Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: HDR i Gimp  (Przeczytany 12622 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kubdat1
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

kubdat1

« : 17.09.2009, 10:20:10 »

HDR w GIMPie
Poziom trudności: sredni

Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Tutorial oparty na skrypcie exposure-blend.

Efekt koncowy bez zadnych eksperymentow, czysty HDR. Tutorial poprawiony zgodnie z zasadami.

Lime Point Zaczynamy
By zrobic dobry hdr nalezy posiadac zdjecie a roznej ekspozycji, ja stosuje skok o 2. Fotografujemy to same ujecie o ekspozycji o EV-2, EV0, EV+2.

Ekspozycja EV-2
Ekspozycja EV0
Ekspozycja EV+2

Lime Point 1. Dodanie skryptu do GIMPa.
Pobieramy skrypt np. z tad i kopiujemy do katalogu ~ / .gimp-2.6/scripts. Po ponownym uruchomieniu GIMPa zobaczymy nowe funkcje w Filtry -> exposure-blend.

Lime Point 2. Praca ze skryptem.
Glownym oknem dialogowym w skrypcie jest zakladka Filtry -> exposure-blend -> blend. Klikamy na ta funkcje i pokarze sie nam glowne okno dialogowe. Za pomoca tego okna wybieramy nasze zdjecia (normalne), (ciemne), (jasne).

Uwaga: Okno dialogowe zawsze wraca do ostatnio otwartych fotografii!

Po wybraniu naszych zdjec i zaakceptowaniu ustawien domyslnych (mozna je zmienic) w oknie dialogowym (ctrl+L) pokaza sie nam trzy warstwy i dwie maski:

Teraz mozemy wyrownac nasze obrazy. Oczywiscie wiekszej korekty beda wymagac zdjecia zrobione z reki niz ze statywu.
Nasz widok najlepiej powiekszyc do 100%, gdyz dokladniej dopasujemy nasze zdjecia. W zaleznosci od tego ktorej metody chcemy uzyc do wyrownania idziemy do filtry -> exposure blend -> align exposures -> Bright lub Dark. Naciskamy m by zaczac korekcje polozenia fotografii. Klikamy na nasze zdjecie i przeciagamy w odpowiednie miejsce.

Alternatywnie do automatycznego polaczenia zdjec mozna wykorzystac filtry -> exposure blend -> align exposures -> Trim Image to Overlap Area.

Po dopasowaniu naszych zdjec mozemy eksperymentowac filtrami i kolorami wg. wlasnego upodobania.

Nalezy zwrocic tez uwage na regulacje maski. Polecam krycie 50% lub mniejsze, gdyz im wyzsze krycie tym obraz wychodzi bardziej plasko.

W wielu przypadkach, lepsze wyniki mozna uzyskac poprzez bezposrednia edycje maski, w szczegolnosci za pomoca wartości progowej lub innych narzedzi regulacji kolorow.

Po dostosowaniu maski do wlasnych upodoban mozna np. zmniejszyc nieco nasycenie Kolory->odcien i nasycenie.

Wiele technik korekcji naszego HDRa wymaga glebszej znajomosci GIMPa o czym nie bede tu pisal, gdyz techniki te opisane sa na forum. Osiagniety tu efekt koncowy to czysty HDR, bez eksperymentow filtrami, kolorami, nasyceniem.

Oto przyklad efektu jaki mozna uzyskac eksperymentujac filtrami, kolorami, itp.

Zachecam do eksperymentow Mrugnięcie
Podziekowania:JD Smith
« Ostatnia zmiana: 17.09.2009, 17:32:27 wysłane przez kubdat1 » Zapisane
Qba_
Emeryt

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: qba_@jid.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

jogurt rlz!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 17.09.2009, 14:55:25 »

Jeżeli to ma być już gotowy tutorial to przeczytaj zasady pisania tutoriali (znajdziesz je w fabryce), bo jak na razie to wszystko jest źle.

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 17.09.2009, 16:20:59 »

Może ludzie pokroju ENa się wypowiedzą.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
test
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

test

« Odpowiedz #3 : 17.09.2009, 21:37:43 »

To taka bardzo uproszczona wersja tego co dawał Zbyma72age: Opracowanie DRI (pseudo- HDR) przy wykorzystaniu GIMP-a.
Może się przydać dla zwykłych śmiertelników. Mrugnięcie
Layane
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żyję nie w tym świecie..

« Odpowiedz #4 : 18.09.2009, 16:13:28 »

Nieregulaminowe, a jak nawet ja jestem przeciw.. ale nie decyduję, no w końcu:

To taka bardzo uproszczona wersja tego co dawał Zbyma72age: Opracowanie DRI (pseudo- HDR) przy wykorzystaniu GIMP-a.

Nie ma sensu robić podobnego, ze względu na to że to chyba łatwe <a nie poziomu średniego>

Et in Arcadia Ego..
Acta est fabula.

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 19.09.2009, 09:34:48 »

Heh... Przecież mamy do tego dobry skrypcik...
http://registry.gimp.org/node/11776

Kombinowałem sam i działa miodzio. Tylko trzeba złapać w tym wprawę, bo na początku można się pogubić, ale samo eksperymentowanie (choćby na niektórych stockach Qby czy innych gimpowiczów) może oko zachwycić Uśmiech

I jeszcze coś... Skoro to to ma robić ze zdjęcia czyste HDR to czemu nie da się zapisać zdjęcie.hdr by wykorzystać w programach 3D?  Język
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #6 : 25.09.2009, 21:15:22 »

to co pokazales w koncowym to nie jest w zadnym razie taki standardowy hdr.
Nie mam ani ochoty ani czasu na sprawdzanie skryptow i tego jak dzialaja.
Swoja droga nikt kto konkretnie robi juz zdjecia pod hdr nie robi z reki - tylko statyw.
I na koniec gwozdz do trumny - zbyma to lepiej dokladniej i wogole prima sort wyjasnil - zatem tut robi papa. Ciagniemy w gore nie w dol z jakoscia.

Dorwać mnie można na:
Pilej
√ ι ק

Reputacja: 7 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 01.10.2009, 16:23:51 »

Przy okazji możnaby wytłumaczyć obsługę wtyczki ufraw, bo nie wiem, czy to już gdzieś jest (jak nie, to moja nieuwaga).
Wtedy zrobić też hdr z jednego raw'a.

mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 01.10.2009, 22:59:29 »

Zbyma publikował "podręcznik użytkownika" UFRaw. Niby trochę stary ale wiele się nie zmieniło.

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialePropozycje tutoriali (Moderator: davlasq)Wątek: HDR i Gimp
Skocz do: