Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Cytuję: "Źle oznakowane forum..." wtf?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Cytuję: "Źle oznakowane forum..." wtf?  (Przeczytany 3532 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tofatodi
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« : 15.02.2010, 23:48:29 »

W temacie: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,38977.0.html, pewien użytkownik (nie, nie będę wytykał palcami) napisał, że mamy, źle oznakowane forum.

Może nikogo to nie ruszy, ale ja pomyślałem (jako, iż zazwyczaj odwiedzam Pomocną Dłoń i Prośby o tutki), że newbie w dziedzinie grafiki, czy GIMP, a już na pewno chwilowo z niego korzystający, mogą nie wiedzieć, co to są tutoriale, a może nawet nie są tak oblatani w sieci i po forach, że nie wiedzą co to znaczy FAQ.

Tak więc moja koncepcja polega na tym, aby rozwinąć skrót FAQ do "Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania" albo "Rozwiązania najczęstszych problemów" coś w tym stylu oraz wyróżnić to kolorem np. zamiast białego to szary (forumowy) napis. Przed tym może oczywiście widnieć skrót FAQ, co by nie wzbudzało wątpliwości u tych "oblatanych".

To samo z Tutorialami, oczywiście nazwa może pozostać, ale radziłbym dopisać, co to są np. Tutoriale - poradniki, instrukcje, wyjaśnienia. Wszystko zależy od pomysłu sił wyższych (admini), miejsca na belce jeszcze ciut jest, przynajmniej na moim kompie, a nikt nie broni dać drugiej trochę niżej i trochę krótszej.
Qba_
Emeryt

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: qba_@jid.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

jogurt rlz!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 15.02.2010, 23:53:45 »

Wejdź sobie na Gimpuja przez IE 8 - pojawi Ci się druga belka, przynajmniej u mnie tak jest Chichot.

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 16.02.2010, 00:15:01 »

Nie widzę potrzeby. Jak się umie korzystać z Internetu i używa go do czegoś więcej niż przeglądania naszej-klasy, to się wie, czym jest taki np. FAQ. Dla mnie słowo to (skrót) jest nie mniej zrozumiałe niż np. "lol".

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Typhon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 16.02.2010, 13:25:13 »

Nie rozmieszaj mnie. On ma nie wiedzieć co to znaczy FAQ, skoro używa takich zwrotów jak dpi, .png itp? Według mnie forum est na tyle jasno opisane, że wszystko można łatwo znaleźć, jeżeli się ma oczy i działającą przynajmniej jedną półkulę mózgową.

tofatodi
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 16.02.2010, 19:12:40 »

No, ale mimo wszystkiego pozostaje jedna sprawa, 9/10 problemów w Pomocnej Dłoni można rozwiązać za pomocą FAQ i tutoriali...
", sam zobacz i sam zobacz że poczatkowo wszyscy tu pisza"
Właśnie w tym problem... nie rozumiem jak im się nie chce nawet poszukać... ma ktoś pomysły na rozwiązanie tego problemu?
Pamiętajmy, że nie można od razu zrażać do forum nowych użytkowników (Sooly tak mówi ), a nie wszystkim od razu działa chociaż jedna półkula mózgowa...
Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 16.02.2010, 19:40:45 »

Zmieniając nazwy nie wyleczymy lenistwa, a to cechuje zdecydowaną większość pytających w pomocnej dłoni...

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
Rodez
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 16.02.2010, 20:20:57 »

Eeee... zamknąć pomocną dłoń?

Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 16.02.2010, 22:34:22 »

Mówię też, że półgłówków trzeba tępić. Język
Sęk tkwi w tym, że zazwyczaj osoba mająca problem, którego rozwiązanie może znaleźć w FAQ i tak dostaje odpowiedź - po prostu zawsze znajdzie się jakiś początkujący, który zna odpowiedź na tak proste pytanie i cieszy się, że może komuś pomóc.
Ja olewam wątki z n-ty raz zadanym tym samym pytaniem ale jak już napisałem - zawsze znajdzie się ktoś, kto odpowie.
Po prostu moderatorzy muszą szybko wstawiać "wizytówkę" z FAQ i blokować, to chyba najsensowniejsze rozwiązanie.

Ale prawdę mówiąc nie jest jeszcze tak tragicznie.
Np. ten wątek bardzo podniósł mnie na duchu, zwłaszcza że został założony przez (teoretycznie) 13-latka.

A tak w ogóle to nie da się zrobić tak, że przy zakładaniu tematu w Pomocnej będzie się pojawiał komunikat "Zanim napiszesz zajrzyj do FAQ"? Chyba da się ustawić początkową zawartość komórek tekstowych, formularzy, czy jakkolwiek to się nazywa...
« Ostatnia zmiana: 16.02.2010, 22:54:42 wysłane przez Sooly » Zapisane

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #8 : 16.02.2010, 23:01:36 »

A tak w ogóle to nie da się zrobić tak, że przy zakładaniu tematu w Pomocnej będzie się pojawiał komunikat "Zanim napiszesz zajrzyj do FAQ"? Chyba da się ustawić początkową zawartość komórek tekstowych, formularzy, czy jakkolwiek to się nazywa...

Pewnie się da, aktualnie bawię się WORMem. Zostało mi jeszcze tylko jedno.
Typhon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 17.02.2010, 22:05:28 »

To można zrobić coś na zasadzie ankiety, przed pierwszym wpisem do Pomocnej Dłoni. 3 pytania, w których brakuje wyrazów i problem z głowy d:

tofatodi
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 17.02.2010, 22:10:27 »

3 pytania: Masz mózg? Masz oczy? Używasz ich?

Tak naprawdę, Pomocna dłoń nie jest, aż tak potrzebna. Zamiast tego wstawiłbym tekst o zajrzeniu do FAQ, użyciu szukajki itp. oraz, w razie problemów nick'i użytkowników chętnych by odpowiadać na pytania za pomocą PW. Ja byłbym pierwszy, lecz myślę, że jedyny.
Zdybek
Emeryt

Reputacja: 14 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 17.02.2010, 22:15:26 »

razie problemów nick'i użytkowników chętnych by odpowiadać na pytania za pomocą PW. Ja byłbym pierwszy, lecz myślę, że jedyny.

Chętnych jest wielu, tylko nie mają ochoty odpowiadać na pytanie które pojawia się po raz n-ty i najczęściej odpowiedź na nie jest w FAQ.

<+Bizzar> będę na v lansił laski
<+Bizzar> *eeej laska mam v na IRCu 8)*
ba®thez
√ ι ק

Reputacja: 12 Offline Offline

JID: barthez(na)gimpuj.info
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 28.02.2010, 16:22:13 »

Może po prostu zmienić opisy działów na bardziej dokładne i szczegółowe. Na przykład w pomocnej dłoni napisać o tym, że można zaglądnąć do FAQ czy też do tutoriali, czy też, jeśli chcesz poprosić kogoś o zrobieni czegoś to zaglądnij do bazaru, nie tylko sam tekst ale i linki do odpowiednich działów/tematów. Jeśli będzie więcej tekstu i ważne rzeczy będą czerwone  (każdy czerwony tekst na stronie zostanie przeczytany, choćby pisało tam: "Lubię placki") w opisach działów to może pomoże to we właściwym wybieraniu działów przez nowych użytkowników.

Serdecznie zapraszam do mojej galerii

Nie udzielam pomocy poza forum i kanałem IRC
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Cytuję: "Źle oznakowane forum..." wtf?
Skocz do: