Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Instalacja Ubuntu - prośba o pomoc
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Instalacja Ubuntu - prośba o pomoc  (Przeczytany 1897 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ivellios
Gość
« : 11.12.2007, 19:25:38 »

Witam nigdy nie bawiłem się linuksem że czas zacząć UśmiechUśmiech Jedyny problem jest taki, żę nie do końca wiem jak go zainstalować tak, żęby był tylko na profilu jednego urzytkownika komputera, żeby w rzazie czego móc szybko wrócić do Windy. mógłby mi ktoś tak krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobić, jeśli się da ??

PS: wiem, że pare osób na tym forum korzysta z Linuksa Duży uśmiech;D;D
marecki_
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: lethal2@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

marecki_

« Odpowiedz #1 : 11.12.2007, 19:36:55 »

Instalacja jest bardzo prosta - wkładasz do napędu płytkę z obrazem Ubuntu, odpalasz system z płyty (LiveCD), klikasz na pulpicie ikonę instalacji i instalujesz.  W procesie instalacji musisz wydzielić miejsce na partycjach na swojego Linuksa (m.in. partycję główną / (mniej więcej 2GB), /swap (około 512MB), możesz dać kilka partycji więcej na /home, /usr, /usr/local itd.). W internecie jest wiele (nawet obrazkowych) instrukcji instalacji Ubuntu. Po zakończonej instalacji przy uruchamianiu komputera masz menu z wyborem albo Windows, albo Ubuntu. W zależności od potrzeby uruchamiasz jeden z nich.
Pokrywek
Użytkownik

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: wieczko@jabber.org
Galeria Użytkownika

^^Misio : *

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 11.12.2007, 21:40:44 »

chyba też sobie zainstaluje Uśmiech planowałem od dłuższego czasu Uśmiech a tym opisem żeś mnie zachęcił xD

nie działa mi o z kreską
√ιק
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 11.12.2007, 23:24:40 »

Ja sam do wszystkiego dochodziłem Język
Zresztą doświadczenie z instalacji Windowsa również mi pomogło, chociaż bez niego też bym sobie poradził. Instalacja Ubuntu jest o wiele prostsza niż instalacja Windowsa (Chodzi mi głównie o tworzenie partycji).

RRH
Gość
« Odpowiedz #4 : 12.12.2007, 00:27:41 »

[...]
m.in. partycję główną (mniej więcej 2GB), /swap (około 512MB), możesz dać kilka partycji więcej na /home, /usr, /usr/local itd.)
[...]
Dla zwykłego użytkownika nie trzeba osobnych partycji na /usr i /usr/local.
Mam Debiana (ojca Ubuntu Mrugnięcie) i partycję / o rozmiarze 10 GB, a zajęte tylko 50%.
Dlatego proponuję, aby na początek (pewnie nie raz zainstaluje system, choć to system dla leniwych) stworzył 2 partycję:

/, /home i swap (daj te 512MB)

na /home proponuję przeznaczyć całe wolne miejsce, ale musisz też uwzględnić miejsce na Vistę.
Oczywiście stwórz partycję linuksowe na partycji rozszerzonej, a nie podstawowej. Uśmiech

miłej zabawy Duży uśmiech
marecki_
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

JID: lethal2@jabster.pl
Galeria Użytkownika

marecki_

« Odpowiedz #5 : 12.12.2007, 09:03:40 »

No i dodam tylko jeszcze, że warto wybrać ext3 jako system plików na partycjach linuksowych (o ile nie jest to już domyślne, ja nie pamiętam)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Instalacja Ubuntu - prośba o pomoc
Skocz do: