Blaszany napis
Tutorial
Opracowanie: Grolak
Poziom trudności: średni
(efekt już po wykorzystaniu dodatkowych "efektów")
Do wykonania tego napisu zainspirowała mnie pewna ulotka. Widniał na niej realistyczny blaszany napis, postanowiłem wykonać go w GIMP-ie.
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy
Nowy obraz o wymiarach
500x
300px. Narzędziem
Tekst [T] piszemy jakieś słowo. Najlepiej użyć "grubej" czcionki. Ja wybrałem czcionkę
ESP (do pobrania w załączniku). Najlepiej zwiększyć również rozmiar czcionki. Tak wygląda na razie nasz napis:
2. Na warstwie
GIMP stosujemy:
Kanał alfa na zaznaczenie. W tym celu klikamy na nią
PPM i z listy wybieramy
Kanał alfa na zaznaczenie lub wchodzimy w:
Warstwa -> Przezroczystość -> Kanał alfa na zaznaczenie. Tworzymy
nową warstwę i nazywamy ją
Obwódka. Kolor
pierwszoplanowy ustawiamy na
#b0b0b0, a
drugoplanowy na
#707070. Przeciągamy
Gradient [L] mniej więcej od prawej strony do lewej/od góry do dołu:
3. Tworzymy nową warstwę i nazywamy ją
Środek. Czas na stworzenie specjalnego gradientu. Aby to zrobić wchodzimy w okno wyboru gradientu (
Plik -> Okna dialogowe -> Gradienty) i klikamy w ikonkę kartki, która znajduje się na dole okna. Tworzymy gradient podobny do tego (instrukcję "jak stworzyć gradient" zawarł
CorteZ w tutorialu
Logo Windows Vista):
Możemy też wybrać gradient
Gold.
Gradient oraz czcionkę użytą w tutorialu możecie pobrać w załączniku!
4. Zmniejszamy zaznaczenie (
Zaznaczenie -> Zmniejsz...) według własnego upodobania. Ja zmniejszyłem o
6px. Teraz przeciągamy gradient z góry na dół, gradient jest już tak zrobiony, że jeśli dobrze go zastosujecie to napis wyda się wklęsły. Jeśli jednak coś wam nie pasuje, możecie rozmyć go
Rozmyciem Gaussa. Ogółem, wszystko zależy od tego jak zrobicie i zastosujecie gradient:
5. Ogólnie rzecz biorąc środek napisu powinien być wklęsły w stosunku do obwódki. Jednak gradient tego efektu nie oddaje. W tym celu tworzymy nową warstwę (nazwijmy ją np.
Wklęsłość). Weź
Kanał alfa na zaznaczenie z warstwy
Środek, na warstwie
Wklęsłość wypełnij zaznaczenie kolorem
czarnym, po czym zmniejsz zaznaczenie o
1px i usuń zawartość zaznaczenia
[Delete]. Następnie znowu weź
Środek i na warstwie
Wklęsłość użyj
Rozmycia gaussa o promieniu
2px (efekt jest widoczny na następnym obrazku).
6. Wybieramy
Kanał alfa na zaznaczenie na warstwie
Obwódka. Tworzymy nową warstwę o nazwie
Odbłyski. Teraz w miejscach, gdzie nam najlepiej pasuje, najczęściej na rogach liter, malujemy białym pędzlem w taki sposób białe plamki (wyłączona widoczność warstwy
Tło, przyjrzyjcie się dokładniej - w większości miejsc zmniejszylem sporo
Krycie):
7. Rozmywamy warstwę
Odbłyski rozmyciem Gaussa (
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa...) promieniem
12x
12px.
8. Dodamy teraz pewien smaczek. Otóż duplikujemy warstwę
Wklęśłość, zmieniamy nazwę kopii na
Czerwień i używamy
Kolory -> Barwienie. Teraz tak modyfikujemy wskaźnikami (pamietajcie, żeby najpierw zwiększyć jasność) aby warstwa
Czerwień miała taki purpurowo-ciemno-czerwony odcień, coś jak kolor
#9c1627. Kiedy jest już ok, zmieniamy
tryb krycia warstwy na
Pokrywanie oraz duplikujemy ją (efekt widoczny na następnym obrazku).
8. Teraz możemy trochę pokombinować z obwódką. Troszkę ją uwypuklijmy. Bierzemy
Obwódka, zaznaczenie zmniejszamy o
4px (a dokładniej zmniejszamy tyle o ile zmniejszyliśmy wcześniej tworząc środek minus 2). Bierzemy
Kolor -> Jasność i kontrast i wskaźnik jasności przesuwamy trochę w lewo (przyciemniamy). Teraz zmniejszamy zaznaczenie o
1px, i znowu przyciemniamy lekko. Tak samo robimy, tylko że na zewnetrznych dwóch pikselach obwódki (czyli Kanał alfa, zmniejszenie zaznaczenia o 2px, odwrócenie zaznaczenia [Ctrl+I], przyciemnienie itd.).
[/img]
Efekty-ŚrubkiMożna dorobić śrubki, które będą trzymały nasz napis. Aby to zrobić można (na nowym obrazię) stworzyć
GFigurę (Filtry -> Renderowanie -> GFigury), lub elipsę a jej kolor ustawić na szary. Następniy możemy pojaśnić boki naszej śrubki, albo dodać w środku jakiegoś krzyżaka. Innym łatwym sposobem (IMO szybszym i lepszym) jest znalezienie obrazka śrubki np. w
Google grafika, chociażby takiego:
Teraz tylko trzeba wyciąć tło, odpowiednio zmniejszyć naszą śrubkę i powklejać gdzie chcemy. Wszystkie projekty śrubek znajdują się w folderze w załączniku.
-RdzaStosując tutorial pt.
Zardzewiały napis na naszym napisie również można osiągnąć ciekawe rezultaty.
-Brud itp.
Najłatwiejszym sposobem jest po prostu postawienie odpowiedniego czarnego pędzla na nowej warstwie i zmiana trybu krycia. Można również użyć
Mapowania wypukłości na warstwie z tekstem, a jako źródło podając warstwę z pędzlem.
Ogółem po paru kombinacjach (jednak trzeba mieć troche doświadczenia aby coś takiego osiągnąć) może nam wyjść np. takie cuś:
Koniec
Miłego GIMPowania,
Grolak