Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Regulaminowa krucjata  (Przeczytany 16146 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
RRH
Gość
« Odpowiedz #14 : 08.01.2008, 01:45:41 »

Hm, mam do Was pytanie, bo już kiedyś miałem takie wątpliwości.

Pojawiły się dwa wątki, które nikt nie ruszał o durnych tematach (nic nie mówiących) więc nie wiedziałem, czy ignorować je, czy pouczyć usera. Wybrałem to drugie.
Ale i tutaj miałem wątpliwości: no bo jak jest to odbierane - bo czy użytkownik o krótkim stażu może pouczać innych? Czy lepiej to zostawić moderatorom?

Wątek I: "Gimp 2.2.13" (http://www.gimpuj.info/pomocna-dlon/gimp-2213-t11572.0.html)
Dlaczego jak go pobieram, wypakowuje to nie ma czegoś jak setup tylko normalny folder bez ikonki GIMP. Co jest grane? Wie ktoś?

Czy my jesteśmy wróżkami? Dobra pewnie chodzi o źródła, ale ta nazwa tematu...
No to pouczam go, żeby formułował inaczej pytania i zmienił nazwę wątku. Bez skutku.
Wniosek - tylko wyjątki (a i ich szukać ze świecą) dostosują się do poleceń. Reszta olewa i regulamin i innych użytkowników.

Wątek II: "Dziwny problem"...ech, sami sobaczcie: http://www.gimpuj.info/pomocna-dlon/dziwny-problem-t11579.0.html
Znowu musiałem się produkować.  Zły

Dlatego modyfikuję nieco mój pomysł, czyli właściwie popieram Kifera:
usuwać, usuwać, usuwać, nie zamykać, tylko usuwać. Następnie wysłać PW z informacją, jaki punkt regulaminu został złamany.
Jest więcej niż pewne, że duża część użyszkodnków "jednorazowych" ("bo chcę mieć syge") już nie zapyta i atmosfera się oczyści. Mrugnięcie

Jeżeli się narażam moderatorom, że włażę w ich kompetencje, to przepraszam, ale krew mnie jak widzę takie tematy.

To tyle,

zawsze dobrze chcący,
RRH  <aniolek>
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : 08.01.2008, 02:01:05 »

Nie przejmuj się. Ktoś musi walczyc z użyszkodnikami, a my nie zawsze mamy czas. Język

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : 08.01.2008, 21:02:50 »

Wg. mnie postąpiłeś dobrze. Ulżyłeś nam pracy Uśmiech

Plastuś
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Inspektor Erektor

« Odpowiedz #17 : 24.01.2008, 20:55:19 »

Popieram
Dlaczego moderatorzy mają tracić czas na usuwanie nic nie wnoszących komentarzy i  "nie mądrych" tematów jak w ten czas mogą np: obmyślać temat następnego konkursu. Język

Pawel1995k
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #18 : 01.02.2008, 14:46:16 »

Popieram pomysł RRH.
Chociaż można by było, zmieniać nazwy tematów. Np.:
MAM PROBLEM!

Po wkroczeniu moderatora:
MAM PROBLEM! (złamany punkt regulaminu)

Chociaż z drugiej strony nie ma tyle miejsca przy nazwie tematu. I to by strasznie forum rozciągało. Smutny No ale postaram się coś jeszcze wykombinować. Uśmiech
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 03.02.2008, 10:33:20 »

Ja bym się nie bawił z nimi, tak jak na forum Diablo II. Wątek "POMOCY!!1!!HALP!" jest tam zamykany, moderator/administrator pisze odpowiednią wiadomość i zamyka wątek.

hipekhop
Użytkownik

GIMP: 2.6 + GAP
JID: hipekhop@jabster.pl
Galeria Użytkownika

hipekhop

Miszcz animacji. :P

« Odpowiedz #20 : 28.02.2008, 15:08:19 »

I osobiście jestem wlaśnie za tym rozwiązaniem.
User, jeśli pamięta adres forum i jeszcze kiedykolwiek na gimpuj wejdzie, to będzie mógł napisać zgodnego z regulaminem posta.
Zanim napisałem pierwszego posta, przeczytałem regulamin. Chociaz wszędzie sa niemal identyczne, to w prawie każdym są jakieś drobne dodatki, których trzeba się trzymać. Jestem ostatnim pokoleniem bez jako takich- "dzieci neostrady". Nastepny rocznik już był naznaczony, dlatego wszyscy krzywo patrzą na moje czytanie regulaminów for. Ale trudno, "mówią, że w tworkach pelno jest zapomnianych geniuszy" Język

"Autor tego tematu złamał nim regulamin. Proszę o przeczytanie regulaminu i ewentualne stworzenie nowego wątku.
Pozdrawiamy- źli ludzie" Język

Coś w tym stylu, nie cackać się, ale dać żyć nowym;)

Wiecie, że w człowieku ukryte jest zło?? cZŁOwiek...
Właśnie straciłeś kilka sekund swojego życia na przeczytanie tej sygnatury;)
Rysiek!!
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #21 : 29.02.2008, 16:56:54 »

Ja bym jednak był za tym rozwiązaniem jakie wymyślił przedmówca

A jak proponuję tak:

zły temat - zamykacie wątek i podajecie konkretny, złamany punkt w regulaminie i piszecie:
"proszę o poprawkę na PW, a temat zostanie przywrócony" i tyle.
Jeżeli user się nie dostosuje to dajcie im te 2-3 dni, a jak nie to do krainy niby-niby.

Podobne kroki należy czynić, gdy w poście roi się od czerwieni - i wtedy ostrzegaliby korektorzy.

np.

"Plis pomurzcie Czcziąki nie dzialaja"

a moderator:
regulamin
pkt 4, 12
proszę o poprawkę na PW, a temat zostanie przywrócony

Moim zdaniem to rozwiązanie będzie najlepsze gdyż:
 Lime Point W dużym stopniu forum zostanie poprawione przez użytkowników,
 Lime Point Zastosowanie się do polecenia korektora/moderatora będzie nasuwało jakieś refleksje,
 Lime Point Jeśli się poda punkt regulaminu, a nie przewinienie dosłownie, wzrasta szansa że natrętny użytkownik naprawdę choć raz zerknie na regulamin,

Duzą problematycznośc tworzy też gdyż:
 Orange Point W wielu przypadkach nikła jest nadzieja że ktoś zerknie drugi raz na swój temat w przeciągu 2-3 dni.
 Orange Point Należałoby powołać nowych korektorów, aby prace szły sprawniej,
 Orange Point Powyższy punkt jest bardzo trudny, gdyż maleje procent użytkowników, którzy przeczytali regulamin i nadają się do prac.

<br /><br />Pamiętaj moje prace są ukazywane na licencji CC-NC-BY-SA, nie możesz ich wykorzystywać w celach komercyjnych, oraz do każdego ukazania ich, jesteś zmuszony do prezentacji ich autora.
RRH
Gość
« Odpowiedz #22 : 29.02.2008, 17:13:37 »

Wiesz, trochę zmieniłem zdanie.
Jeżeli pojawia się user i krzyczy od wejścia "Help! Pomóżcie!", a w wątku pisze "szybko pls" i wrzuca pełno buziek  Zły to piszę mu w stylu: "proszę przeczytać regulamin" i zamykam wątek. Następnego dnia, albo dzień później usuwam go, żeby nie było ambarasu na forum.

Jeżeli widzę, że osoba pisze kulturalnie, ale popełniła błąd "help", piszę o zwrócenie się do mnie za pomocą PW. Tak zrobiłem ostatnio. Osoba przeprosiła i obiecała się poprawić.

Wczoraj na przykład nie zamknąłem wątku, tylko od razu posłałem do krainy niby-niby, bo gość nazwał swój temat "Gdzie!?" i z monitora było czuć, że ma pretensje, że mu nie idzie.

Tylko raz zwróciła się do mnie osoba na PW (przypadek wyżej), więc prawie 100% olewa sprawę i nie zakłada nowego wątku.

Trzeba uczyć gówniarzy (że są gówniarzami, widać po stylu pisania; nie mam natomiast nic przeciwko młodym, porządnym Mrugnięcie) porządku, bo tu panują zasady.
hipekhop
Użytkownik

GIMP: 2.6 + GAP
JID: hipekhop@jabster.pl
Galeria Użytkownika

hipekhop

Miszcz animacji. :P

« Odpowiedz #23 : 02.03.2008, 03:14:43 »

więc prawie 100% olewa sprawę i nie zakłada nowego wątku.
No, to nie mam więcej pytań;)
Albo nie umieją napisać inaczej, albo nie jest to dla nich ważne.
Większość userów zagląda codziennie do tematów, gdzie może ktoś im pomoże. Sam mam zawsze duzo kart pootwieranych, a jak idę na chwilę/dłużej np. na obiad, to przeskakuję przez wszystkie karty z F5. potem tylko sprawdzam, co nowego, cieszę się, że nie muszę się ponownie logować i tyle...
Jak nie załozył tematu, to albo nie umie(nieumiejący są nienauczalni, więc raczej załozyli by po 5 tematów w każdym dziale, oprócz tego, w którym powinni z takim tytułem- kosz), albo umieja, ale nie zalezy im. Jak widzę usera z ilością wiadomości mniejszą niż 10, bez awaratka, sygnaturki etc. to wiem, że pewnie nie odpowie na pomoc. Przynajmniej inny się ucieszą, może się przyda...

W każdym razie, bez dłuższego mantykowania:
W zalezności od przewinienia i doswiadczenia użyszkodnika- różne traktowanie.
Ale tak, czy owak jestem za zamykaniem tematu i prośbą o napisanie na PW, bo usuwanie zniechęca, a nieraz wprawia w zagubienie  Duży uśmiech

Wiecie, że w człowieku ukryte jest zło?? cZŁOwiek...
Właśnie straciłeś kilka sekund swojego życia na przeczytanie tej sygnatury;)
ziom_waw
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Początkujący

« Odpowiedz #24 : 08.03.2008, 16:12:54 »

Moim zdaniem jest inny sposób. Poza tym to widać, też na cierpliwość moderatorów. Panowie/panie moderatorzy! Wypijcie sobie zieloną herbatkę albo coś na uspokojenie. To naprawdę pomoże. Mrugnięcie
A wracając do tematu. Jeśli rzeczywiście użytkownik, źle opisał temat to powinno się informować o tym na PW. Wtedy jest zachowana tzn. dyskrecja. Wątek jest zamykany, a autor powiadamiany o tym, że postąpił źle. Następnie daje się tydzień/dwa tygodnie na poprawę. I jeśli nie ma poprawy, to znaczy, że użytkownik to olał. Wtedy wątek ląduje w koszu. Natomiast jeśli wątek został poprawiony, moderator/korektor/admin jest o tym poinformowany przez autora wątku. A następnie moderator/korektor/admin odblokowuje temat i sprawa zamknięta. Wtedy autorowi pozostaje tylko czekać na pomoc. Uśmiech Takie jest moje zdanie w tej sprawie. Mrugnięcie

@Insekt (pod spodem)
Jakby co to cię nie znam. Jestem o wiele młodszy od ciebie oraz jestem płci męskiej. Język Żeby nie było wątpliwości. Uśmiech 2
« Ostatnia zmiana: 08.03.2008, 22:28:49 wysłane przez ziom_waw » Zapisane
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : 08.03.2008, 18:11:27 »

Wypijcie sobie zieloną herbatkę albo coś na uspokojenie.

Mówisz jak moja dziewczyna. Niezdecydowany

Język

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Rysiek!!
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #26 : 08.03.2008, 22:32:28 »

Można ich zmusic do przeczytania regulaminu. Np. napisać w rejestracji "jeśli przeczytałeś regulamin wiesz co tu wpisać" a w regulaminie gdzieś upchnąć frazę, np. cytat z wierszy. Jest to praktykowane na kilku forach, i naprawdę efekt super

<br /><br />Pamiętaj moje prace są ukazywane na licencji CC-NC-BY-SA, nie możesz ich wykorzystywać w celach komercyjnych, oraz do każdego ukazania ich, jesteś zmuszony do prezentacji ich autora.
ziom_waw
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Początkujący

« Odpowiedz #27 : 08.03.2008, 22:34:14 »

Można ich zmusic do przeczytania regulaminu. Np. napisać w rejestracji "jeśli przeczytałeś regulamin wiesz co tu wpisać" a w regulaminie gdzieś upchnąć frazę, np. cytat z wierszy. Jest to praktykowane na kilku forach, i naprawdę efekt super

Ale jeśli się rejestrujesz, to nie masz dostępu do regulaminu forum, podczas rejestracji. A pozatym co miałoby być za pole do tego "jeśli przeczytałeś regulamin wiesz co tu wpisać"??
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Regulaminowa krucjata
Skocz do: