Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Naruto tekst  (Przeczytany 2543 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
michael23
Nowicjusz

Reputacja: 2 Offline Offline

Galeria Użytkownika

michael23

« : 01.05.2009, 10:45:09 »

Witam chciałbym prosić o tut jak zrobić taki tekst :
http://activecore.files.wordpress.com/2007/04/ns1.jpg
Oczywiście bez tego kółka z tyłu i chińskich znaczków.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
swistaku
Gość
« Odpowiedz #1 : 01.05.2009, 10:51:25 »

Ta czcionka: http://www.dafont.com/ninja-naruto.font
Gradient na każdą literę, obrys biały no i czarny duplikat pod spodem Mrugnięcie
michael23
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

michael23

« Odpowiedz #2 : 01.05.2009, 10:54:53 »

A można by prosić tak bardziej łopatologicznie, bo jestem początkujący dopiero zaczynam. Nie mówie że ma być to jakiś referat wielki, tylko np. w podpunktach co i jak, bo narzędzia kojażę już mniejwięcej.
Qba_
Emeryt

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: qba_@jid.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

jogurt rlz!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 01.05.2009, 11:05:49 »

Ściągasz czcionkę, którą podał Ci Swistaku i wypakowujesz (jeśli jest to archiwum) lub wklejasz (jeśli jest to plik czcionki) do katalogu: C:\WINDOWS\Fonts.

Potem otwierasz GIMP-a i bierzesz narzędzie Tekst Narzędzia tekstowe, wybierasz tą czcionkę i piszesz coś na obrazku. Utworzy nam się nowa warstwa. W okienku warstw wybierz warstwę tekstową, kliknij na niej PPM i wybierz Kanał alfa na zaznaczenie. Narzędziem Odręczne zaznaczanie obszarów Lasso z trybem Odejmuje od bieżącego zaznaczenia zaznacz to, co jest poza literą pierwszą (nie musi być dokładnie ważne, żeby w obrębie zaznaczenia znalazły się zaznaczenia pozostałych liter). Utwórz nową warstwę. Później wybierz narzędzie Gradient Gradient i przeciągnij gradientem wybranych kolorów (na nowej warstwie utworzonej wcześniej). Tak samo postępuj z każdą inną literą. Następnie kliknij PPM na warstwie tekstowej (tej ze wszystkimi literami) i wybierz Kanał alfa na zaznaczenie. Powiększ zaznaczenie o 2 piksele (Zaznaczenie -> Powiększ...) i utwórz nową warstwę. Umieść ją pod warstwą tekstową i wypełnij kolorem białym (Wypełnienie kubełkiem Wypełnienie kubełkiem). Następnie na warstwie tekstowej kliknij PPM i wybierz Kanał alfa na zaznaczenie. Utwórz nową warstwę i powiększ zaznaczenie o 4 piksele. Utwórz nową warstwę i przemieść ją pod warstwę z białym obrysem. Wypełnij zaznaczenie na nowej warstwie kolorem czarnym.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z tego, bo pisałem na szybko bez sprawdzania w GIMP-ie.

swistaku
Gość
« Odpowiedz #4 : 01.05.2009, 11:16:01 »

Pobierasz czcionke, instalujesz, uruchamiasz gimpa.

1. Wpisujesz tekst (około 60px)
2. Prawy na warstwe z tekstem -> porzuć informacje o tekscie
3. Nowa warstwa (nazwijmy ją: gradient)
3. Kanał alfa na zaznaczenie (warstwa z tekstem), odznaczasz pozostałe litery, tak by zaznaczona pozostała jedna [litera], narzędziem Zaznaczenie odręczne
4. Narzucasz gradient od lewej do prawej, kolory mniej więcej: FG: c7a529, BG: a40b16
5. Tak wszystkie pozostałe litery...
6. Jak skończysz narzucać gradient, dajesz prawym na warstwe gradient -> kanał alfa na zaznaczenie -> menu: zaznaczenie -> powiększ zaznaczenie -> powiększ o 1px
7. Tworzysz nową warstwe
8. Zaznaczenie wypełniasz kolorem białym (kubkiem lub jak kto woli: skrót ctrl+, do koloru FG, ctrl+. do koloru BG)
9. Warstwe z tekstem przesuwasz pare pixeli w dół i w prawo, skończone Uśmiech

edit:
o ktoś mnie uprzedził xD

edit2:
mniej więcej tak to wygląda -> http://www.upic.pl/pics/557611naruto.png
tło oczywiście dowolne Mrugnięcie
muka[SpC]
Użytkownik

Reputacja: -4 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

.: Molestant :.

« Odpowiedz #5 : 01.05.2009, 11:49:25 »

Mój efekt - http://www.gimpuj.info/replacement.png

Plik .xcf - http://www.megaupload.com/?d=YSU2B5H2

.
michael23
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

michael23

« Odpowiedz #6 : 01.05.2009, 12:11:17 »

Mój efekt. Coś nie moge tego tła pod literami zrobić, ale tak to wszystko myśle zrobiłem dobrze. Oceńcie

* narutotekst19999927.jpg (10.46 KB, 275x275 - wyświetlony 183 razy.)
swistaku
Gość
« Odpowiedz #7 : 01.05.2009, 12:12:55 »

Nie przesunąłeś czarnej części Język
9. [pierwszą] Warstwe z tekstem [czarnym!] przesuwasz pare pixeli w dół i w prawo, skończone Uśmiech

Poza tym w miare ok;)

Tylko zapisuj w .png bo to jakościowo lepszy format Mrugnięcie
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Naruto tekst
Skocz do: