Wallpaper
Tutorial
Opracowanie: Simon1995
Poziom trudności: trudny
Witam. Dzisiaj nauczymy się podstawowych zasad odnośnie tworzenia tapet na nasz pulpit. Podstawowa zasada to rozmiar. W tapetach nie ma takiej swobody jak w sygnaturach. Najpopularniejsze rozmiary (podawane w pikselach) to:
1024x
7681280x
10241366x
7681440x
9001600x
12001280x
9601920x
12001280x
8001680x
10501152x
8641920x
10801280x
7681024x
600Musimy stosować się do tych rozmiarów, bo w przypadku gdy nie będziemy tego robić, po ustawieniu tapety na pulpit, będzie ona wyglądała nienaturalnie, tj. będzie rozciągnięta, czy nie będzie obejmowała całego ekranu, nie będzie widać jej całej itd.
Tak więc pierwszy krok: jeśli chcemy zrobić tapetę na swój monitor - sprawdzamy jego rozdzielczość. No i zaczynamy!
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6.7 W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Po pierwsze musimy zastanowić się nad tematem naszej pracy. Tapeta, która będzie nam służyć za przykład w tym tutorialu została stworzona przeze mnie na konkurs, którego tematem przewodnim były wydarzenia XXI wieku. Pomyślałem o śmierci Michaela Jacksona i postanowiłem przedstawić ją właśnie w formie tapety. Na początku musimy zaplanować, jak ma nasza tapeta wyglądać, przynajmniej ogólnikowo, czyli w skrócie - musimy mieć pomysł. Jeśli siądziemy do GIMP-a bez pomysłu i będziemy tworzyć "na spontana" to nic na prawdę dobrego nam nie wyjdzie. Tak więc myśleliśmy usilnie i mamy plan. Otwieramy naszego GIMP-a i tworzymy nowy plik (
Plik -> Nowy...) o wybranych przez nas rozmiarach. U mnie
1366x
768px. Otwieramy na nim wybrany przez nas render/stock. Render, który został użyty przeze mnie dostępny jest w załączniku, w paczce.
2. Teraz pobawimy się z renderem. Duplikujemy render i na powielonej warstwie wchodzimy w
Kolory -> Odcień i Nasycenie i ustawiamy Pasek Odcień na
180. Uzyskaną w ten sposób warstwę ustawiamy na pokrywanie. Następnie wyłączamy widoczność warstwy z czarnym tłem i tworzymy nową z widoku (
Warstwa -> Nowa z widoku) Uzyskaną warstwę smużymy w okolicach nóg i palca, zwykłym miękkim pędzlem na domyślnych ustawieniach.
3. Teraz bardzo ważny moment w tutorialu. Musimy użyć GMIC-a. Co to jest i jak go zainstalować mamy opisane
tutaj. Ciągle mamy wyłączoną widoczność warstwy z czarnym tłem. Znów tworzymy nową z widoku i stosujemy na niej GMIC-a. Wchodzimy w
Filtry -> GMIC... -> Artistic -> Painting... i używamy tego filtra z domyślnymi ustawieniami. Jeżeli używacie tego renderu co ja, wygumkujcie efekt z prawego ramienia MJ-a. Pamiętajcie też, żeby zawsze wygumkowywać efekt z twarzy.
Tryb warstwy: Normalny. Włączamy widoczność warstwy z czarnym tłem. Duplikujemy warstwę z efektem z GIMC-a i ustawimy jej tryb na
Pokrywanie. Uzyskaliśmy następujący efekt:
4.Teraz otwieramy teksturę 1 (w paczce w załączniku) i ustawiamy ją pod warstwami z renderem. Duplikujemy ją i ustawiamy duplikat na pokrywanie. Uzyskany efekt:
5. Dobra to teraz nowa z widoku i zaczynamy kosmetykę. Znowu smużymy troszkę w okolicach nóg Michaela. Następnie otwieramy teksturę 2 -
Tryb warstwy: Przesiewanie. Następnie wklejamy teksturę 3 i ustawiamy jej tryb na
Mnożenie. W końcu otwieramy teksturę 4, ustawiamy ją w okolicach nóg postaci i
Tryb Przesiewanie,
Krycie 62%.
6. No to teraz napis. Ja zrobiłem go tak. Najpierw główny tekst czcionką Tahoma (rozmiar 8). Między każdą literą zrobiłem odstęp równy 4 spacjom, i przerwa większa dla postaci. Później duplikowałem napis i rozmyłem Gaussem 5 (
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa). Oczywiście jest to kwestia dowolności. Następnie wklejamy teksturę 5, również w okolicach nóg Michaela i ustawiłem jej tryb na
Presiewanie. Następnie znów nowa z widoku. Na niej stosujemy
Filtry -> GMIC -> Degradations -> Additive noise. Ustawienia domyślne.
Krycie warstwy: 25%.
7. No to znów nowa z widoku i kosmetyka. Wybieramy
Filtry -> GMIC -> Degradations -> Random shade stripes. Ustawienia domyślne.
Krycie warstwy: 35%.
8. Nowa z widoku. Teraz bardzo ważny zabieg.
Filtry -> GMIC -> Various -> Random GMIC command. Na powstałej warstwie tworzymy maskę warstwy (Klikamy PPM na naszej warstwie i
Dodaj maskę warstwy... -> Biały (pełne krycie))
Tryb warstwy: Przesiewanie,
Krycie 66%.
9. I ostatni punkt naszej pracy. Tworzymy nową z widoku, wchodzimy w
Kolory -> Jasność i Kontrast... i bawimy się suwakami aby uzyskać zadowalający nas efekt. U mnie Jasność
15, Kontrast
25. Uzyskaliśmy następujący efekt:
Koniec
Tak więc dotarliśmy do końca. Mam nadzieję, że dzięki temu tutorialowi czegoś się nauczyliście. Jeżeli będziecie potrzebowali ode mnie jakichś dodatkowych porad, ewentualnie coś dla Was będzie zbyt trudne, piszcie do mnie na PW lub w tym temacie. Pozdrawiam i życzę wspaniałych efektów końcowych
Simon1995