Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Jaką polecacie mangę?  (Przeczytany 5483 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tofatodi
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« : 11.08.2009, 21:57:30 »

Dowiedziałem się o stronie manga-lib.pl są tam on-line rozdziały mang po polsku. Mam możliwość oglądania Bleach'a po polsku. Wcześniej pobierałem paczki TraES lub czytałem po angielsku na onemanga. Przerobiłem też zaległego Naruto, czyli part 2. Dzisiaj przeczytałem całą mangę Doubt i mimo gatunku jakiego nie lubię spodobała mi się. Ma 20 rozdziałów po 30-50 stron.

Przejdźmy do sedna. Chciałbym spytac jakie mangi polecacie. Najlepiej takie zakończone (do 100 chapterów) lub niedawno rozpoczęte. Najlepiej ciekawe. Wypisujcie je i opiszcie pokrótce. Ja zaczynam.

Bleach - dużo walk na miecze, specjalnych mocy, potworów, zaklęć i mask. Zaczęte - ponad 350 ch.
Naruto - ninja chociaż niepodobni, różne przedmioty, zwoje, i unikalne techniki oraz demony. - zaczęte ponad 450 ch.
Doubt - wątpliwość, gra na komórkę rabbit doubt, znajdź wilka, inaczej wilk zje króliki, "the liar must die", a w rzeczywistości? - skończone 20 ch.
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 11.08.2009, 22:20:30 »

Tobie w końcu o magi, czy o anime chodzi? Calii by się tu przydała.

Szczerze powiedziawszy, nie rozumiem tego uwielbienia do całego gatunku. Liczy się przecież opowieść, fabuła, a nie to, czy bohaterowie mają oczny wytrzeszcz.

Możesz obejrzeć "Ergo Proxy" jeśli nie boisz się takiego gatunku opowieści.
K-ja
Gość
« Odpowiedz #2 : 11.08.2009, 22:29:15 »

Manga - japoński komiks czytany od tyłu (chociaż niekoniecznie...)
Anime - japoński film animowany.

Okej, zaczynam monolog.
Dla każdego coś innego. Do moich ulubieńców należą Death Note, chistoria świra geniusza który dostał w swoje ręce zeszyt dzięki któremu można zabijać ludzi, Mars, manga dosyć romantyczna o motocyklach, sztuce i poświęceniu dla różnych spraw, Dr Slump, przeidiotyczne i śmieszne, klasyka Język. Z innych polecam też Alladyna, Black Jacka, Naruto, chociaż im dalej oglądać anime tym mniej mi się podoba, +Angel (czy jakoś tak), Full Metal Alchemist i Neon Genesis Evangelion.

Z anime? Ulubieńcy to Samurai Champloo, Haibane Renmei, Death Note, filmy Miyazakiego (Hauru, Totoro, Spirited Away itp...), FLCL, Trigun, Ghost in the Shell.
Paul
Gość
« Odpowiedz #3 : 11.08.2009, 22:36:09 »

Jeżeli chodzi o anime to Clannad i Clannad After Story ;p
Wraithulek
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Pffr.

« Odpowiedz #4 : 11.08.2009, 22:43:18 »

Tak jak K-ja z mangi polecam Death Note oraz Fullmetal Alchemist. Sam mam zamiar kupować niedługo DN.
Chociaż mangi Fullmetal Alchemist nie czytałem całej, to Oglądnąłem anime i muszę powiedzieć że bardzo mi się spodobało.

Anime to tak:
Sekirei - 12 odcinków (Ecchi) opowiada o dziewczynach które posiadają jakieś specjalne moce i wyrastają im skrzydła gdy pocałują jakiegoś chlopaka.
Great Teacher Onizuka - klasyka ;]  Dwudziestodwuletni Eikichi Onizuka jest członkiem gangu motocyklowego. Całe dnie spędza na włóczeniu się po mieście oraz wizytach w salonach gier. Prócz tych zajęć Onizuka oddaje się swemu hobby – podglądaniu dziewczyn, jako że nigdy nie miał własnej.

Pozdrawiam

W budowie.
cziken
Użytkownik

Reputacja: 14 Offline Offline

Galeria Użytkownika

cziken

« Odpowiedz #5 : 12.08.2009, 00:42:52 »

nabijacz, to jednak masz konto na forum m-l... pytałem się o coś Ciebie w sb ale więcej już nas nie odwiedzałeś xD

Jeżeli chodzi o anime, nie chce mi się rozpisywać... http://myanimelist.net/animelist/Kuragon Wszystko co ma ocenę 9-10 to moje ulubione anime, recenzje znajdziecie sobie na azunime, tanuki czy gdzie tam chcesz.

Co do mang, zgaduję żeby najlepiej były na m-l... zdecydowanie polecam "Monster". Już prawie rok mój nr. 1. Z tasiemców mogę Ci polecić One Piece i Fairy Tail. To pierwsze ma 553 chaptery, więc pewnie Ci to trochę odpycha : P Co do FT to wyszło 147 chapterów i co tydzień nowy rozdział. Na m-l K3n wrzuca tą mangę tomami, jak znajdziesz readera na polskim forum fairy tail, to tam masz trochę więcej rozdziałów. Musimy tylko z edytować jakieś 2 chaptery i pojawi się kolejny tom Uśmiech 2 Hellsinga polecam, które bija na głowę ekranizacje, nawet Ultimate przy mandze wymięka. Manga nie ma nawet 100 chapów, została skończona. Nie dawno Hirano Kouta, czyli właśnie autor Hellsinga rozpoczął nowy projekt, który nazywa się "Drifters". Narazie wyszły 4 chaptery, bardzo ciekawie się zapowiada.
Bakuman - manga o 2 przyjaciołach, którzy postanawiają zostać mangakami. Autor jest twórcą bardzo znanego tytułu, "Deat Note", którego także polecam (chociaż nie jestem jednym z tych wielkich fanów, są o wiele lepsze mangi, aczkolwiek na prawdę dobry tytuł). Kolejna nowa manga, "Ane Doki". Narazie możesz znaleźć jedynie angielskie skany na one manga, ale Atom Scanlations ma to w planach... niedługo powinniśmy wydać 1 chapter.

Jeżeli chodzi o to, co wydano w Polsce... zdecydowanie polecam Balsamistę! Chyba mój najlepszy zakup jak do tej pory, jeżeli chodzi o mangę.

EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #6 : 12.08.2009, 01:39:58 »

GTO, GitS odcinkowe i pelny metraz, Vampire Knight i cos by sie jeszcze znalazlo.
Tylko zaznaczam ze to sa animce mangowa kreska bo tych badziewi narutowych, pokemonowych i innych nie trawie.

Dorwać mnie można na:
cziken
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cziken

« Odpowiedz #7 : 12.08.2009, 01:48:26 »

GitS jest akurat obowiązkowy... może nie odcinki, ale pełnometrażówka za to tak. Ja tam też nie przepadam za tymi narutardami i bliczami... oba zaczęły się nawet nieźle, ale na dłuższą metę to tandeta. No i o ile na początku dało się to oglądać, to teraz na prawdę zeszło to na psy. Z tasiemców bardzo dobrze trzyma się One Piece, które mimo 550 chapterów trzyma o wiele większy poziom niż pozostałe długie mangi. No i Fairy Tail, ale one na prawdę jest dosyć młode, we wrześniu anime wychodzi : D

K-ja
Gość
« Odpowiedz #8 : 12.08.2009, 10:16:52 »

A mi jakoś "Monster" się niezbyt podobał, może przez tą kreskę... GitS jest świetny... Jeszcze mi się przypomniało parę tytułów... Slayers, Chii's Sweet Home (takie dla dzieci ale fajnie się czyta Język), Paradise Kiss, Soul Eater, Moyashimon... A, jeszcze jest takie boooskie anime: Blue Submarine No. 6.
Cziken, dzięki za info o Bakumanie, coś o tym czytałam i zapomniałam tytułu Język. Przeczytam sobie niedługo Uśmiech 2.
A ktoś czyta jakieś mangowe starocie, chociażby wspomnianego przeze mnie Alladyna czy Marsa?
tofatodi
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 12.08.2009, 11:26:54 »

Kuragon - coś mi nie odpala SB na forum, pytaj jak chcesz.
No to dużo tytułów podaliście, ale mieszacie trochę anime i mangę a ja wolę to ostatnie. Mangi nie czyta się od tyłu tylko od prawej do lewej (dzięki K-ja) a resztę to normalnie. Może zrobić listę?
Death Note - ponad 100
Mars - nie znalazłem
Dr. Slump - nie znalazłem
Alladyn - -||-
Black Jack - -||-
+Angel (czy jakoś tak) - a nie +Anima? - ponad 42
Full Metal Alchemist - ok. 100
Neon Genesis Evangelion ok 80 - Gakuen Datenroku - 16
Monster - ok. 50
Fairy Tail - ponad 140
Slayers, - są 3 wersje???
Chii's Sweet Home, - ok. 75
Paradise Kiss, - ok 25.
Soul Eater, - ok.63
Moyashimon, - 2?

Jeśli chodzi o anime to może nowy temat bo nie chcę mieszać.
« Ostatnia zmiana: 12.08.2009, 11:38:17 wysłane przez nabijacz » Zapisane
K-ja
Gość
« Odpowiedz #10 : 12.08.2009, 11:36:31 »

Chyba od prawej do lewej nabijaczu Język.
tofatodi
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 12.08.2009, 15:25:14 »

A czytał ktoś "Deadmen Wonderland"? Polecacie?
cziken
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cziken

« Odpowiedz #12 : 12.08.2009, 18:38:41 »

Ja czytam i mi się podoba. Dopiero wyszło 21 chapterów, więc po prostu przeczytaj pierwsze 5 i sam się przekonaj Uśmiech 2

Serafino
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 13.08.2009, 11:55:27 »

Doujiny.

a takie inne to chyba
Berserk
Elfen Lied
GTO

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Jaką polecacie mangę?
Skocz do: