Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Malowanie obiektu - maluje tylko na szary kolor.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Malowanie obiektu - maluje tylko na szary kolor.  (Przeczytany 24440 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jusko
Gość
« : 11.10.2009, 21:12:47 »

Witam.

Mam malutki kłopot - chciałem nieco nauczyć się malowania w GIMP. Niestety malowanie obiektów w Inkscape nie do końca mnie zadowala a GIMP sprawuje się lepiej, więc do stawiania obiektów Ink, do malowania GIMP.

Problem w tym, że chciałem zrobić to tak, jak w forumowym tutorialu. Niestety problem jest od razu przy malowaniu. Co bym nie robił, maluje mi tylko na kolor szary. Załączyłem screen, by lepiej to przedstawić. Mam ustalony kolor, a i tak maluje szarym.

p.s: w tutorialu zaznaczono, aby malować stalówką - w czym jednak nadaje się lepiej od pędzla? Prócz stale powiększającego się kółka jakim to narzędzie maluje - nie widzę w nim nic lepszego od pędzla.
« Ostatnia zmiana: 11.10.2009, 21:30:50 wysłane przez Jusko » Zapisane
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 11.10.2009, 21:17:51 »

Sprawdź czy masz ustawione Obraz -> Tryb -> RGB, możliwe że masz wybrane Odcienie szarości.
Stalówka ma więcej możliwości modyfikacji - kąt nachylenia, czułość, takie tam, właściwie to równie dobrze możesz pędzla używać. Język

Pamiętaj o tagu [ROZ].

caje
Emeryt

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: caje@aqq.eu
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 11.10.2009, 21:22:18 »

Może wina zapisania w gifie?

pozdro & poćwicz

Jusko
Gość
« Odpowiedz #3 : 11.10.2009, 21:30:25 »

Miałem Obraz-->Tryb-->Indeksowany... Przestawiłem na RGB i działa. Nie do końca jednak wiem o co chodzi z tym trybem indeksowanym - ustawione było to automatycznie (czytaj: nic tam nie robiłem nigdy).
A i obrazek był w gif - owszem. Teraz jest już jednak w png ;-) Problem jednak rozwiązany. Prosiłbym tylko o wyjaśnienie, dlaczego tryb "Indeksowany..." powodował malowanie na szary kolor.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 11.10.2009, 21:31:57 »

Miałeś indeksowany bo gif zawsze jest indeksowany. Uśmiech
To oznacza po prostu ograniczoną ilość kolorów, może ich być wtedy maksymalnie 256. Ty prawdopodobnie miałeś ustawione na dwa i "nie było miejsca" na kolejne.

Jusko
Gość
« Odpowiedz #5 : 11.10.2009, 21:41:43 »

To trochę wyjaśnia. Ostatnie pytanie, by nie robić zbyt wielkiego offtopica. W tutorialu nic o tym nie znalazłem. Gdy maluję tym samym kolorem drugi raz to samo miejsce, kolor jest już troszkę ciemniejszy. Chciałbym, by pomimo malowania w tym samym miejscu, kolor był stałego natężenia. Przykładowo zostawiłem mało dokładnie pomalowanie pole na zielono. Kiedy będę chciał uzupełnić niedokładności malując po raz drugi to miejsce, kolorować będzie już na troszkę ciemniejszą zieleń. Wiem, że kolor jest ten sam, tylko kolory się nachodzą więc wychodzi ciemniejsza zieleń. Ja chciałbym, by natężenie było takie samo, by rozkładać w każdym miejscu kolor równomiernie.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 11.10.2009, 21:43:21 »

W przyborniku masz na dole opcje narzędzia - możesz tam wybrać krycie.

Jusko
Gość
« Odpowiedz #7 : 11.10.2009, 21:47:42 »

Krycie jest na stale tym samym poziomie - 50%. Powiedzmy, że maluję linię prostą ale po drodze jest parę pikseli bez koloru. Chcąc pomalować te parę pikseli, jeśli pędzel będzie jednocześnie wchodził na zamalowane pole, wyjdzie tam ciemniejszy kolor. Ale nie off-topuję już - nie chcę uchodzić za spamera. Jeden temat=jeden problem.

Dobrze widać to tutaj:

Jeden i ten sam kolor, a nakłada się i tworzą się ciemniejsze miejsca. Chciałbym, by pomimo powtórnego malowania - natężenie koloru było te same i nie robiły się takie kolorystyczne smugi. Czy za każdym razem uzupełniając niepokolorowane miejsca, skazany jestem na owe smugi?
test
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

test

« Odpowiedz #8 : 11.10.2009, 21:59:52 »

Krycie jest na stale tym samym poziomie - 50%.

I dlatego właśnie kolor się zmienia. Jeśli nakładasz dwa półprzezroczyste elementy na siebie, to ich przezroczystość się zmniejsza w miejscu w którym na siebie zachodzą.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 11.10.2009, 22:01:49 »

Jeśli ustawisz krycie na 100% to nie będziesz miał tych smug ale nie będziesz mógł tonować, najlepiej maluj tak jak teraz a potem użyj rozsmarowywania Rozmazywanie żeby to wygładzić.

binar
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

binar

« Odpowiedz #10 : 12.10.2009, 19:57:52 »

@Jusko

Skoro z tego co widzę i tak kolorujesz półprzezroczystymi kolorami na osobnych warstwach, najlepiej ustawiaj przezroczystość warstw (Krycie) na ok. 50%, a nie pędzla.

//EDIT: W sumie jeśli po prostu chcesz nie zamalowywać czarnego koloru, może spróbuj najzwyczajniej w świecie pozbyć się białego tła? Chociaż tu akurat obrazek jest w wielu odcieniach szarości i może być trochę trudno zrobić to idealnie nie mając doświadczenia z takimi operacjami.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Malowanie obiektu - maluje tylko na szary kolor.
Skocz do: