Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Eksportowane grafiki wyglądają inaczej w zależnośći od systemu operacyjnego
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Eksportowane grafiki wyglądają inaczej w zależnośći od systemu operacyjnego  (Przeczytany 4143 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jusko
Gość
« : 31.12.2009, 19:41:01 »

Witam.

Mam pewien problem. Mianowicie gotowe prace zawsze eksportuję do png i najczęściej wrzucam do mojej forumowej galerii oraz portfolio (głównie jako kopia zapasowa w razie kasacji źródełek). Wydaje się, że eksportowana grafika powinna być już w stanie "sztywnym" - jest eksportowanym materiałem, który jako plik png powinien być taki sam niezależnie od systemu. Niestety tak nie jest. Pracuję w systemie GNU/Linux i u mnie grafiki wyglądają jak mają. Niestety te same grafiki oglądane w portfolio czy na forum, lecz pod systemem Windows, kompletnie się rozjeżdżają (przypominam - chodzi o eksportowane już png a nie źródła) - są w znacznie podbitym kontraście, często wyłażą na wierzch różne techniczne rzeczy (np. miejsca prowadzenia pędzla). U siebie tego nie widzę, natomiast pod Windows wszystko się rozjeżdża. Zorientowałem się, gdy robiłem dziś laptop klienta i w ramach testu użytkowania odwiedziłem swoje portfolio - pod GNU/Linux moim wszystko jest OK, a u klienta z Windows - wszystko było rozjechane. Wiecie może dlaczego tak jest? Przykładowo moje dwie grafiki ostatnie z mojej galerii na forum, wyglądają właśnie różnie pod systemami. U mnie delikatnie i mrocznie, a pod Windows podbity kontrast, widać miejsca prowadzenia pędzla itd. Wydawało mi się, że grafika po eksporcie jest uniwersalna...
« Ostatnia zmiana: 05.01.2010, 16:49:29 wysłane przez Jusko » Zapisane
tofatodi
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 31.12.2009, 20:21:58 »

Może laptop klienta inaczej to wyświetla?
Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 31.12.2009, 20:50:40 »

Może laptop klienta inaczej to wyświetla?
...to raz,
 a dwa: to dwa różne systemy, dwa różne monitory, co sprowadza się do dwóch różnych profili wyświetlania kolorów. Może właśnie tu tkwi problem.

Adarn
√ ι ק

Reputacja: 3 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Parówkowym skrytożercą mówimy NIE!

« Odpowiedz #3 : 31.12.2009, 22:13:26 »

Problem tkwi w konfiguracji monitora. Inny kontrast, jasność etc, etc...

Jusko
Gość
« Odpowiedz #4 : 01.01.2010, 03:08:17 »

Da się jakoś to w takim razie stonować? Tragedią w takim razie jest, skoro moje prace zupełnie inaczej u każdego wyglądają. Problem jest w systemach - poświęciłem się i zainstalowałem na wirtualnej maszynie darmową wersję Windows 7. Grafika również się tam rozkleja, choć sprzęt i monitor ten sam. Wygląda w takim razie na to, że za każdym razem muszę swoje prace w takim razie sprawdzać na Xyz ilości monitorów Co? Zły Piszę teraz właśnie spod innej maszyny opartej na Windows 7 i również to samo - kompletna rozklejka Smutny Przy takim obrocie sprawy to każda z prac będzie wyglądała tragicznie prócz mojego monitora Zły
arktos
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 01.01.2010, 12:11:31 »

Ja miałem podobny problem (wynikający z postępującego psucia się monitora), wszystkie kolory były ciemniejsze niż u "innych", więc wpadłem na genialny pomysł ustawienia kolorów zgodnie z dobrze działającym komputerem brata i jak na razie nie mam żadnych przykrości z tego powodu Mrugnięcie
mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 01.01.2010, 12:47:46 »

Jeśli problem jest na tym samym monitorze i komputerze, to wina leży po stronie sterowników.

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
arktos
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 01.01.2010, 12:57:07 »

Nie tyle sterowników, co profili kolorów Mrugnięcie
Adarn
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 01.01.2010, 14:01:12 »

Jeśli to było na wirtualnej maszynie to profile kolorów powinny być te same.

arktos
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 01.01.2010, 15:10:01 »

Hmm, rzeczywiście, ale może ta Twoja wirtualna maszyna coś pieprzy, takie cuda też się zdarzają.
Jusko
Gość
« Odpowiedz #10 : 01.01.2010, 15:13:52 »

W takim razie zostaje picowanie źródełek zawsze pod maszyną z Windows. Przyznam, że jestem strasznie zdziwiony takim obrotem sprawy. Ale cóż zrobić - na chwilę obecną każda z moich prac wygląda paskudnie pod Windows i pod tym systemem nie da się ich oglądać. W sumie może wyglądać praca inaczej już choćby dzięki wygładzaniu podpikselowemu między systemami i już ten jeden czynnik może zmienić wygląd. Od kiedy zorientowałem się jak to wygląda pod Oknami, aż wstyd, by ktokolwiek moje prace oglądał   Zawstydzony

Hmm, rzeczywiście, ale może ta Twoja wirtualna maszyna coś pieprzy, takie cuda też się zdarzają.

Takie cuda zdarzają się też na real hardware - nie tylko na maszynie.

AHA - może ważna sprawa. Wprawdzie nie wiem jak reszta wygląda starych prac, ale wiecie, że problem tyczy się ostatnich dwóch moich manipulacji? Wcześniej tego nie stwierdzałem, a obecna praca była robiona w Gimp 2.6.7 - poprzednie w wersjach starszych. Może gdzieś tu tkwi przyczyna...hmmm...nie wiem. Po prostu teraz na to wpadłem.
Adarn
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 02.01.2010, 12:01:43 »

A jaką opcje wybierasz. Połącz warstwy czy spłaszcz obraz przy zapisie?

Jusko
Gość
« Odpowiedz #12 : 02.01.2010, 13:06:04 »

Spłaszczenia gdy eksportuję. Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem jeszcze różnicę między spłaszczaniem a łączeniem w dół, lecz to może innym razem.

Sprawdziłem. Nawet po podkręceniu na full kontrastu i jasności, nie widać na moim monitorze takich cudów. Generalnie problem jest może w większości w kompresjach różnych serwisów. Przykładowo moja ostatnia manipulacja inaczej zupełnie wygląda po wpakowaniu do galerii, a inaczej u mnie (nawet ja to widzę). Nie wiem - muszę jeszcze popracować nad tym. Gdzieś mam jeszcze stary monitor CRT, więc jeszcze sprawdzę na nim. Jeśli tam oryginalna grafika będzie wyświetlać się OK - znaczy to, że winna jest kompresja przy przesyłaniu plików.
Adarn
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 02.01.2010, 15:51:56 »

No i chyba tu jest pies pogrzebany... Łącz warstwy nie spłaszczaj.

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Eksportowane grafiki wyglądają inaczej w zależnośći od systemu operacyjnego
Skocz do: