Cześć Wam.
Moje pierwsze spotkanie z Gimpem miało miejsce jeszcze w pierwszej klasie technikum (jakieś 8 lat temu). Wtedy Gimp nie przypadł mi do gustu. Po jakimś czasie zainstalowałem go u siebie na komputerze i od czasu do czasu zacząłem z niego korzystać. Jakiś rok temu zacząłem w Gimpie pracować częściej, a ostatnio nawet kupiłem sobie pierwszy tablet (Wacom Bamboo Touch & Pen A6).
Po tym jak poznałem Gimpa próbowałem sił w Photoshopie, ale jakoś wygodniej pracuje mi się w Gimpie. Może to kwestia przyzwyczajenia? Bo w sumie tu już wiem co gdzie jest, a w Photoshopie wszystkiego muszę szukać od nowa.
Na tą stronkę czasem zaglądałem i wreszcie postanowiłem się tu zarejestrować. Poczytałem regulaminy i zasady jakie tu obowiązują (szczerze mówiąc zrobiłem to dość pobieżnie) i z kilkoma punktami się nie mogę zgodzić (a dokładniej chodzi mi o zasady pisania tutoriali)
1.
Autor tutoriala musi mieć przynajmniej 30-dniowy staż na forum
To, że ktoś jest na forum zarejestrowany od 5 dni nie oznacza wcale, że nie potrafi jeszcze korzystać z Gimpa. Nie oznacza to również, że musi jeszcze poczytać co tu jest na forum, bo mógł to robić przed rejestracją.
2.
Zamieszczane poradniki powinny mieć formę tekstową + zrzuty okien jako jego ilustracja
W takim razie co na forum robią wideotutoriale?