenia o naturze człowieka.

Aktualnie czytam trzeci tom sagi "Pieśń Lodu i Ognia". Jest to chyba najlepsza książka fantasy jaką czytałem, chociaż nie gustuję w tym gatunku na co dzień. Serial mi nie podszedł, może dlatego że wiedziałem co dokładnie się wydarzy, bo oglądałem go już po przeczytaniu pierwszego tomu.

pozdro & poćwicz

agape
√ ι ק

JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #12 : 01.09.2011, 21:11:44 »

"Mein Kampf"
To podpada pod propagowanie treści nazistowskich, a takowe zachowanie jest wg polskiego prawa ścigane z urzędu.  Smutny  Buzia na kłódkę

Bez jaj. Normalnie to kupisz w lepszej księgarni albo wypożyczysz w bibliotece.

Btw. Czytał ktoś "Zew Cthulhu"?

Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 01.09.2011, 21:42:50 »

"Mein Kampf"

Bez jaj. Normalnie to kupisz w lepszej księgarni albo wypożyczysz w bibliotece.

Wiem, że można, co nie zmienia faktu, że jest to łamanie paragrafu 256 Kodeksu Karnego.

Strony: [1] 2 3 4  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Ulubiona książka
Skocz do: