Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Eksportowane grafiki wyglądają inaczej w zależnośći od systemu operacyjnego
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Eksportowane grafiki wyglądają inaczej w zależnośći od systemu operacyjnego  (Przeczytany 4141 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jusko
Gość
« Odpowiedz #14 : 02.01.2010, 18:06:28 »

Więc...pomyślałem sobie tak. Zawsze eksportowałem na ustawieniach standardowych: Zapisz rozdzielczość, czas powstania i wartości kolorów dla przezroczystych punktów. Postanowiłem że sprawdzę resztę opcji - szczególnie zapis gammy (czyli zapisywałem z każdą prócz przeplotu, bo ten mi niepotrzebny). I co się okazało? Nie wiem, czy będzie to widoczne na screenach:

Przed:

Po:

U mnie już widać różnice - na zrzutach też, pierwszy kontrast podbity a drugi taki jak u mnie wygląda to. Niestety nie mogę sprawdzić tego już pod Windows, więc niech ktoś powie, czy są ogólnie jakieś zmiany? Nie techniczne, ale w wyglądzie.
arktos
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #15 : 02.01.2010, 18:13:13 »

Wyraźne różnice, pierwsza ma więcej szarości, druga zaś jest zdominowana przez czerń.
Jusko
Gość
« Odpowiedz #16 : 02.01.2010, 18:18:56 »

Tak, ponieważ w oryginale właśnie dominuje czerń. Szarość była jakimś dziwnym efektem ubocznym, którego nie planowałem. Widocznie zapis gammy i reszty opcji działa i być może tutaj była przyczyna.
Adarn
√ ι ק

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Parówkowym skrytożercą mówimy NIE!

« Odpowiedz #17 : 02.01.2010, 19:03:07 »

No to jeszcze dodaj tag [ROZ] na początku nazwy tematu i będzie git Język

Jusko
Gość
« Odpowiedz #18 : 05.01.2010, 16:48:32 »

Tak - teraz działa. Sprawdziłem na 3 laptopach z Windows. Wprawdzie kontrast na tych laptopach czasem aż dawał po oczach i prace oczywiście były wyraźniej widoczne (przez co parę detali nadal leciutko wyłaziło), ale właśnie o zapisywanie z parametrami chodziło i tu tkwił problem. Teraz po testach daję [ROZ]  Uśmiech
Sound
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Sound

« Odpowiedz #19 : 06.01.2010, 14:11:14 »

Matryca TN to tragedia, można sprawdzić na grandierach, niektóre matryce mają duży problem z brązowym kolorem. Matryce PVA MVA i IPS dobrej jakości dalej w kosmicznych cenach, a więc wszyscy jadą na TN dlatego pokazujesz klientowi nie to co zrobiłeś, ale to co może pokazać jego monitor. Samsung zapowiadał z jakimś modelem powrót do CRT, niestety projekt chyba upadł. Wejście lcd spowodowało utratę jakości na rzecz oszczędności energii i miejsca na biurku. Na poziomie akceptacji projektu zawsze będziesz skazany na ustawienia i jakość monitora klienta chyba, że przyjmujesz go u siebie.
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Eksportowane grafiki wyglądają inaczej w zależnośći od systemu operacyjnego
Skocz do: