Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Regulaminowa krucjata  (Przeczytany 16125 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kifer71
Gość
« : 02.01.2008, 21:46:58 »

Podbudowany sukcesem mojej pierwszej, prywatnej krucjaty i przy poparciu Cakpra, postanowiłem wyruszyć na następną. Tym razem nie jest to moja prywatna sprawa, gdyż dotyczy nagminnego łamania regulaminu. Tym samym liczę na wsparcie pozostałej części administracji.

Przytoczę teraz fragment regulaminu:

REGULAMIN FORUM 0.5.3

§1 ZASADY OGÓLNE
(...)
4. Zakładając nowy temat dokładnie precyzuj swój problem. Tematy w stylu Help, Pomóżcie, Pomocy - będą kasowane. (...)

Tak jak stoi w regulaminie, będę takie posty kasował bez zahamowań i z pełną determinacją. W tym miejscu pragnę zaznaczyć, iż będę prosił o zmianę tytułu posta i informował o terminie usunięcia tylko nowicjuszy nie będących na forum dłużej niż 10 dni. Pozostałe tematy od razu wylądują w koszu, a o zaistniałym fakcie powiadomię autora jednocześnie podając mu linki do niniejszej wiadomości i regulaminu. Korespondencja będzie wysyłana na PW forum i skrzynkę mailową. Poza tym stwarza to niepotrzebny bałagan. Przecież wystarczy czasem dodać jeszcze dwa czy trzy słowa i temat już może nakierować potencjalnego "szukacza".
Popatrzcie na poniższy przykład:
 - Czcionka pomocy!!!! - przecież to nic nikomu nie mówi, można to interpretować na wiele sposobów:
 - Szukam czcionki, pomocy
 - Gimp nie widzi czcionek, pomocy
 - Gimp zacina się przy ładowaniu czcionek, pomocy
itd, itd. Przykłady mogę mnożyć w nieskończoność.
Myślę, że się rozumiemy.

Zaczynam od zaraz.

mauf
√ ι ק

Reputacja: 12 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: umariusz@jabster.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.01.2008, 22:03:13 »

Całkowicie popieram akcję Kifera.

To wyjdzie na dobre szukającym pomocy/porady. Ja na przykład szanuję swój czas i rzadko zaglądam do wątków które w tytule nie mają nic po za "POMOCY". A nie raz pewnie mógłbym pomóc.
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 02.01.2008, 22:15:20 »

Popieram i życzę powodzenia Mrugnięcie. Będzie łatwiej coś znaleźć, sam czasem coś szukam, a nie chce mi się zaglądać do każdego tematu o nazwie "POMOCY!!!", to tylko strata czasu.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
Pawel1995k
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 02.01.2008, 22:34:50 »

Popieram tą akcję. Ja sam się staram dobrze napisać temat, aby dużo osób weszło. Język Trochę to nie wychodzi. Smutny A więc powodzenia na froncie Kifer! I wróć cały. Język
snufkin
Gość
« Odpowiedz #4 : 02.01.2008, 22:40:09 »

Można Ci jakoś pomóc?
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 02.01.2008, 22:42:53 »

Można Ci jakoś pomóc?

Tak. Nazwy wątków też możemy moderowac. I usuwac tematy również.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Kifer71
Gość
« Odpowiedz #6 : 02.01.2008, 23:05:45 »

No i rozpętała się burza na kanale. Dało mi to trochę do myślenia i postanowiłem trochę złagodzić swoje stanowisko. Proponuję by tematy blokować i dać powiedzmy dwa, trzy dni na zmianę tytułu. Co wy na to?
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 02.01.2008, 23:08:52 »

Hmm, jeśli to tylko nowicjusze zakładają takie głupie tematy z nic nie mówiącymi tytułami, to Ci sami nowicjusze tego nie poprawią (nawet po wysłaniu im PW). Chyba jednak my powinniśmy zmieniac tytuły (wpisywac tam konkretną prośbę zamiast słowa "PROBLEM").

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
RRH
Gość
« Odpowiedz #8 : 03.01.2008, 00:42:13 »

A jak proponuję tak:

zły temat - zamykacie wątek i podajecie konkretny, złamany punkt w regulaminie i piszecie:
"proszę o poprawkę na PW, a temat zostanie przywrócony" i tyle.
Jeżeli user się nie dostosuje to dajcie im te 2-3 dni, a jak nie to do krainy niby-niby. Chichot

Podobne kroki należy czynić, gdy w poście roi się od czerwieni - i wtedy ostrzegaliby korektorzy.

np.

"Plis pomurzcie Czcziąki nie dzialaja"

a moderator:
regulamin
pkt 4, 12
proszę o poprawkę na PW, a temat zostanie przywrócony

Co Wy na to?  ^-^
Rafael
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 03.01.2008, 16:57:49 »

A jak proponuję tak:

zły temat - zamykacie wątek i podajecie konkretny, złamany punkt w regulaminie i piszecie:
"proszę o poprawkę na PW, a temat zostanie przywrócony" i tyle.
Jeżeli user się nie dostosuje to dajcie im te 2-3 dni, a jak nie to do krainy niby-niby. Chichot

Podobne kroki należy czynić, gdy w poście roi się od czerwieni - i wtedy ostrzegaliby korektorzy.

np.

"Plis pomurzcie Czcziąki nie dzialaja"

a moderator:
regulamin
pkt 4, 12
proszę o poprawkę na PW, a temat zostanie przywrócony

Co Wy na to?  ^-^

Z tym chyba było by już da dużo roboty.
I za mało korektorów  Mrugnięcie

Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 03.01.2008, 20:15:56 »

Tematy typu czcionka mi nie dziala  powinny byc olewane mowiac nieladnie Język zimna woda i to odrazu. jest FAQ zrobione i podpiete w waznych miejscach po to aby uczyc tych nieogarnietych z forami ludzi ze FAQ sie CZYTA a nie widzi ze jest na liscie. Skoro nauczylo sie zwierzatko pisac posty na forum - to moze nauczyc sie stosowac do zasad ogolnie przyjetych na KAZDYM forum. Glupich watkow nalezy unikac i basta - inaczej ma sie male szanse na rzetelna pomoc bo ile ludzie moga miec w sobie cierpliwosci. Z doswiadczenia znamy to wszyscy. Czas edukowac "narybek" Uśmiech
noss
Użytkownik

Reputacja: 41 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 04.01.2008, 01:04:12 »

Tematy typu czcionka mi nie dziala  powinny byc olewane mowiac nieladnie Język zimna woda i to odrazu. jest FAQ zrobione i podpiete w waznych miejscach po to aby uczyc tych nieogarnietych z forami ludzi ze FAQ sie CZYTA a nie widzi ze jest na liscie. Skoro nauczylo sie zwierzatko pisac posty na forum - to moze nauczyc sie stosowac do zasad ogolnie przyjetych na KAZDYM forum. Glupich watkow nalezy unikac i basta - inaczej ma sie male szanse na rzetelna pomoc bo ile ludzie moga miec w sobie cierpliwosci. Z doswiadczenia znamy to wszyscy. Czas edukowac "narybek" Uśmiech

W pełni się z tobą zgadzam, lecz z tym narybkiem to ciężko jest trochę. Pewnie nawet nie wie co oznacza to FAQ w menu, nie chce mu się czekać, uczyć od podstaw, ani szukać zbyt często.

Jeśli już, to ja bym bardziej popierał radykalne metody Kifera, chociaż nie twierdzę, że jest to jedyna droga. Po prostu bym się nie cackał i nie tracił czasu. Przyznaje, że zdarza mi się czasami pomagać komuś, kto zadaje takie nieszczegółowe pytania, lecz czynię to raczej niezmiernie rzadko.
« Ostatnia zmiana: 04.01.2008, 01:40:50 wysłane przez noss » Zapisane

snufkin
Gość
« Odpowiedz #12 : 04.01.2008, 12:23:12 »

Podejrzewam, że problem zniknąłby chociaż częściowo, gdybyśmy wprowadzili jakiś test przed rejestracją, np.:
Ile to jest 2+2?

No i warto też dodać, że taki syf(ik) robi się na każdym forum. Mamy zalew dzieci neo i takich tam i niestety nie wiele da się z tym zrobić. Edukować? To jak walka z wiatrakami, no może uda się "nawrócić" jednego na dziesięciu.

Uważam, że najlepiej będzie, jeśli każdy wątek naruszający regulamin zostanie skasowany oraz zostanie wysłana PW do jego autora z wyszczególnieniem, jaki punkt regulaminu złamał.
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 06.01.2008, 11:16:19 »

Fajny by był taki skrypt: klikasz, wybierasz z listy złamany punkt regulaminu i klikasz "Wyślij". Ale to tylko takie marzenia Język

A na razie popieram pomysł RRH.

Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Regulaminowa krucjata
Skocz do: