Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Czcionka i pędzle  (Przeczytany 1122 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Patrinho #10
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Patrinho #10

« : 13.08.2011, 16:37:50 »

Witam ... Mam następujące pytanie...

Na powyższym obrazku zastanawia mnie to, jak zrobiony jest napis ... w sensie że tyle kolorów ... bo specjalna czcionka to chyba nie jest ?

Prosiłbym o wyjaśnienie Uśmiech

Aaaaa i jeszcze jedno - czy ktoś mógłby podać link do stronki/tematu/paczki do pobrania, w której mógłbym znaleźć takie pędzle ? :)Baaaardzo mi sie przydadzą Uśmiech

Z góry dzięki ^_^

« Ostatnia zmiana: 13.08.2011, 20:28:59 wysłane przez Patrinho #10 » Zapisane
Patrinho #10
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Patrinho #10

« Odpowiedz #1 : 13.08.2011, 18:56:28 »

Zmieniłem ...

Widzę logo ...

... ale nie widze odpowiedzi na moje pytanie :/
arek133
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 13.08.2011, 19:13:27 »

To chyba nie jest specialna czcionka tylko napis obramowany 2 razy różnymi kolorami. A tak wogóle to cierpliwości, czekałeś tylko 2,5h.  Zły

Patrinho #10
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Patrinho #10

« Odpowiedz #3 : 13.08.2011, 20:31:27 »

Dzięki wielkie ... Uśmiech

Chodziło mi tylko o to, że mogłaś dać te wskazówki od razu, we wcześniejszym poście i tyle Uśmiech

I jeszcze raz dzięki, tag dodany Uśmiech 2
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 13.08.2011, 21:09:23 »

Sorry, przez pomyłkę usunęłam swojego posta z odpowiedzią więc dodaję tutaj (tak jak był, skopiowany z kosza), bo nie mam możliwości wstawić go tam, gdzie był wcześniej:

"Dziękuję. I również gratuluję cierpliwości. Nie mam obowiązku zaglądać tu co 5 minut.
Jeśli chodzi o napis to jest to po prostu napis z obramowaniem, poświatą i cieniem. Utworzysz go w sposób następujący:
1. Wybierasz narzędzie Narzędzia tekstowe, odpowiednią czcionkę, ustawiasz jej rozmiar i kolor biały. Klikasz na swój obraz i piszesz.
2. W oknie warstw klikasz PPM na warstwie tekstowej i wybierasz Kanał alfa na zaznaczenie. Powiększasz zaznaczenie o jakieś 2 - 3px.
3. Tworzysz nową, przezroczystą warstwę, umieszczasz ją poniżej warstwy tekstowej i wypełniasz na tej warstwie utworzone wcześniej zaznaczenie kolorem czarnym. Rezygnujesz z zaznaczenia.
4. Duplikujesz warstwę z czarnym kolorem i na tej poniżej blokujesz przezroczystość w oknie warstw oraz wypełniasz kolorem czerwonym czy ciemnoróżowym. Odznaczasz blokowanie.
5. Na warstwie z kolorem czerwonym  stosujesz rozmycie Gaussa o promieniu ok.6px (zależy jak duża ma być poświata).
6. Aby dodać cień, trzeba kliknąć na warstwę z poświatą i wybrać z menu: Filtry -> Światło i cień -> Rzucanie cienia.
Co do pędzli to bardziej odpowiedni będzie dział: Dodatki -> Szukam, ale wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarkę google lub deviantart: paint brushes, np. tu masz takie: http://domino-88.deviantart.com/art/12-paint-brushes-66967064.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź usatysfakcjonowała Cię na tyle, by dodać tag [ROZ] przed tytułem prośby."

Chodziło mi tylko o to, że mogłaś dać te wskazówki od razu, we wcześniejszym poście i tyle Uśmiech
Niestety, wiele osób olewa prośbę o zmianę tytułu, jeśli otrzymają już odpowiedź.
I dziękuję za dodanie tagu Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 13.08.2011, 21:24:23 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Czcionka i pędzle
Skocz do: